Τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες ζωής

Τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες ζωής

Ερευνητές αναφέρουν ότι τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού, όπως απουσία βλεμματικής επαφής, χαμόγελου και προσπάθειας φωνητικής επικοινωνίας, στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά την ηλικία των έξι μηνών.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης Sally Ozonoff, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών της συμπεριφοράς και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα συμπτώματα της διαταραχής εμφανίζονται σταδιακά και γίνονται εμφανή κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του πρώτου έτους ζωής.

Οι ερευνητές, που στην πενταετή μελέτη τους κατέγραψαν επιμελώς κάθε χαμόγελο, βλεμματική επαφή και προσπάθεια φωνητικής επικοινωνίας που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εξετάσεων μωρών έως την ηλικία των 3 ετών, βρήκαν ότι έως την ηλικία των 12 μηνών η ανάπτυξη των βρεφών με και χωρίς αυτισμό παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, έδειξαν ότι στα παιδιά που είχαν φυσιολογική ανάπτυξη η εσκεμμένη προσπάθεια κοινωνικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν, ενώ στα βρέφη που αργότερα έλαβαν διάγνωση αυτισμού παρουσίαζε σημαντική μείωση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι στην πλειονότητα των παιδιών με αυτιστική διαταραχή τα συμπεριφορικά σημεία του αυτισμού εμφανίζονται πιο αργά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής απ’ όσο μέχρι σήμερα πιστεύαμε», αναφέρει σε δήλωσή της η Ozonoff.

Πηγή & φωτό: healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *