Λανθασμένη η εντύπωση των γυναικών ότι μετά τα 40 είναι ανέφικτη η τεκνοποίηση

Λανθασμένη η εντύπωση των γυναικών ότι μετά τα 40 είναι ανέφικτη η τεκνοποίηση

Ανησυχία εκφράζουν ομάδες ειδικών για την τάση των γυναικών άνω των 40 ετών να εγκαταλείπουν την αντισύλληψη, καθώς επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, μετά από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό ορόσημο. 

Η βρετανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού πιστεύει ότι το λανθασμένο μήνυμα της υπογονιμότητας και της ηλικίας έχει «παρατραβήξει».

Αν και η γονιμότητα εξασθενεί, οι γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες και μετά τα 30, τα 40 ή και τα 50 έτη ζωής. Εξάλλου τα ποσοστά διακοπής κύησης στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, είναι όμοια με αυτά το κοριτσιών κάτω των 16 ετών, σύμφωνα τουλάχιστον με διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την Αγγλία και την Ουαλία. Το 2008 και στις δύο προαναφερόμενες ομάδες το ποσοστό αποβολών ήταν 4 ανά 1.000 γυναίκες.

Οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες στην διακοπή της κύησης είναι πολλοί και περιλαμβάνουν τις γενετικές ανωμαλίες στο κύημα, που είναι συχνότερες καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Αλλά η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού εξηγεί ότι σύμφωνα με μη δημοσιευμένα στοιχεία, οι εκτρώσεις πολλές φορές οφείλονται στην λανθασμένη αντίληψη των γυναικών ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες λόγω ηλικίας.

Με στόχο τις γυναίκες 35 ετών και άνω, η Εταιρεία εκπονεί το πρόγραμμα «Conceivable?» που υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και να συνεχίζουν τη χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων μέχρι και την εμμηνόπαυση, αν δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Η Τζουλι Μπεντλεϊ διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού τονίζει ότι «ενώ το μήνυμα της φθίνουσας γονιμότητας με τη πάροδο της ηλικίας είναι σημαντικό, συχνά υπερπροβάλλεται. Έτσι οι γυναίκες σχηματίζουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι μόνο οι νέες γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες να πιστεύουν ότι έχουν περάσει πια στη φάση της στειρότητας, ενώ αυτό δεν ισχύει.»

Οι γυναίκες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απολύτως εφικτό μια ερωτική συνεύρεση χωρίς προφυλάξεις να καταλήξει σε απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, ακόμη και για μια γυναίκα μετά τα 40 ή και τα 50 έτη.

Αν και οι γυναίκες 30-34 ετών εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας με 113,1 γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες, το ποσοστό στις γυναίκες άνω των 40 ετών έχει διπλασιαστεί από το 1988 που ήταν στο 5,1, έχει ανέβει στο 12,1 ανά 1.000 γυναίκες. Το 2008 καταγράφηκαν 26.000 γεννήσεις που αφορούσαν γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πηγή & φωτό: health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *