Μητρικός θηλασμός & οικογενειακή δατροφή

Μητρικός θηλασμός & οικογενειακή δατροφή

H συνέχιση του μητρικού θηλασμού και η παροχή άλλων τροφών μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού.

 Το “Μητρικός θηλασμός και οικογενειακή διατροφή” επελέγη επειδή στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα μεγαλύτερα μωρά (6-12 μηνών) και τα μικρά παιδιά ταΐζονται με τα ίδια φαγητά που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό δεν υπονοεί πως τα παιδιά περνούν αυτομάτως από τον αποκλειστικό θηλασμό στο να τρώνε ακριβώς τα ίδια γεύματα με την υπόλοιπη οικογένεια. 

Τα μεγαλύτερα μωρά και μικρά παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το πιο θρεπτικά τμήματα των οικογενειακών τροφών παρασκευασμένων κατάλληλα (λιωμένα, ψιλοκομμένα, μαλακωμένα κλπ.) για να ταιριάζουν με τις ικανότητες του παιδιού.

Oι τροφές οφείλουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, την κατάλληλη πυκνότητα και να παρέχονται με τον πρέποντα τρόπο. Εξετάζουμε πώς πρέπει να γίνει η μετάβαση από τον αποκλειστικό θηλασμό στο θηλασμό και τη διατροφή μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια με ένα τρόπο που να είναι στοργικός και επιμελημένος.

Συμπληρωματική Διατροφή χρησιμοποιώντας οικογενειακές τροφές.
Στους έξι μήνες, τα παιδιά χρειάζονται και άλλες τροφές επιπρόσθετα του μητρικού γάλακτος για να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες. Ο όρος συμπληρωματική διατροφή που χρησιμοποιείται δηλώνει πως οι παρεχόμενες τροφές πρέπει να συμπληρώνουν – να κάνουν ολοκληρωμένη – την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το μητρικό γάλα.

Η έναρξη λήψης άλλων τροφών σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών, ιδιαίτερα, καθώς άνθρωποι διαφορετικοί από τις μητέρες τους μπορεί να συμμετέχουν στην διατροφή τους. 

Η συμπληρωματική διατροφή επίσης προσφέρει ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η επικοινωνία, ο συντονισμός χεριού-ματιού και κινητικές ικανότητες και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για διατροφικές επιλογές που μπορεί να παραμείνουν και πολύ μετά τα νηπιακά χρόνια. 

Όταν γίνεται με αγάπη, φροντίδα και υπομονή, η έναρξη παροχής άλλων τροφών μπορεί να γίνει μια περίοδος επέκτασης και ενίσχυσης του δεσμού μητέρας-παιδιού από το μητρικό θηλασμού και όχι ο τερματισμός του.

ΠΗΓΗ: Unicef

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *