Μια εξέταση ούρων μπορεί να διαχωρίσει το επικίνδυνο από το απλό ροχαλητό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής το Δρ Ντέιβιντ Γκόζαλ μελέτησαν 90 παιδιά, που είχαν παραπεμφθεί σε κλινική για εκτίμηση των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια του ύπνου και 30 παιδιά που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Ένας αριθμός πρωτεϊνών ήταν αυξημένες στα ούρα των παιδιών που διαγνώστηκαν με επικίνδυνο ροχαλητό. Αν η παρατήρηση αυτή επαληθευτεί σε μελέτη μεγάλης κλίμακας, τότε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα απλό διαγνωστικό τεστ.
Όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα ολονύκτια τεστ στη συνέχεια διαχωρίστηκαν ανάλογα με το αν έπασχαν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου προκαλεί πνευματικά, συμπεριφορικά, καρδιαγγειακά και μεταβολικά προβλήματα στα παιδιά. Εκτιμάται ότι έως και το 3% των παιδιών μέχρι εννέα ετών υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων από τα παιδιά, το πρωί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ύπνου.
Με τη χρήση φωσφορίζουσας χρωστικής ουσίας χώρισαν και χαρακτήρισαν τις πρωτεΐνες των ούρων και τρεις (ουροκορτίνη 3, οροσομουκοΐδη και ουρομοντουλίνη) ήταν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα ούρα των παιδιών που έπασχαν από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μια ακόμη πρωτεΐνη, η καλλικρεΐνη 1, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για να εντοπιστούν οι πρωτεΐνες που είναι κατάλληλες για τη δημιουργία διαγνωστικού τεστ και ο σωστός χρόνος λήψης του δείγματος ούρων.
Πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα απλό τεστ όπως αυτό για την εγκυμοσύνη, ώστε εύκολα να μπορεί να γίνεται από τους γονείς στο σπίτι ή από το γιατρό.
«Ήταν τελείως αναπάντεχο ένα τεστ ούρων να μπορεί να εντοπίσει την αποφρακτική άπνοια ύπνου, αλλά σε πρακτικό επίπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των παιδιών που νοσούν, με ελάχιστο οικονομικό κόστος, συγκριτικά με τη μελέτη ύπνου, που απαιτεί την ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο και το τεράστιο χρόνο αναμονής για μια τέτοια εξέταση», σημειώνει ο Δρ Γκόζαλ.

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com