Το μητρικό κάπνισμα επηρεάζει την βρεφική αρτηριακή πίεση

Το μητρικό κάπνισμα επηρεάζει την βρεφική αρτηριακή πίεση

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρά αρνητικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος του εμβρύου, γεγονός που εξηγεί γιατί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι υψηλότερος σε αυτά τα παιδιά.

Το μητρικό κάπνισμα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου βρεφικού αιφνίδιου θανάτου.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που είχαν εκτεθεί στο κάπνισμα πριν την γέννηση είχαν αφύσικες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και όταν κοιμόντουσαν ατάραχα.

Οι απότομες αυτές αυξήσεις είχαν αρνητική επίδραση στην καρδιά, κάνοντας την να δουλεύει σκληρότερα.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει κάποια βλάβη στην κυκλοφορία του αίματος που είναι παράγοντας κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αν και ο αρχικός στόχος ήταν η επίπτωση του καπνίσματος στα νεογνά και όχι στον ίδιο τον αιφνίδιο θάνατο.

Ο Δρ Γκάρι Κόεν και οι συνεργάτες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 36 νεογνά, τα 17 είχαν μητέρες καπνίστριες κατά την διάρκεια της κύησης.

Όταν εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί στο τσιγάρο είχαν αφύσικο καρδιακό παλμό και αντιδράσεις αρτηριακής πίεσης. Και οι ανωμαλίες αυτές χειροτέρευαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής.

Σε ηλικία μόλις μιας εβδομάδας από την γέννηση τα εκτεθειμένα στο τσιγάρο νεογνά είχαν αφύσικα μεγάλες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση καθώς άλλαζαν θέση.

Σε ηλικία ενός έτους, τα ίδια βρέφη είχαν σημάδια προσαρμογής και είχαν αφύσικες αντιδράσεις ως προς την ελάχιστη τιμή της αρτηριακής πίεσης, όταν και πάλι άλλαζε η θέση του σώματός τους.

Συνήθως όταν το άτομο σηκώνεται όριο, ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και τα αιμοφόρα αγγεία συσφίγγουν, αυξάνοντας ελαφρώς την αρτηριακή πίεση, ώστε να διατηρηθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Τα βρέφη των γυναικών που κάπνιζαν είχαν ενδείξεις μόνιμων προβλημάτων στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης που ξεκινά από τον τοκετό και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη αποκαλύπτει λοιπόν για πρώτη φορά ότι η πρώιμη έκθεση στο καπνό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο αναπρογραμματισμό του μηχανισμού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του βρέφους.

Αυτό εξηγεί γιατί τα βρέφη των καπνιστριών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Ο Δρ Κοεν σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα καθώς μεγαλώνουν τα βρέφη για να δει αν η βλάβη έχει διάρκεια και κατά πόσο αυτή συντελεί σε άλλα προβλήματα όπως υπέρταση.

Πηγή & φωτό: health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *