Ουσία του μητρικού γάλατος σκοτώνει 40 τύπους καρκινικών κυττάρων

Ουσία του μητρικού γάλατος σκοτώνει 40 τύπους καρκινικών κυττάρων

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του ανθρώπινου μητρικού γάλατος έχει την ικανότητα να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Αν και η ουσία, που είναι γνωστή HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells – Θανατηφόρος για τα Κύτταρα Όγκων Ανθρώπινη Α-λακταλβουμίνη), ανακαλύφθηκε πριν από κάποια χρόνια, μέχρι πρόσφατα δεν είχε ελεγχθεί στον άνθρωπο.

Στη σουηδική μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Lund, οι ερευνητές χορήγησαν θεραπεία με HAMLET σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς απέκκριναν μετά από κάθε θεραπεία νεκρά καρκινικά κύτταρα στα ούρα τους, ενώ τα υγιή κύτταρα παρέμεναν άθικτα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει ότι η ουσία HAMLET έχει την ικανότητα να σκοτώνει 40 διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων, η εν λόγω μελέτη ήταν η πρώτη που έλεγξε τις αντικαρκινικές επιδράσεις της ουσίας στον άνθρωπο.

Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή της ουσίας στον καρκίνο του δέρματος και σε όγκους του εγκεφάλου, δήλωσαν οι ερευνητές, που ελπίζουν ότι η ουσία θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας αποτελεσματικής αντικαρκινικής θεραπείας.

Πηγή & φωτό: healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *