Σίγουρα και εσείς, όπως κάθε μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνετε σκέψεις σχετικά με το θηλασμό. Οι εμπειρίες που ήδη μπορεί να έχετε, επηρεάζουν την απόφασή σας. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι προσωπικές, εάν ήδη έχετε θηλάσει στο παρελθόν, ή να προέρχονται από το περιβάλλον σας, για παράδειγμα από φίλες ή συγγενείς που έχουν θηλάσει ή θηλάζουν.
Ακόμα και αν δεν είναι πάντα θετικές, μην απογοητεύεστε. Κάθε ‘ζευγάρι’ μητέρας – παιδιού είναι ξεχωριστό, όπως διαφορετικές είναι και οι καταστάσεις που βιώνετε κάθε φορά και σας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα. Για παράδειγμα, πολλές μητέρες που δυσκολεύτηκαν να θηλάσουν το πρώτο παιδί, θηλάζουν το δεύτερο χωρίς προβλήματα.
Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας παίζουν και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνετε. Έτσι, πολλές μητέρες που θηλάζουν, συναντούν δυσκολίες όταν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Ακόμα και αν ήδη γνωρίζετε, ότι 2-3 μήνες μετά τον τοκετό πρέπει να ξαναρχίσετε να δουλεύετε, αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε με το θηλασμό. Ακόμα και μια ημέρα θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του μωρού σας! Εκτός αυτού, ο θηλασμός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να θρέψετε το μωρό σας.
Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο για την απόφασή σας, αλλά και γενικά για την επιτυχία του θηλασμού, παίζει και η στάση του συντρόφου σας. Εάν αυτή είναι θετική, συχνά σας στηρίζει και σας βοηθά στις δύσκολες στιγμές. Συζητήστε ανοιχτά μαζί του και μάθετε τι σκέψεις κάνει σχετικά με το θέμα.
Η απόφαση για το εάν θα θηλάσετε ή όχι ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και το σύντροφό σας. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για μια τέτοια απόφαση και όχι να σας επηρεάσει προς κάποια κατεύθυνση. Το σημαντικότερο είναι πάντως, η απόφασή σας να είναι συνειδητή και να αισθάνεστε καλά με αυτή!
μαία και σύμβουλο θηλασμού IBCLC
ο θηλασμος ειναι οτι σημαντικοτερο στη σχεση μητερας και παιδιου, θηλασα την πρωτη μου κορη 7μηνες και θηλαζω την 2η τους τελευταιους 5 μηνες και ενω ολοι μου λενε να διακοψω για να ξεκολλησει το μωρο απο μενα τοσο με πεισμωνουν και δεν θελω να σταματησω.δεν μπηκα ποτε στη διαδικασια να σκεφτω μηπως το μωρο δεν χορταινει και να αγχωθω για την ποσοτητα γαλακτος που λαμβανει.ειναι λαθος να το κανουμε αυτο. ολα τα μωρακια κλαινε για πολλους και διαφορους λογους και μαλιστα πολυ συχνα τον πρωτο καιρο.ειναι ο τροπος επικοινωνιας τους, μην το ξενχαμε.καθε φορα που το μωρο κλαιει πρεπει να μπαινει στο στηθος ανεξαρτητου ωρας και συχνοτητας.ειναι η παρηγορια του και η ασφαλεια του.υπομονη και επιμονη θελει ο θηλασμος κοριτσια και χρονο…η προσωπικη μου εμπειρια λεει οτι το στηθος προσαρμοζεται στο θυλασμο μετα απο 40-60 ημερες και ισως και λιγο παραπανω καμια φορα και οχι μεσα σε διαστημα 2 εβδομαδων ή 20 ημερων που λενε στα περισσοτερα μαιευτηρια….παρτε τα μωρακια σας αγκαλια και νιωστε αυτην την ολοκληρωση οταν βλεπετε οτι απο σας και μονο εξαρταται η επιβιωση του, χαλαρωστε και απολαυστε το!!!! το αγχος και οι γνωμες τριτων ειναι οτι χειροτερο!!!με καλη διαθεση και παιδιατρο που υποστηριζει το θηλασμο θα τα καταφερετε!!!!ισως ακουστει σκληρο αλλα καμια μητερα απο τη στιγμη που γινεται μητερα δεν εχει δικαιωμα να στερησει το θηλασμο απο το μωρο της παρα μονο για πολυ σοβαρους λογους υγειας. επισης, ειναι οτι πιο πρακτικο! σκεφτειτε τις πρωτες μερες του νεογνου με τα ξενυχτια να πρεπει η ταλαιπωρη και κουρασμενη λεχωνα να ξοδευει πολυτιμο χρονο για την προετοιμασια του ξενου γαλακτος (αποστειρωσεις, βρασμενα νερα, σωστη θερμοκρασια, κ.α.) και το μωρακι να κλαιει συγχρονως περιμενοντας το γαλα του, ή η περιπτωση μιας εκδρομης που θα πρεπει να κουβαλατε ολη την "προικα" για να το ταίσετε……