Η μεσογειακή δίαιτα κάνει πιο πιθανή την εγκυμοσύνη και την επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η μεσογειακή δίαιτα κάνει πιο πιθανή την εγκυμοσύνη και την επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά την μεσογειακού τύπου δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φυτικά έλαια, όσπρια και ψάρια, έχουν αυξημένη πιθανότητα επιτυχίας να μείνουν έγκυες μετά από μια θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Ρεγκίνα Στίγκερς-Τόινισεν του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου “Έρασμος” στο Ρότερνταμ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Fertility and Sterility” (Γονιμότητα και Στειρότητα), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από 161 ζευγάρια που έκαναν θεραπεία κατά της υπογονιμότητας στην πανεπιστημιακή κλινική τους, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν τελικά έγκυες σε σχέση με όσες έκαναν τη λιγότερο μεσογειακή δίαιτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάντως, η έρευνα δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ίδια η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες γονιμότητας, αλλά σαφώς παρέχει ενδείξεις ότι βοηθά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν εκτός από την μεσογειακή διατροφή και τον πιθανό ρόλο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που μπορεί να έχει η λεγόμενη “δίαιτα συνειδητής υγείας”, που είναι πλούσια σε φρούτα, πλήρη δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και ψάρια και “φτωχή” σε κρέας. Η μεσογειακή δίαιτα υπερίσχυσε και σε αυτή την περίπτωση, όσον αφορά την επιτυχία γονιμότητας.

Οι δύο αυτές δίαιτες έχουν αρκετές ομοιότητες, αλλά η μεσογειακή δίαιτα εμφανίζεται να υπερτερεί, πιθανότατα λόγω της έμφασής της στο λάδι και γενικότερα στα φυτικά έλαια. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε αυτά τα έλαια, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, είναι “πρόδρομες” ουσίες για τις προσταγλανδίνες, ουσίες σαν τις ορμόνες που εκκρίνει το σώμα και οι οποίες εμπλέκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, στην ωορρηξία και στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή δίαιτα πιστά, έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6. Μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η χορήγηση βιταμίνης Β6 στις γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβουν.



Πηγή: health.ana-mpa.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *