Το εμβόλιο κατά του ροταϊού γλυτώνει από τον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις φτωχές χώρες

Το εμβόλιο κατά του ροταϊού γλυτώνει από τον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις φτωχές χώρες

Μια εκστρατεία εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες κατά του ροταϊού, που ευθύνεται για σοβαρής μορφής διάρροια ανάμεσα σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, θα μπορούσε να γλυτώσει από το θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ειδικά στην Αφρική, προκύπτει από δύο μελέτες.

Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών δημοσιεύονται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση “The New England Journal of Medicine” και δείχνουν ότι ο εμβολισμός μειώνει την θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά 61% στην Αφρική και κατά 35% στο Μεξικό.

Από τον ροταϊό χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 500.000 παιδιά το χρόνο, τα μισά από αυτά στην Αφρική.

“Το εμβόλιο κατά των ροταϊών πρέπει να διανεμηθεί επειγόντως στις ζώνες μεγάλης θνησιμότητας και να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου της διάρροιας”, επισημαίνει ο Δρ Ματουράμ Σαντοσάμ, καθηγητής της Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Το εμβόλιο ονομάζεται Rotarix, κατασκευάστηκε από την βρετανική GlaxoSmithKline και χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης στο Μαλάουι και στη Νότια Αφρική σε 4.000 παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Στο Μεξικό, το εμβόλιο κατά του ροταϊού, με την ονομασία RotaTeq, χρησιμοποιείται από το 2006. Ο εμβολιασμός μείωσε κατά 35% τους θανάτους ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών και κατά 65% ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.

Οι κλινικές δοκιμές στην Αφρική συντονίστηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από την συνεργασία της GlaxoSmithKline, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ομοσπονδιακών Κέντρων για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

 

Πηγή: health.ana-mpa.gr 

2 Σχόλια

  1. Πες τα χρυσόστομη και έχω βαρεθεί να βλέπω κινδυνολογικά ποστ για ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ εμβόλιο στην μπλογκόσφαιρα!
    Εχουν βαρεθεί οι επιστημονίσκοι να μας πείσουν ότι όλα τα εμβόλια είναι κακά και μόνο για το κέρδος.
    Αν δεν είχαμε το εμβόλιο για την ευλογιά ακόμα από ευλογιά θα πέθαινε το 1/4 της ευρώπης…
    Πολύ καλό το ποστ, συγχαρητήρια!

  2. Όταν είχα μάθει για τον (συχνά φονικό) ροταϊό θορυβήθηκα και κατόπιν συζητήσεως με την παιδίατρό μας αποφάσισα να κάνω στον γιό μου το RotaTeq που ήταν πόσιμο εμβόλιο.

    Γίνεται σε 3 δόσεις και σε ηλικία μέχρι 6 μηνών αλλά δεν θεωρείται και οικονομικό με 70-75 ευρώ που στοιχίζει η δόση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *