Σαρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό και στις ετικέτες των τροφίμων ζητά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι πνιγμονής των παιδιών από τροφές που «κάθονται» στο λαιμό.
Όταν ο 4χρονος Έρικ πνίγηκε από ένα χοτ-ντογκ και πέθανε, η μητέρα του, Joan Adler, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μια τροφή τόσο δημοφιλής στα παιδιά θα μπορούσε να είναι τόσο επικίνδυνη. Σήμερα η κ. Adler πιέζει για περισσότερες προειδοποιητικές ετικέτες στα τρόφιμα. Ωστόσο αρκετές προσπάθειες για θέσπιση σχετικής νομοθεσίας έχουν αποτύχει στο Κογκρέσο.
Η έκταση του προβλήματος
Η πνιγμονή σκοτώνει περισσότερα από 100 παιδιά κάτω των 14 ετών κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες είναι αυτά που σπεύδουν στα τμήματα επειγόντων για να λάβουν βοήθεια (το 2001 ήταν 15.000). Οι τροφές, μεταξύ των οποίων οι καραμέλες και οι τσίχλες, είναι από τους κύριους ενόχους, μαζί με αντικείμενα όπως τα νομίσματα και τα μπαλόνια. Από τους 141 θανάτους παιδιών από πνιγμονή το 2006, οι 61 σχετίζονταν με τροφές.
Καθώς τα συστήματα παρακολούθησης και αναφοράς δεν περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά πνιγμονής από τροφές, είναι πολύ πιθανό ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερος, δηλώνει ο Dr. Gary Smith, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Τραυμάτων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Columbus, Ohio.
Ο Dr. Smith είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας έκθεσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, που ζητά από την κυβέρνηση και τις εταιρείες τροφίμων να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη της πνιγμονής από τροφές. Η έκθεση δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Pediatrics.
Αλλαγές στο σχήμα πολλών τροφίμων και στις ετικέτες τους
ζητούν οι παιδίατροι
Οι γιατροί συνιστούν ότι οι τροφές υψηλού κινδύνου, όπως τα χοτ-ντογκ, τα ωμά καρότα, τα σταφύλια και τα μήλα, θα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομματάκια πριν δοθούν σε μικρά παιδιά, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πνιγμονής. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάποιες άλλες επικίνδυνες τροφές, όπως οι σκληρές καραμέλες, το ποπ-κορν και τα φιστίκια, δεν θα πρέπει να δίνονται καθόλου στα παιδιά.
Παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη ειδικής προειδοποίησης στις συσκευασίες παιχνιδιών που περιέχουν μικρά αποσπώμενα τμήματα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμονή, δεν προβλέπει τίποτα σχετικά με τους κινδύνους πνιγμονής από τροφές. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει παρόμοια νομοθεσία και για τις τροφές, εκτός και αν οι παρασκευαστές τροφίμων βάλουν εθελοντικά περισσότερες προειδοποιητικές ετικέτες στις τροφές υψηλού κινδύνου.
Η Ακαδημία καλεί επίσης τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες ώστε να καθιερωθεί ένα πανεθνικό σύστημα αναφοράς των περιστατικών πνιγμονής από τροφές και να ανακληθούν τα τρόφιμα που συνδέονται με πνιγμονή.
Επίσης, δηλώνει ότι η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αποφεύγει τα σχήματα και τα μεγέθη που δημιουργούν κίνδυνο πνιγμονής. Μια μικρή αλλαγή, όπως το να γίνονται τα γλειφιτζούρια επίπεδα αντί για σφαιρικά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Πολυ ενδιαφερον αρθρο!!