Βότανα και φυτικά συμπληρώματα για αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος

Βότανα και φυτικά συμπληρώματα για αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος

Όλες οι μαμάδες περνάμε κάποια στιγμή την κρίση του “έχω αρκετό γάλα;” όμως οι μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά, τις περισσότερες φορές δεν έχουν κανένα λόγο να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα για να αυξήσουν την παραγωγή τους ειδικά όταν έχουν εδραιώσει τη γαλουχία!

Στην περίπτωση τώρα που το γάλα σας πραγματικά δεν είναι αρκετό, μην απελπίζεστε. Με τα κατάλληλα μέτρα μπορείτε γρήγορα να αυξήσετε την ποσότητα που παράγεται από το στήθος.

Προληπτικά δεν παίρνουμε συμπληρώματα!
Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι που δεν έχει χαλάσει γιατί αν το προσπαθήσουμε έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να το καταστρέψουμε παρά να προσφέρουμε κάτι θετικό!

Έτσι εξετάζουμε αν όντως υπάρχει πρόβλημα πριν καταφύγουμε σε κάποιο φυτικό ή φαρμακευτικό σκεύασμα!

Πολύ συχνά ακούει κανείς από μητέρες, ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν το θηλασμό γιατί δεν είχαν αρκετό γάλα για το μωρό τους. Είναι όμως γεγονός ότι, εκτός ίσως από ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι γυναίκες είναι σε θέση να παράγουν αρκετό γάλα για να θρέψουν το παιδί τους.

Πολλές φορές, όταν το μωρό είναι πολύ ανήσυχο ή θέλει πολύ συχνά να πίνει στο στήθος, νομίζει η μητέρα ότι δεν παίρνει αρκετό γάλα. Ακόμα, όταν το στήθος δεν είναι πια τόσο μεγάλο όπως τις πρώτες ημέρες, αισθάνονται πολλές μητέρες ανασφαλείς και νομίζουν ότι το γάλα λιγόστεψε.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι σίγουρα σημάδια, ότι πραγματικά έχετε λίγο γάλα. Ένα παιδί μπορεί να είναι ανήσυχο και για άλλους λόγους εκτός από την πείνα.

Τα συμπληρώματα προτείνονται κυρίως αν για κάποιο λόγο δεν έχει εδραιωθεί η γαλουχία τις πρώτες 40 μέρες, για παράδειγμα αν η μητέρα δίνει αρκετό συμπλήρωμα και θέλει να απεξαρτηθεί απ’ αυτό.

Τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά όταν το γάλα λείπει (έχει αποδειχθεί) αλλά μπορεί να δημιουργήσουν υπερπαραγωγή με αρκετά προβλήματα όταν το γάλα δεν λείπει.

Επίσης συχνά αλλάζουν τη γεύση του γάλακτος και μερικά μωρά δεν το θέλουν με αποτέλεσμα να θηλάζουν λιγότερο και έτσι να μειωθεί το γάλα! (γι’ αυτό η μητέρα πρέπει να παρακολουθεί τις βρεγμένες πάνες ώστε αν διαπιστώσει αλλαγή να διακόψει τη χρήση των συμπληρωμάτων εγκαίρως!).

Τα περισσότερα μωρά δεν έχουν πρόβλημα όμως όσα δυσαρεστηθούν μπορεί να καταλήξουν να υποσιτίζονται κι αυτό είναι πολύ σοβαρό!

Αυτά και διάφοροι άλλοι λόγοι μπορεί να μας οδηγήσουν μέχρι και στον αποθηλασμό, γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Φυτικά συμπληρώματα
Όταν λοιπόν κρίνεται αναγκαίο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιά μπύρας (brewer’s yeast), τριγωνέλα (fenugreek), γαϊδουράγκαθο (blessed thistle), φύλλα σμέουρα (red raspberry leaf tea), μάραθο (fennel), απήγανο (ρυτή), μηδική (alfalfa), τσάι τσουκνίδας (nettle tea), milk thistle, goat’s rue και πολλά άλλα.

Τα συμπληρώματα (ειδικά η μαγιά μπύρας) μπορούν να βοηθήσουν μόνο αν συμβαίνει το ελάχιστο ερέθισμα των 100 λεπτών ενεργού θηλασμού στο κάθε στήθος ημερησίως δηλαδή πρέπει να θηλάζει το μωρό αποτελεσματικά (10 λεπτά σε κάθε στήθος) τουλάχιστον 8 φορές τη μέρα ή να κάνει η μητέρα 8-12 αντλήσεις το 24ωρο (μάλιστα για μητέρες που δεν έχουν εδραιώσει τη γαλουχία πρέπει να γίνονται με νοσοκομειακό θήλαστρο) και η μια άντληση να είναι βραδινή μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 6 το πρωί.

Προσοχή!
Τα σκευάσματα αύξησης της γαλουχίας πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν υπερπαραγωγή που η μητέρα θα είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί.

Όταν υπάρχει υπερπαραγωγή αυξάνει ο κίνδυνος για φραγμένους γαλακτοφόρους πόρους και μαστίτιδες.

Για το μωρό η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη! ‘Όταν το γάλα είναι παραπανίσιο το μωρό τρέφεται με το γάλα που εκκρίνεται στην αρχή, το οποίο έχει περισσότερα ζάκχαρα, λιγότερα λιπαρά και λιγότερες πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό φουσκώνει με μη θρεπτικό γάλα, μπορεί να έχει αέρια, να κάνει συνεχώς πράσινες κενώσεις (έτσι πιθανόν το έντερο να ερεθιστεί τόσο που να κάνει και αιμορραγία (αίμα στα κακά) που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναιμία και να μην αναπτύσσεται κανονικά.

Φυτικές θεραπείες για προβλήματα θηλασμού

μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ειδικού!
  • Μαγιά μπύρας

Η μαγιά της μπύρας υπάρχει σε ταμπλέτες και σε σκόνη και θα τη βρείτε στα φαρμακεία. Η δοσολογία που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία είναι πολύ μικρή για να βοηθήσει τη γαλουχία. Για να υπάρξει αποτέλεσμα, η δοσολογία για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος είναι 2 γραμμάρια 3 φορές τη μέρα, δηλαδή συνολικά 6 γραμμάρια το 24ωρο.

Αν βρείτε των 500 μιλιγκράμ, τότε η δοσολογία είναι 4 ταμπλέτες x 3 φορές τη μέρα (δηλ. 12 ταμπλέτες το 24ωρο). Πιο σύνηθες είναι να βρείτε των 300 μιλιγκράμ οπότε η δοσολογία είναι 7 ταμπλέτες x 3 φορές τη μέρα (21 ταμπλέτες το 24ωρο).

Η λήψη της μπορεί να διαρκέσει σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού ή των αντλήσεων αν την παίρνουμε για 2 εβδομάδες και τη σταματάμε για μία. Μετά τις 2 εβδομάδες ο οργανισμός συνηθίζει και η μαγιά δεν έχει καμία επίδραση, αν όμως διακόψουμε για μία εβδομάδα, και μετά την ξαναπάρουμε, θα αυξηθεί πάλι το γάλα.

Να σημειωθεί πως η κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στο θηλασμό εκτός αν γίνεται σε πραγματικά τεράστιες ποσότητες!

  • Τριγωνέλα (fenugreek) 

• Σπόροι (θα τους βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά):
Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό, το βράζουμε 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, πίνουμε το ζουμί και αν μας αρέσουν μασάμε και μερικούς σπόρους με το φαγητό ή τη σαλάτα μας!

Ταμπλέτες: παίρνουμε τουλάχιστον 3 το 24ωρο για να έχουν αποτέλεσμα, (η ιδανική δόση είναι 9 ταμπλέτες ημερησίως).

Συχνά πωλείται σε συνδυασμό με το θυμάρι, προτιμήστε όμως τις κάψουλες με τριγωνέλα μόνο.

Η τριγωνέλα δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη μαγιά μπύρας. Αν και υπάρχουν αναφορές, δεν έχουν γίνει μελέτες όπως με τη μαγιά της μπύρας.

Η τριγωνέλα έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά! Αν δεν μπορείτε να τη μυρίσετε στο δέρμα σας τότε δεν λαμβάνετε αρκετή (κι ας παίρνετε 3 ταμπλέτες, 3 φορές τη μέρα). Το χειρότερο είναι ότι μετά από λίγες μέρες όλα μυρίζουν σαν παστουρμάς, ο ιδρώτας, τα ούρα, όλο το σπίτι…

  • Γαϊδουράγκαθο (blessed thistle) 

Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζονται 3 κάψουλες, 3 φορές τη μέρα ή 20 σταγόνες βάμμα 3 φορές τη μέρα. (για το βάμμα μπορεί να διαβάσετε στις οδηγίες πως δεν είναι συμβατό με το θηλασμό αλλά η ποσότητα αλκοόλης που περιέχει είναι πολύ μικρή και δεν βλάπτει το βρέφος).

Όπως έχει φανεί ο συνδυασμός τριγωνέλας και γαϊδουράγκαθου αποδίδει καλύτερα από το να τα πάρετε το καθένα μόνο του. Το γαϊδουράγκαθο μόνο του δεν έχει επίδραση, φαίνεται όμως να βοηθά την τριγωνέλα! Η ελάχιστη δοσολογία είναι 9 και 9 ταμπλέτες. Μάλιστα μπορείτε να πάρετε παράλληλα και δομπεριδόνη (3 δισκία, 3 φορές τη μέρα).

Η τριγωνέλα μαζί με το γαϊδουράγκαθο συνήθως ενεργούν γρήγορα! Θα δείτε διαφορά από την 3η-4η μέρα χρήσης τους, υπάρχουν όμως μητέρες που διαφορά παρατήρησαν μετά τις 2-4 εβδομάδες.

Η τριγωνέλα και το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα τις πρώτες εβδομάδες ειδικά την πρώτη ενώ η δομπεριδόνη λειτουργεί καλύτερα μετά τις πρώτες λίγες εβδομάδες!

Απλές συνταγές

  •  Κουάκερ

Πολλές μαμάδες έχουν δει αποτέλεσμα με το να καταναλώνουν κουάκερ! Αν λοιπόν σας αρέσει μπορείτε να το φτιάξετε απλά!

Θα χρειαστείτε 6 κουταλιές κουάκερ και γάλα όσο ένα μπωλ. Σε κατσαρολάκι τα βράζετε μέχρι να πήξουν ανακατεύοντας συνέχεια (δεν παίρνει πολύ) και σερβίρετε είτε μέλι και κανέλα για γλυκιά εκδοχή, είτε με παρμεζάνα και μοσχοκάρυδο για αλμυρή.

Μία φορά τη μέρα είναι αρκετή!

  • Αφέψημα θηλασμού 

25γρ Άνηθο, 25γρ Μάραθο, 25γρ Γλυκάνισο, 25γρ Τριγωνέλα, 25γρ Μελισσόχορτο. Ανακατεύετε όλα τα ανωτέρω και τα φυλάτε σ’ ένα γυάλινο δοχείο. Βάζετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλυτζάνι με καυτό νερό και το αφήνετε για 15 λεπτά.

Μετά το σουρώνετε και είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

Τέλος δείτε τη Συνταγή για μπισκότα που… “κατεβάζουν” γάλα!


2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *