Βουλγαρία: Έρευνα για τις γεννήσεις παιδιών από ανήλικες μητέρες

Βουλγαρία: Έρευνα για τις γεννήσεις παιδιών από ανήλικες μητέρες

Μεγάλος αριθμός ανήλικων κοριτσιών κάθε χρόνο στη Βουλγαρία γίνονται μητέρες. Ένα ποσοστό των νεαρών μητέρων αναλαμβάνει την ανατροφή των μωρών, αλλά και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό προσφεύγει σε δημόσια ιδρύματα, καθώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ευθύνη.

Το 2008 στη Βουλγαρία, 98 μωρά που ήρθαν στον κόσμο από ανήλικες μητέρες κάτω των 18 ετών εγκαταστάθηκαν σε κοινωνικά ιδρύματα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Για τα παιδιά μας» πρότεινε στις εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν όλες τις περιπτώσεις γεννήσεων παιδιών από ανήλικες μητέρες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της με αφορμή υπόθεση 12χρονου κοριτσιού που έφερε στον κόσμο μωρό, επιμένει ότι οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν αν η μητέρα ήταν θύμα εγκλήματος.

Η μητρότητα σε πολύ μικρή ηλικία εμπεριέχει κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Δεν αποτελεί ενημερωμένη επιλογή, αλλά είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνουν οι γονείς των ανηλίκων ή η κοινότητά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση τονίζει ότι για τις ανήλικες μητέρες και τα μωρά τους πρέπει να ισχύουν μέτρα προστασίας μέχρι οι μητέρες να ενηλικιωθούν και ότι πρέπει να τους παρέχονται δωρεάν συμβουλευτική στήριξη και πληροφορίες οικογενειακού προγραμματισμού. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η στήριξη πρέπει να επεκταθεί και με πρωτοβουλίες και μέτρα με στόχο την ενημέρωση των ευπαθών κοινοτήτων σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και δικαιωμάτων των παιδιών.

Η οργάνωση «Για τα παιδιά μας» σε συνεργασία με παιδιά, οικογένειες, και τοπικές και εθνικές κοινότητες δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και προωθεί αλλαγές στην πολιτική τακτική με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των περιθωριοποιημένων παιδιών. 

Πηγή: health.ana-mpa.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *