Ο ημερήσιος ύπνος ενισχύει την αφαιρετική σκέψη των βρεφών

Ο ημερήσιος ύπνος ενισχύει την αφαιρετική σκέψη των βρεφών

Ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού να συγκρατεί νέες πληροφορίες ενισχύοντας έτσι την ικανότητα μάθησης, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Rebecca Gomez, τον Richard Bootzin και τη Lynn Nadel από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τα μωρά που «παίρνουν ένα σύντομο υπνάκο» κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να κατέχουν την προχωρημένη συνιστώσα της μάθησης που ονομάζεται αφαιρετική σκέψη, σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές έβαλαν 48 βρέφη ηλικίας 15 μηνών, μερικά εκ των οποίων κοιμόνταν μεταξύ των συνεδριών και μερικά όχι, να ακούσουν επανειλημμένως ηχογραφημένες «φράσεις» που είχαν δημιουργηθεί σε μια τεχνητή γλώσσα μέχρι να εξοικειωθούν με αυτές.

Η μεγαλύτερης διάρκειας προσήλωση του βλέμματος των μωρών σε ένα φως που αναβόσβηνε ταυτόχρονα με τις φράσεις που ακούγονταν υποδείκνυε ότι πρόσεχαν και μάθαιναν.

Αν και τα βρέφη που δεν κοιμόνταν μετά τις συνεδρίες εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν τις φράσεις που είχαν μάθει νωρίτερα, τα μωρά που είχαν κοιμηθεί μεταξύ των συνεδριών ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη δομή των προτάσεων για να προβλέψουν τη σχέση τους με νέες φράσεις, χαρακτηριστικό που υποδεικνύει αφαιρετική σκέψη.

Πηγή: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *