Κλινική γονιμότητας βάζει ένα γυναικείο ωάριο… σε λοταρία

Κλινική γονιμότητας βάζει ένα γυναικείο ωάριο… σε λοταρία

Βρετανική κλινική γονιμότητας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αυτή την εβδομάδα βάζει σε λοταρία ένα γυναικείο ωάριο – σκοπός της είναι να προωθήσει μια παρεχόμενη υπηρεσία της, τον «σχεδιασμό προφίλ βρέφους», για την οποία επιμένει ότι είναι νόμιμη στη Μ. Βρετανία.

Η νικήτρια θα μπορεί να επιλέξει το ωάριο που θα λάβει, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, την ανατροφή και τη φυλή της δότριας.

Το London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre δηλώνει ότι η θεραπεία αυτή παρέχεται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μωρό μέσω in vitro (εξωσωματικής) τεχνητής γονιμοποίησης προσκαλούνται να παρευρεθούν την Τετάρτη σε ένα σεμινάριο, το οποίο οργανώνεται από τη συνεργαζόμενη αμερικανική εταιρεία, το Ινστιτούτο Γενετικής και IVF (GIVF), που εδρεύει στο Fairfax της Virginia.

Η νικήτρια θα κερδίσει μια δωρεάν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Virginia, αξίας 13.000 λιρών (19.750 δολάρια, 14.350 ευρώ).

Η διαφορά νομοθεσίας στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑΗ πώληση ωαρίων με σκοπό το κέρδος απαγορεύεται στη Μ. Βρετανία. Επιπλέον, οι δότριες πρέπει να συμφωνήσουν ότι η ταυτότητά τους θα μπορεί να γίνει γνωστή και ότι οι βιολογικοί τους απόγονοι θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους μόλις γίνουν 18 ετών. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έλλειψη δωρεάς ωαρίων.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ επιτρέπουν στις γυναίκες να πουλούν τα ωάριά τους. Μια γυναίκα μπορεί να κερδίσει έως και 10.000 δολάρια από μία δωρεά, ανάλογα με το πόσο επιθυμητό είναι το προφίλ της.

Οι δότριες ωαρίων του αμερικανικού ινστιτούτου GIVF είναι φοιτήτριες ή απόφοιτες πανεπιστημίων, ηλικίας 19 έως 32 ετών. Οι καπνίστριες και οι υπέρβαρες γυναίκες δεν γίνονται δεκτές.

Η υπηρεσία του Bridge Center
«Όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες στη Βρετανία που αναζητούν εναλλακτικές οδούς (από την εγχώρια IVF)» δήλωσε ο Michael Summers, σύμβουλος αναπαραγωγικής ιατρικής στο Bridge Center. «Και είναι πιο δύσκολο να βρεθούν δότριες στο Ην. Βασίλειο, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζεται.»

Όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η υπηρεσία που παρέχεται στο Bridge Center είναι νόμιμη, ο κ. Summers απάντησε: «Ναι, διότι είναι επιλογή της ασθενούς. Εμείς, απλά παρέχουμε πληροφορίες για τις υπηρεσίες που διατίθενται.»

Πρόσθεσε ότι «η δωρεά σπέρματος είναι διαθέσιμη εδώ και πολύ καιρό, όπως και η δυνατότητα γνώσης του προφίλ του δότη, διότι η παροχή ενός δείγματος σπέρματος είναι πολύ πιο εύκολη».

Η αγγλο-αμερικανική κοινοπραξία ιδρύθηκε το φθινόπωρο και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 40 και 50 ετών, οι οποίες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης με θεραπεία γονιμότητας στην οποία χρησιμοποιούνται τα δικά τους ωάρια.

Έως τώρα, είναι λίγες οι Βρετανίδες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την υπηρεσία, ενώ άλλες 10 έχουν συμφωνήσει να λάβουν θεραπεία τους επόμενους τρεις μήνες. Η κλινική αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 25 ή και παραπάνω το μήνα.

Επικρίσεις για έλλειψη δεοντολογίας
Η πώληση ωαρίων καταδικάστηκε από την Josephine Quintavalle, ιδρύτρια μιας ομάδας άσκησης πίεσης (Comment on Reproductive Ethics, Σχολιασμός για τη Δεοντολογία της Αναπαραγωγής), η οποία δήλωσε ότι το εμπόριο της γονιμότητας βούτηξε σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

«Σε κανέναν άλλον κλάδο της ιατρικής δεν θα γινόταν ανεκτή η σκληρή εκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων. Αυτές οι γυναίκες που πουλάνε τα ωάριά τους παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο για την υγεία τους και τη μελλοντική τους γονιμότητα, απλά και μόνο επειδή χρειάζονται τα χρήματα» δήλωσε η κ. Quintavalle.

Πηγή & φωτό: healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *