Μερικές φορές για έναν επιτυχημένο θηλασμό δεν αρκεί η πρόθεση, ούτε η προσπάθεια… Η καλή διάθεση, όμως, και η θετική σκέψη είναι το μυστικό της επιτυχίας!
Ο θηλασμός είναι μια μοναδική εμπειρία για τη μητέρα και το μωρό και ταυτόχρονα ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για το παιδί μας. Δεν είναι όμως παιχνιδάκι για όλες τις νέες μαμάδες και συχνά για να πάει καλά χρειάζεται ενθάρρυνση – όχι μόνο απ’ το περιβάλλον και τον γιατρό μας, αλλά κι από εμάς τις ίδιες μέσα από θετικές σκέψεις και καλή διάθεση!
+ Θετική σκέψη Νο 1 Έχω αντοχή και πείσμα!
Ο θηλασμός απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής (συνήθως από δύο έως τέσσερις εβδομάδες). Συχνά η αρχή είναι δύσκολη και σχεδόν όλες οι μαμάδες βιώνουν αντιφατικά συναισθήματα. Κάποιες μέρες το μωρό σας είναι ήρεμο, κοιμάται χορτάτο, ζείτε σε ένα μικρό –ροζ ή γαλάζιο- συννεφάκι.
Τις άλλες; Είναι εκνευρισμένο, κλαίει πολύ, δεν πιάνει καλά τη θηλή… Σε αυτές τις φάσεις ο θηλασμός θα είναι πιο δύσκολος και μπορεί να σας πιάσει απογοήτευση και να νιώθετε πιο κουρασμένη από ποτέ.
Μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας επηρεάσουν, αύριο είναι μια άλλη μέρα!
– Αρνητική συνήθεια παγίδα Μην υποχωρείτε αν το μωρό σας αρνείται να πιάσει τη θηλή. Είναι συχνό φαινόμενο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
1. Μήπως το πιέσατε μια φορά, του βάλατε με επιμονή τη θηλή στο στόμα και την επόμενη στρέφει το κεφάλι του απ’ την αντίθετη πλευρά; Τότε μπορεί απλά να χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή και τρυφερότητα για να θηλάσει.
2. Μήπως του δώσατε μπιμπερό με συμπλήρωμα; Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρίσκει πολύ πιο δύσκολο και κουραστικό το να πιει γάλα απ’ το στήθος σας. Και πάλι η υπομονή θα σας ανταμείψει.
3. Τέλος, μερικές φορές το γάλα μπορεί να ρέει με μεγάλη ορμή στο στόμα του βρέφους και να δυσκολεύεται να καταπιεί.
Συμβουλευτείτε τη μαία σας για μια καλύτερη στάση θηλασμού ή βγάλετε πρώτα λίγο γάλα με το χέρι σας και μετά βάλετε το μωρό στο μαστό σας.
+ Θετική σκέψη Νο 2: Αφήνω στο μωρό μου την πρωτοβουλία
Ο χρυσός κανόνας για τα μωρά που θηλάζουν είναι να ξεχάσετε τα ρολόγια και όσα σας έχουν συμβουλεύσει σχετικά με τα ωράρια του θηλασμού, όπως: «Βάζε το στο στήθος κάθε τρεις ώρες, έξι με οχτώ φορές τη μέρα και όχι πάνω από δέκα λεπτά σε κάθε μαστό». Ο θηλασμός δεν λειτουργεί έτσι! Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε – στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Έτσι, τις τρεις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να θηλάζετε κατά βούληση, που σημαίνει όποτε θέλει και όση ώρα θέλει το μωρό σας. Το γάλα που θα βγαίνει στην αρχή κάθε θηλασμού είναι το πιο «νερουλό» ώστε να ξεδιψά το μωρό σας πίνοντάς το λαίμαργα και μετά ακολουθεί το πιο παχύ και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντισώματα γάλα.
Δεν έχετε λοιπόν κανένα λόγο να μειώνετε την ώρα του θηλασμού, αντίθετα μπορεί να στερήσετε πολύτιμα συστατικά απ’ το μωρό σας. Κι αν δεν θέλετε να θηλάζετε για πολλή ώρα, φροντίζετε ώστε κάθε φορά να θηλάζει το μωρό σας απ’ τον ένα μαστό ώσπου ν’ αδειάσει εντελώς για να σιγουρευτείτε ότι παίρνει το πλούσιο και χορταστικό γάλα. Σε αυτή την περίπτωση, στον επόμενο θηλασμό θα το βάλετε να θηλάσει απ’ τον άλλο μαστό.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να προσαρμοστείτε εσείς στο ρυθμό του μωρού σας και όχι το αντίθετο.
– Αρνητική συνήθεια παγίδα Μην δίνετε συμπλήρωμα με το μπιμπερό (εκτός κι αν υπάρχει ιατρικός λόγος). Υπάρχει ο κίνδυνος της σύγχυσης των θηλών και μπορεί το παιδί να δυσκολεύεται στη συνέχεια να θηλάσει.
+ Θετική σκέψη Νο 3 Ακούω τα μηνύματα του παιδιού μου
Οι πρωτάρες μαμάδες (και πολλές πιο έμπειρες) κάνουν συχνά ένα λάθος: περιμένουν ν΄ αρχίσει το μωρό τους να κλαίει για να το θηλάσουν. «Τώρα που πεινάει πολύ θα θηλάσει αποτελεσματικά», είναι η άποψη που επικρατεί. Δυστυχώς, αυτό είναι εντελώς λάθος! Το μωρό θα είναι κουρασμένο και ανυπόμονο, δεν θα μπορεί να πιάσει σωστά τη θηλή και, στο τέλος, θα αγχωθείτε και θα εκνευριστείτε κι οι δυο σας.
Το καλύτερο είναι να παρακολουθείτε τις κινήσεις και τις γκριμάτσες του που υποδεικνύουν πως άρχισε να πεινάει. Ανοίγει τα μάτια, κουνάει τα χέρια, βγάζει τη γλώσσα, βάζει τη γροθιά του στο στόμα, γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι για να βρει τη θηλή… Βάλτε το μωρό σας να θηλάσει όσο είναι ήρεμο και θα δείτε πόσο καλύτερα θα κυλήσουν όλα.
– Αρνητική συνήθεια παγίδα Μην ξυπνάτε ένα μωρό που κοιμάται. Εκτός, φυσικά, αν σας το έχει συστήσει ο γιατρός ή είναι πρόωρο. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι κουρασμένο και δεν λειτουργεί καλά το αντανακλαστικό του θηλασμού. Είναι καλύτερο να το θηλάζετε κάθε δύο ώρες, ακόμη κι αν δεν κλαίει.
+ Θετική σκέψη Νο 4 Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου
Οι ανησυχίες των νέων μαμάδων συνοψίζονται συνήθως σε δύο ερωτήματα: «Πίνει αρκετό γάλα το μωρό μου;» και «Είναι καλό το γάλα μου;». Κοιτάξτε το μωρό σας και θα καταλάβετε.
1. «Ρουφάει» τη θηλή; Κάνει με το στόμα του κινήσεις κατάποσης; Ακούτε τα «γκλου, γκλου» που κάνει όταν καταπίνει; Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι θετική, τότε είναι σίγουρο πως το μωρό σας θηλάζει αποτελεσματικά.
2. Το στήθος σας είναι μαλακό μετά το θηλασμό, ρέει γάλα απ’ τον ένα μαστό όταν θηλάζει απ’ τον άλλο; Δεύτερο θετικό σημάδι.
3. Τρίτο θετικό σημάδι: Ένα μωρό που πίνει αρκετό γάλα κάνει πολλά τσίσα. Αν του αλλάζετε πάνα 5-6 φορές τη μέρα και στο χέρι σας τη νιώθετε κάθε φορά βαριά, τότε δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε καθόλου.
4. Τέλος, το καλύτερο «δείγμα» απ’ όλα είναι το ίδιο το μωρό σας. Κοιμάται αρκετά έπειτα από κάθε θηλασμό; Είναι χαρούμενο και ζωηρό; Όλα πάνε καλά. Κανένα μωρό δεν πεθαίνει από ασιτία θηλάζοντας αποκλειστικά τη μαμά του, η φύση έχει προβλέψει για όλα, ας την εμπιστευτούμε!
– Αρνητική σκέψη παγίδα Νομίζετε πως δεν έχετε αρκετό γάλα. Αυτό είναι πολύ σπάνιο, εκτός απ’ τις γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί στο μαστό. Αν όμως είστε πολύ ανήσυχη, κουρασμένη, αγχωμένη, ο οργανισμός σας δεν εκκρίνει αρκετή προλακτίνη, την ορμόνη της γαλακτοφορίας, χάρη στην οποία ρυθμίζεται η παραγωγή του γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι πως το γάλα σας δεν είναι στην ποσότητα που θα περιμένατε. Λύση; Θηλάζετε πιο συχνά.
+ Θετική σκέψη Νο 5 Εμπιστεύομαι μια σύμβουλο θηλασμού
Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην αρχή του θηλασμού, να έχετε στο πλευρό σας μια γυναίκα (έμπειρη μητέρα, μαία ή σύμβουλο θηλασμού) που θα μπορεί να σας ενθαρρύνει, να σας καθοδηγήσει, να σας βοηθήσει, να ανεβάσει το ηθικό σας… Μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικών.
Απευθυνθείτε πρώτα στη μαία σας ή αν δεν μπορεί να σας βοηθήσει, η διεθνής οργάνωση LLL (La Leche League) σας φέρνει σε επαφή με μητέρες που έχουν αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις για να γίνουν σύμβουλοι θηλασμού, οι οποίες εργάζονται εθελοντικά και μπορούν να σταθούν στο πλευρό σας είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά.
– Αρνητική συνήθεια παγίδα Ακούτε όσους θέλουν να σας δώσουν τη συμβουλή τους – και είναι πολλοί! Και ο καθένας έχει άποψη για το χρονικό διάστημα που πρέπει να θηλάσετε, για το αν είναι καλός ο θηλασμός ή για τις ώρες που θηλάζετε… Επιλέξτε να μην δίνετε σημασία στις συμβουλές τους.
+ Θετική σκέψη Νο 6 Ζω με τους ρυθμούς του μωρού μου
Όλα μαζί δεν γίνονται! η φροντίδα ενός νεογέννητου, ο θηλασμός, η οργάνωση του σπιτιού… Μην ξεχνάτε πως η μεγάλη κούραση, η συνεχόμενη αϋπνία ή το έντονο άγχος μπορεί να μειώσουν την παραγωγή του γάλακτος.
Η λύση; Να είστε όσο το δυνατό λιγότερο αγχωμένη για τα πράγματα που έχουν μικρή σημασία. Τώρα που έχετε νεογέννητο μωρό και θηλάζετε δεν μπορεί να φροντίζετε μόνη σας για την καθαριότητα του σπιτιού, για το πλύσιμο και το σιδέρωμα, για τα ψώνια και το φαγητό.
Αποφασίστε πως για ένα διάστημα θα ασχοληθείτε αποκλειστικά με το μωρό σας, θα του δίνετε το γάλα και τη στοργή σας, θα είναι αυτό για εσάς κι εσείς γι’ αυτό! Όταν κοιμάται, θα κοιμάστε ή έστω θα ξεκουράζεστε.
– Αρνητική σκέψη παγίδα Όχι, το μωρό σας δεν θα μείνει για πάντα κολλημένο επάνω σας. Πολύ σύντομα θα είναι πιο δραστήριο, θα κοιμάται περισσότερες συνεχόμενες ώρες, θα του αρέσει να εξερευνά το κρεβάτι του, τα παιχνίδια του και όλο το σπίτι. Χρειάζεστε όμως και οι δυο αυτή την περίοδο προσαρμογής στη νέα σας ζωή και θα σας βοηθήσει να γνωριστείτε καλύτερα μεταξύ σας και να δημιουργηθεί ένας υπέροχος και μοναδικός δεσμός.
Μια προσωπική απόφαση
Ο θηλασμός είναι μια προσωπική επιλογή. Και για να επιτύχει, θα πρέπει να τον επιθυμείτε πραγματικά. Κάποιες γυναίκες αγαπούν τη ζεστή επαφή με το μωρό τους, αυτή την πολύ δυνατή συναισθηματική εμπειρία. Άλλες, όχι, επειδή αυτό τους φέρνει στο μυαλό μια πιο «αρχέγονη» σχέση και δεν αισθάνονται άνετα μ’ αυτή.
Για την ακρίβεια, θα πρέπει να αποδεχτείτε πως το στήθος σας μπορεί να πονάει, πως θα τρέχει το γάλα, το μωρό θα είναι αγκιστρωμένο επάνω σας… Και όλες τις μικρές δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται.
Προτού πάρετε κάποια απόφαση, αναρωτηθείτε: είναι κάτι που έχω πραγματικά τη διάθεση να το κάνω; Συζητήστε με τη μαία και με φίλες σας που έχουν θηλάσει. Οι απόψεις τους και τα λεγόμενά τους θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση που σας ταιριάζει χωρίς να είστε παγιδευμένες σε κανόνες και κοινωνικά «πρέπει».
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Σου εύχομαι το νέο έτος να χαρίσει στην οικογένειά σου ακόμη ένα μέλος και να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το θηλασμό για πολλούς, πολλούς μήνες ακόμη! 🙂
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ! ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΠΙΤΙ. ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 2 ΜΗΝΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ)ΘΗΛΑΖΕ. ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΡΟΛΟΊ΄, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΝΑ ΔΙΝΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ. ΑΚΟΥΓΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΜΟΥ. Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ, ΤΩΡΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ,(ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ 10 ΜΗΝΩΝ),ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ,ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ! ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΩ ΕΝΑ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ!