Για στραβισμό ενοχοποιείται το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση

Για στραβισμό ενοχοποιείται το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση

Για κάθε τσιγάρο που η έγκυος καπνίζει καθημερινά, αυξάνονται κατά 5% οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με στραβισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η επίδραση του καπνίσματος στον στραβισμό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Αν και ο στραβισμός είναι συχνή οφθαλμολογική πάθηση, επηρεάζοντας το 2-3% των παιδιών, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για τα αίτια που τον προκαλούν.

Ο στραβισμός αφορά περίπου 30 διαφορετικές παθήσεις, στις οποίες τα μάτια δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν στην ίδια ευθεία όταν κοιτούν σε κάποιο σημείο. Ορισμένοι υποτύποι σχετίζονται με μυικά προβλήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν νευρολογικές βλάβες. Αν δεν αντιμετωπιστεί πάντως μπορεί να συντελέσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, μαζί φυσικά με ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η έκθεση του εμβρύου στην μήτρα σε επιβλαβείς ουσίες μπορεί επίσης να είναι αίτιο του στραβισμού. Η νικοτίνη και άλλες ουσίες του καπνού, το αλκοόλ και η καφεΐνη επηρεάζουν τον εγκέφαλο κατά κάποιο τρόπο και αυτό κάνεις τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι ελάσσονες διαταραχές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν τελικά στον στραβισμό.

Παλαιότερη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με τον αυτισμό. Ωστόσο, η έρευνα είχε κριθεί μικρή και δεν είχε διερευνήσει σε βάθος τον χρόνο και την ποιότητα της έκθεσης.

Ο Δρ Τομπάιας Τορπ-Πεντερσεν από το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας εντόπισε 1.300 περιπτώσεις στραβισμού από το Αρχείο Γεννήσεων της Δανίας. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί την περίοδο 1996-2003. Οι μητέρες ερωτήθηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά από έξι και 18 μήνες από τον τοκετό για διάφορα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους.

Οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με στραβισμό, συγκριτικά με μητέρες που δεν ήταν καπνίστριες, μετά από συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η μητρική ηλικία.

Η επίδραση δεν ήταν σημαντική αν το κάπνισμα είχε περιοριστεί μόνο στο πρώτο τρίμηνο, αλλά αυξανόταν στο 43% και 35% αντίστοιχα, για όσες συνέχισαν να καπνίζουν κατά τα δύο πρώτα ή και τα τρία τρίμηνα.

Επίσης ο ερευνητής διαπίστωσε ότι το κάπνισμα μεταξύ πέντε και εννέα τσιγάρων την ημέρα μεταφραζόταν σε 38% μεγαλύτερο κίνδυνο για το παιδί να εκδηλώσει στραβισμό. Τα δέκα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο κατά 90%.

Συνεπώς, οι έγκυες θα πρέπει να διακόπτουν το κάπνισμα αμέσως μόλις διαπιστώσουν ότι κυοφορούν.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν προέκυπτε επιπλέον κίνδυνος από την θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη ή την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *