Όσα παιδιά γράφουν και με τα δύο χέρια, είναι πιθανότερο να έχουν νοητικά, γλωσσικά και μαθησιακά προβλήματα

Όσα παιδιά γράφουν και με τα δύο χέρια, είναι πιθανότερο να έχουν νοητικά, γλωσσικά και μαθησιακά προβλήματα

Τα αμφιδέξια παιδιά, δηλαδή αυτά που είναι σε θέση να γράψουν τόσο με το δεξί όσο και με το αριστερό χέρι τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά, γλωσσικά και μαθησιακά προβλήματα στο σχολείο, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές διαφόρων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων υπό τη δρα Αλίνα Ροντρίγκεζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του βρετανικού Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς να εντοπίζουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα παιδιά εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων. Περίπου ένα άτομο στα 100 διεθνώς είναι αμφιδέξιο.

Η έρευνα μελέτησε περίπου 8.000 παιδιά, ηλικίας επτά και οκτώ ετών, εκ των οποίων τα 87 ήταν αμφιδέξια, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους δεξιόχειρες, που αποτελούν την μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, να εμφανίσουν δυσκολίες στη γλώσσα, ενώ έχουν επίσης χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο (ανάγνωση, γραφή και μαθηματικά).

Όταν φθάνουν στην ηλικία των 15-16 ετών, οι αμφιδέξιοι έφηβοι έχουν επίσης διπλάσιο ρίσκο να εμφανίσουν συμπτώματα του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής-υπερδραστηριότητας σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Το σύνδρομο αυτό εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 3% έως 9% των μαθητών και των νέων γενικότερα. Οι αμφιδέξιοι έφηβοι έχουν επίσης μεγαλύτερες δυσκολίες στη γλώσσα σε σχέση με τους δεξιόχειρες ή τους αριστερόχειρες, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες που είχαν διαπιστώσει ότι η αμφιδεξιότητα σχετίζεται με τη δυσλεξία.

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το λόγο που ένας άνθρωπος γίνεται αμφιδέξιος, αν και η φυσική προτίμηση σε ένα από τα δύο χέρια θεωρείται ότι σχετίζεται με τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε ένα δεξιόχειρα κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο και το αντίστροφο συμβαίνει στους αριστερόχειρες. Στους αμφιδέξιους, κατά πάσα πιθανότητα, κανένα ημισφαίριο δεν κυριαρχεί πάνω στο άλλο.

“Η αμφιδεξιότητα είναι σπάνια και αξιοπερίεργη. Δεν γνωρίζουμε γιατί μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους, ενώ οι περισσότεροι μόνο το ένα”, επεσήμανε η υπεύθυνη της νέας έρευνας δρ Ροντρίγκεζ, η οποία τόνισε ότι δεν είναι πάντως ανάγκη κάθε αμφιδέξιο παιδί να εμφανίσει προβλήματα, απλώς έχει αυξημένες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: (health.ana-mpa.gr)

2 Σχόλια

 1. Πολύ χρήσιμη η εμπειρία σου γατουλίνι!
  Σ΄ευχαριστώ πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας!
  Ευτυχώς που οι έρευνες μιλάνε για πιθανότητες και όχι για δεδομένα!

  Να ΄σαι καλα 🙂

 2. Εγώ είμαι αμφίχειρας αλλά δεν αντιμετώπισα στη ζωή μου κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως με βοήθησε πάρα πολύ μέχρι τώρα.
  Κυρίως όταν πήγα Γυμνάσιο και Λύκειο αλλά και τώρα που είμαι Φοιτήτρια ήταν απίστευτη η ευκολία μου. Έγραφα με το δεξί μου χέρι και όταν ένιωθα κάποια κούραση μετά από ώρα άρχιζα με το αριστερό και ξανά από την αρχή.
  Υπάρχουν φορές που δεν ξέρω πως να το εξηγήσω γιατί κάνω κάποια πράγματα π.χ.
  Όταν είναι να απαντήσω το τηλέφωνο θα το απαντήσω με το αριστερό και όχι με το δεξί και θα το βάλω μάλιστα στο αριστερό αυτί. Δεν μπορώ να διανοηθώ να το κάνω με το δεξί, λες και είναι κομμένο. Το ίδιο συμβαίνει όταν γράφω μηνύματα.
  Υγεία πάνω απ' όλα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *