Πρόωρη μία στις δέκα γεννήσεις

Πρόωρη μία στις δέκα γεννήσεις

Μία στις δέκα γεννήσεις εκ των 130 εκατομμυρίων που καταγράφονται ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα είναι πρόωρη, κατά κύριο λόγο στις πτωχότερες χώρες του πλανήτη, όπου οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογνού είναι πολύ χαμηλές.

Σε έκθεση, που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καταγράφεται επίσης μια δραματική αύξηση των πρόωρων τοκετών και σε πλουσιότερες χώρες ειδικά την τελευταία 20ετία, και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και τμήματα της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που έχουν διεξαχθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2007, το 85% των γεννήσεων πριν από την 37η εβδομάδα κυοφορίας καταγράφεται στην Ασία (περίπου 70 εκατομμύρια) και στην Αφρική (πάνω από 40 εκατομμύρια), ετησίως. 

Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό πρόωρων τοκετών έναντι του συνολικού αριθμού γεννήσεων καταγράφεται στην Αφρική, με κατά μέσο όρο 12% και στη Βόρεια Αμερική με 10,6%.
Στην Ευρώπη, το ποσοστό ήταν μόλις 6,2%, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 9,1%. 

Η συγγραφέας της έκθεσης Δρ Λέιλ Σέι σημειώνει ότι πολλά πρόωρα νεογνά στην Αφρική και την Ασία δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική φροντίδα. Η ειδικός του ΠΟΥ τονίζει ότι ένα νεογνό που γεννιέται στην 32η εβδομάδα κυοφορίας, με βάρος μόλις 2.000 γραμμάρια, έχει μικρές πιθανότητες επιβίωσης. 

Αντίθετα, ένα βρέφος που γεννιέται στις 32 εβδομάδες κυοφορίας, σε ανεπτυγμένη χώρα, έχει ίσες πιθανότητες επιβίωσης με ένα παιδί που γεννιέται μετά την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου το 50% των βρεφών γεννιούνται μετά από σύντομη περίοδο κυοφορίας (22-25 εβδομάδες), τα μισά χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι την ηλικία των 18-22 μηνών. 

Ο μεγάλος αριθμός των πρόωρων γεννήσεων στην Ασία, κυρίως πέριξ της ινδικής χερσονήσου, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 11,4% και στην Αφρική, όπου στο νότο φτάνει το ποσοστό στο 17,5%, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην απουσία φαρμάκων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που εκδηλώνουν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Αλλά στα εύπορα κράτη ο αυξανόμενος αριθμός που καταγράφεται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Μ. Βρετανία και τα σκανδιναβικά κράτη, δείχνει ότι οι μοντέρνες ιατρικές πρακτικές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Συγκεκριμένα, όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών σε 34 ανεπτυγμένες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας επιλέγουν να κάνουν παιδιά με τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, ενώ σημειώνεται ότι όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική τομή.


Πηγή: www.sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *