Επαναγλακτισμός είναι η επαναφορά της γαλουχίας που είτε διακόπηκε τελείως είτε απλά μειώθηκε.
Πρόκληση γαλουχίας είναι η έναρξη της γαλουχίας χωρίς προηγηθείσα εγκυμοσύνη.
Ο επαναγαλακτισμός είναι γνωστός από αναφορές από πολύ παλιά. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 υπάρχουν σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις που μελετούν το φαινόμενο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.
Στον άνθρωπο ο επαναγαλακτισμός μελετήθηκε συστηματικά από τη δεκαετία του 1980 όταν άρχισε να διαδίδεται η χρήση των νοσοκομειακών θηλάστρων.
Μια από τις σημαντικές μελέτες έγινε από της Auerbach και Avery το 1980 σε 336 γυναίκες (το δείγμα θεωρείται μεγάλο και αξιόπιστο). Αν και κάποιες μητέρες αποφάσισαν να κάνουν επαναγαλακτισμό γιατί το μωρό τους παρουσίασε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα σε σκόνη ή γιατί είχε άλλα προβλήματα υγείας, οι περισσότερες το έκαναν γιατί επιθυμούσαν μια σχέση μεγαλύτερης εγγύτητας με το μωρό τους.
Το 75% των μητέρων είχε θετικά συναισθήματα από τη διαδικασία και ανεξάρτητα από την ποσότητα του γάλακτος που κατάφεραν να παράγουν.
Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% πέτυχαν πλήρη επαναγαλακτισμό μέσα στο μήνα ενώ άλλο ένα 25% χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο από μήνα. Οι υπόλοιπες μητέρες θήλαζαν και παράλληλα έδιναν συμπλήρωμα.
Δηλαδή σε διάστημα 4-6 εβδομάδων ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 75% κατάφερε πλήρη επαναγαλακτισμό και οι υπόλοιπες μητέρες μερικό επαναγαλακτισμό!
Οι μητέρες που ξεκίνησαν τον επαναγαλακτισμό τους πρώτους δύο μήνες από τον τοκετό είχαν μεγαλύτερη παραγωγή από αυτές που τον ξεκίνησαν αργότερα. Αν και κάθε περίπτωση είναι μοναδική, πολλές μητέρες πιστεύουν ότι το διάστημα που απαιτείται είναι περίπου ίσο με το διάστημα από τότε που διέκοψαν το θηλασμό.
Ο επαναγαλακτισμός είναι μια απαιτητική διαδικασία από άποψη χρόνου και μπορεί να πετύχει μόνο αν η μητέρα καταφέρει να το βάλει ως υψηλή προτεραιότητα στο πρόγραμμά της. Είναι διαδικασία όμοια με το θηλασμό. Τα περισσότερα μωρά θηλάζουν για 20-30 λεπτά κάθε 2 με 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα μωρό μπορεί να έχει μεσοδιάστημα ανάμεσα στα γεύματα 4-5 ώρες.
Αν έχει διακοπεί η γαλουχία ή το γάλα είναι πολύ λίγο το μωρό δύσκολα θα μείνει στο στήθος τόση πολλή ώρα. Για τις περισσότερες μητέρες είναι απαραίτητο να συνδυάσουν το θηλασμό με αντλήσεις ώστε να συμπληρώνεται ο απαραίτητος χρόνος διέγερσης σε κάθε μαστό.
Αν το μωρό έχει καιρό να θηλάσει είναι πιο εύκολο για τη μητέρα να ξεκινήσει μετρώντας ως χρόνο θηλαστικών κινήσεων μόνο το διάστημα που αντλεί. Ο μη θρεπτικός θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για το μωρό και για τη μητέρα: εξασφαλίζει τη συνεργασία του μωρού για όταν θα υπάρχει περισσότερο γάλα και προσφέρει διέγερση στο μαστό που βοηθάει την πιο γρήγορη αύξηση του γάλακτος.
Συνεχίζω με το πρωτόκολλο αντλήσεων:
Για τον επαναγαλακτισμό η μητέρα θα χρειαστεί ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (ενοικιάζεται). Δείτε εδώ για τα θήλαστρα.
Είνα προτιμότερο να έχει ένα σύστημα διπλής άντλησης γιατί ο χρόνος άντλησης μειώνεται στο μισό (είναι πιο εύκολο για τη μαμά να βρει το μισό χρόνο!) αλλά και φαίνεται ότι η παραγωγή αυξάνεται πιο γρήγορα!
Επειδή το πρόγραμμα με ένα μωρό δεν μπορεί να είναι σταθερό, προτείνουμε στη μητέρα να προγραμματίζει τις αντλήσεις ανά 1,5 με 2 ώρες στη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι και καθυστερήσει κάποια φορά για περισσότερο από 3 ώρες να μην υπάρχει πρόβλημα με το συνολικό αριθμό των αντλήσεων.
Η μητέρα θα πρέπει να κάνει 8-10 αντλήσεις το 24ωρο. Η μία από αυτές θα πρέπει να είναι βραδυνή, στη διάρκεια του ύπνου.
Είναι καλό να μην υπάρχουν διαστήματα μεταξύ των αντλήσεων που διαρκούν πάνω από 4 ώρες. Για τις περισσότερες μητέρες είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν την παραγωγή αν υπάρχουν μεγάλα διαστήματα.
Γενικά απαιτούνται τουλάχιστον 100 λεπτά ενεργού θηλασμού σε κάθε μαστό το 24ωρο. Αυτό μεταφράζεται σε 10 δεκάλεπτα ή 8 13λεπτα για κάθε μαστό. Γι αυτό προτείνουμε το σύστημα διπλής άντλησης. Είναι δύσκολο για μια μητέρα να βρει 100 λεπτά ελεύθερα το 24ωρο, το να βρει 200 είναι ακόμη πιο δύσκολο…
Όσο αυξάνεται το γάλα και όσο πιο πολύ συνεργάζεται το μωρό, τόσο μειώνεται ο αριθμός των αντλήσεων.
Για να ενθαρρύνετε το μωρό να θηλάσει προσπαθείστε τα παρακάτω:
Πότε να προσπαθείτε το θηλασμό:
- όταν το μωρό δεν είναι πολύ πεινασμένο ή πολύ νυσταγμένο
- όταν το μωρό χαλαρώνει ή κοιμάται
- περπατώντας και κρατώντας το μωρό αγκαλιά
- κάνοντας μπάνιο μαζί με το μωρό
- σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς πολλά φώτα
- σε μια κουνιστή πολυθρόνα
- όταν ακούτε απαλή μουσική
- Δώστε το μωρό όσο πιο πολύ δερματική επαφή μπορείτε
- Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο με αγκαλιά και νταντέματα
- Χρησιμοποιείστε ένα σλινγκ ή ένα μάρσιπο για να έχετε το μωρό πάνω σας ανάμεσα στα γεύματα
- Να κάνετε μπάνιο μαζί
- Να κοιμόσαστε μαζί
- Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος χωρίς να σας πονά, έτσι το μωρό παίρνει περισσότερο γάλα
- Μια σταγόνα γάλα στο στήθος αυξάνει τις πιθανότητες να πιάσει το μωρό πιο σύντομα
- Μιλάτε στο μωρό. Μπορεί τα μωρά να μην καταλαβαίνουν τις λέξεις αλλά καταλαβαίνουν τον τόνο της φωνής. Επιβραβεύστε το μωρό όταν τα καταφέρνει!
- Προσπαθείστε να κάνετε το θηλασμό μια θετική εμπειρία για σας και το μωρό. Αν το μωρό είναι ανήσυχο μην προσπαθείτε να το θηλάσετε. Περιμένετε να ηρεμήσει. Αν το μωρό αρνείται το στήθος είναι καλύτερα να μην το πιέσετε και να δώσετε το μητρικό γάλα με άλλο τρόπο.
- Να είστε υπομονετική τόσο με τη συμπεριφορά του μωρού σας όσο και με τον εαυτό σας!
Η διαδικασία του επαναγλακτισμού είναι απαιτητική σε χρόνο αλλά και ψυχολογικά. Επίσης κάθε δυάδα μητέρας-μωρού είνα μοναδική. Οι περισσότερες μητέρες χρειάζονται εξειδικευμένη και συχνή υποστήριξη κατά τη διάρκεια του επαναγαλακτισμού, μη διστάσετε να τη ζητήσετε!
Πάντα στη διάθεσή σας
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Καλησπέρα σας!γέννησα πριν 2 μήνες κ θήλασα 15 μέρες 2 φορές την μέρα!Φοβομουνα μήπως δεν τρώει αρκετά κ προτίμησα να του δίνω ξένο γάλα με μπιμπερο για να βλέπω τι τρώει!Σταμάτησα θηλάζω κ αυτές τις δύο φορές την μέρα γιατί ξαφνικά ο μικρούλης μου δεν ήθελε καθόλου το στήθος κ σπαραζε στο κλάμα!!Όταν πιέζω το στήθος μου βγάζω γάλα,(μια σταγόνα )μετά πρέπει να ξαναπιεσω για να βγάλω άλλη μια κ πάει λέγοντας αλλά κάθε φορά που το πιέζω βγάζω σταγόνα…αλλά με το θηλαστρο δεν βγάζω τίποτα!θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πιθανότητες υπάρχουν να καταφέρω έστω να του δίνω ένα γεύμα την ημέρα από το γάλα μου?αν ξεκινήσω να κάνω αντλήσεις συστηματικά θα καταφέρω να βγαλω έστω μια μικρή ποσότητα την ημέρα για να την δίνω στον μπεμπακο μου η επειδή δεν θήλασα ουσιαστικά πότε θα είναι χαμένος κόπος?
?ξέρω ότι για παραπάνω αποκλείεται γιατί έχει περάσει καιρός κ πότε δεν θήλασα αποκλειστικά ώστε να έχω πολύ παραγωγή!ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Φίλη Σταυρούλα,
καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι! Και συγχαρητήρια για την προσπάθεια θηλασμού του! Κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος είναι υπερπολύτιμη κι έτσι, παρά την ανασφάλειά σας, το μωράκι σας ωφελήθηκε από αυτό κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του!
Όπως διαβάσατε και παραπάνω, όσο πιο κοντά στον τοκετό ξεκινά μια μητέρα το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα επιτυχίας!
Παρόλο που είναι απαιτητική διαδικασία (ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον θηλασμό) η ισχυρή θέληση, η πίστη και η επιμονή της μητέρας μπορεί να αποδώσει καρπούς όπως αποδεικνύουν αναρίθμητα παραδείγματα παγκοσμίως, πχ διαβάστε την: Ιστορία επαναγαλακτισμού μετά από 16 μήνες!!
Αναλυτικότερα για τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε δείτε εδώ:Πώς να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω αποκλειστικά: Πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού
Ωστόσο, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε τον επαναγαλακτισμό με την καθοδήγηση και υποστήριξη κάποιου ειδικού (πχ συμβούλου θηλασμού) που να γνωρίζει καλά το θέμα του θηλασμού/επαναγαλακτισμού, ώστε να αποφύγετε πιθανά λάθη που μπορούν να σας ταλαιπωρήσουν, να σας αποθαρρύνουν ή να σας απομακρύνουν από την επιτυχία, ενώ μπορεί και να σας βοηθήσει να συντομέψετε τη διαδικασία αλλά και να διευκολύνει τη συνεργασία του μωρού σας για την επιστροφή του στο στήθος!
Από εμάς, καλή δύναμη και καλή σας επιτυχία εάν το αποφασίσετε.
Καλησπερα!! Εχω ενα μωρακι 45 ημερων και θηλαζουμε αποκλειστικα απο την αρχη! (Το πρωτο μου παιδακι το θηλασα αποκλειστικα 6 μηνες). Αυτη την φορα ομως, απο την ημερα που γεννησα το αριστερο στηθος παρουσιαζε λιγοτερη ροη σε σχεση με το δεξι. Με την βοηθεια συμβουλου θηλασμου και αφου νοικιασα και νοσοκομειακο θηλαστρο ωστε να κανω στο στηθος αυτο και αντλησεις, τελικα χτες ( δηλαδη μετα απο 45 ημερες) τα καταφερα και τελικα το αριστερο εχει απιστευτη ποσοτητα γαλακτος!!! Δυστυχως ομως, προς μεγαλη μου εκπληξη, συνειδητοποιησα οτι μειωθηκε εντονα στο δεξι, παρολο που επι της ουσιας αυτο ηταν το στηθος που ολες αυτες τις μερες ετρεφε το μωρακι μου!! Δεν το πιστευω!!! Το δεξι στηθος εγινε οπως ηταν το αριστερο και χειροτερο!! Τι να κανω;;; Παλι τα ιδια;;; Και αν καταφερω να φτιαξω ξανα το ενα μηπως χαλασει παλι το αλλο;; Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!
Αγαπητή φίλη,
να σας ζήσει το μωράκι και συγχαρητήρια για τις προσπάθειες θηλασμού του!
Είναι πολύ πιθανό να μην μειώθηκε η παραγωγή σας, απλά να ρυθμίστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας! (το στήθος όταν εδραιώνεται πλέον η γαλουχία, παύει να πρήζεται ανεξέλεγκτα, δείχνει πιο άδειο από ότι μέχρι τότε και η μαμά εκτιμά εσφαλμένα ότι δεν έχει πια αρκετό γάλα, περνάει σε συμπλήρωμα και τότε σταδιακά αρχίζει να μειώνεται πράγματι η παραγωγή της…). Ίσως αυτό να συνέβη και σε εσάς.
Ωστόσο, με κατάλληλη υποστήριξη από κάποιον ειδικό σε θέματα θηλασμού, μπορείτε να επαναφέρετε το παιδί στο στήθος, να αυξήσετε τη δερματική σας επαφή και να επιτρέψετε σταδιακά ακόμη και σε αποκλειστικό θηλασμό, σύμφωνα πάντα με τις εξατομικευμένες οδηγίες που θα λάβετε (βάσει του ιστορικού σας).
Καλή συνέχεια
γεια σας.εγω εχω ενα μωρακι 40 ημερων σημερα και εδω και 5 μερες περιπου ενω θυλαζα μονο μου μειωθηκε πολυ το γαλα.τωρα το βγαζω με το θυλαστρο οσο εχω. και του δινω και σκονη και δικο μου αλλα με μπιμπερο. μπορω να το επαναφερω κανονικα? θελω πολυ να του ξαναδωσω το δικο μου γαλα.
Αγαπητή φίλη μπορεί να επανέλθει η γαλουχία.
Διάβασε τις παρακάτω απαντήσεις ειδικών και αν χρειαστείς βοήθεια στην προσπάθειά σου μη διστάσεις να απευθυνθείς στη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"
• Επαναγαλακτισμός μετά από αποθηλασμό
• Μπορώ να φέρω ξανά γάλα στο στήθος μου;
Καλησπερα εγω εχω 2 1/2 μηνων κορουλα δεν εχω παρει χαπι αλλα σταματησα να θηλαζω γιατι δεν ειχα πολυ γαλα, μπορω να κανω κατι για να κατεβασω γαλα και να αρχησω να θηλαζω κανονικα?θα το ηθελα παρα πολυ!!
Όλα γίνονται αλλά το θέμα είναι κορίτσια κατά πόσο είστε διθατεθημένες πια, να μπείτε σε μια τέτοια απαιτητική διαδικασία! Θα πρέπει να το θέλετε πάααααααααααααρα πολύ σίγουρα και φυσικά χρειάζεται να έχετε παράλληλα την υποστήριξη από σύμβουλο θηλασμού!javascript:void(0)
δηλαδή εγω που πήρα κ χάπι για να σταματήσει(λόγω κίνδυνου μαστίτιδας)μπορώ να το επαναφέρω?πείτε μου ναί να χαρώ λιγάκι βρε κορίτσια!
Αυτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν μπορώ να θηλάσω ξανά μετά απο τρεις μήνες που σταμάτησα εντελώς λόγω εργασίας,τώρα το μωρό μου είναι 9 μηνών και θα ήθελα να ξαναρχίσω πως το κάνω; βγάζω μόνο σταγόνες και μόνο μετά απο πολύ πίεση του στήθους. θα επανέλθει το γάλα; κάθε πότε θα πρέπει να βγάζω με το θήλαστρο σε συνδοιασμό με την δουλειά; σας ευχαριστώ
Κοίταξε να δεις, ότι γίνεται… γίνεται! Το λέει και η Κα Παπαδήμα στην αρχή του άρθρου της. Εδώ μπορεί να θηλάζει γυναίκα που δεν έχει καν γεννήσει, που δεν έχει μπει σε καμία σχετική διαδικασία ο οργανισμός της…
Μπορεί να προσπαθήσει τα όσα γράφει το άρθρο, όμως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί βοήθεια ειδικού για να την καθοδηγήσει, να την υποστηρίξει και να τα καταφέρει και έπειτα, δεν είναι απόλυτο πως το μωρό της θα ξεπεράσει τα προβλήματα κολικών και δυσκοιλιότητας μιας που είναι θέματα που αντιμετωπίζουν συχνά και θηλάζοντα βρέφη.
Βέβαια αν ενδιαφέρεται, αξίζει τον κόπο τόσο για το μωρό της όσο και για την ίδια να προσπαθήσουν το θηλασμό 🙂
Ενδιαφερον αρθρο. Αν και θηλασα τον γιο μου 10 μηνες ομολογω πως δεν γνωριζα οτι υπαρχει και ο επαναγαλακτισμος. Εχω μια απορία. Μπορει μια μητέρα που δεν θηλασε καθολου, από καθαρα δικη της επιλογη,(πηρε το γνωστο χαπι μολις γεννησε), να μπορεσει να θηλασει; Το μωρακι ειναι τωρα 18 ημερων και ταλαιπωρειται με δυσκοιλιοτητα και κολικους, πραγμα που εκανε την μητερα του να μετανιωσει για την αρχικη της επιλογη. Αν και εχει αλλαξει αρκετα γαλατα το προβλημα παραμενει και πιστευω πως μονο αν θηλαζε θα λυνοταν το προβλημα. Ειλικρινα ευχομαι να μπορουσα να το θηλασω εγω…
Οι μαμάδες που υιοθετούν μωράκια χρειάζονται πρόκληση γαλουχίας.
Ο επαναγαλακτισμός όμως είναι χρήσιμος πχ για μαμάδες που αντιμετώπισαν πρόβλημα αυτές ή το μωρό τους και σταμάτησαν να θηλάζουν αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν…
Σοβαρά σκέφτεσαι να ξαναρχίσεις; 😉
Πολύ χρήσιμο να κάνεις αναφορά στον επαναγαλακτισμό.Υπάρχουν και μητέρες που υιοθετούν παιδιά νεογέννητα και θα ήταν καλό να ξέρουν οτι μπορουν να τα θηλάσουν!
Αντε,και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να επαναγαλακτίσω και τα δικά μου έτσι ώστε να μπορούν τα πουλάκια μου να εγκλιματιστούν όσο πιο φυσικά,ομαλά και χωρίς παρενέργειες στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον
(μιας και οι καινουριες ιώσεις έχουν γίνει δυστυχώς μόδα 🙁 )