Η ουλίτιδα της εγκύου συνδέεται με πρόωρο τοκετό

Η ουλίτιδα της εγκύου συνδέεται με πρόωρο τοκετό

Η αποτελεσματική θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της εγκύου να γεννήσει πρόωρα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Οδοντιατρικής Έρευνας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η μελέτη τους έδειξε ότι οι έγκυες με ουλίτιδα που δεν είχε αντιμετωπισθεί επιτυχώς είχαν τριπλάσιες πιθανότητες τοκετού πριν την ολοκλήρωση της 35ης εβδομάδας κύησης.

Καθώς τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά προηγούμενων ερευνών που έχουν δείξει ότι οι σοβαρές λοιμώξεις των ούλων προκαλούν αύξηση της παραγωγής προσταγλανδίνης και του παράγοντα νέκρωσης όγκων (δύο χημικών ουσιών που επισπεύδουν τον τοκετό), οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η φροντίδα της στοματικής υγείας κατά την περίοδο της κύησης είναι καίριας σημασίας για την ομαλή εξέλιξή της.

Στη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, συμμετείχαν 160 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ της έκτης και της εικοστής εβδομάδας κύησης και οι οποίες είχαν όλες ουλίτιδα. Οι γυναίκες έλαβαν θεραπεία, η οποία ήταν επιτυχής σε ένα τρίτο εξ αυτών.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε μια «ισχυρή και σημαντική σχέση» της επιτυχούς θεραπείας της ουλίτιδας και του τελειόμηνου τοκετού, καθώς και «σημαντικά περισσότερες πιθανότητες» τοκετού πριν την ολοκλήρωση της 35ης εβδομάδας κύησης στις συμμετέχουσες στις οποίες η θεραπεία δεν ήταν επιτυχής.

Αν και ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μικρή μελέτη και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, άλλοι, όπως ο Dr Nigel Carter από το Βρετανικό Ίδρυμα Οδοντικής Υγείας (British Dental Health Foundation), προειδοποιούν ότι πρόκειται για «ένα ακόμη λιθαράκι» στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι η ουλίτιδα της εγκύου συνδέεται με πρόωρο τοκετό.

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *