Αποκλειστικός θηλασμός και εργασία. Ποιός είπε πως δεν γίνεται;

Αποκλειστικός θηλασμός και εργασία. Ποιός είπε πως δεν γίνεται;

Επιστροφή στη δουλειά…
όποτε και να είναι ο καιρός, είναι μια δύσκολη και άχαρη περίπτωση! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μανούλα που αφήνει πίσω το παιδάκι της και πολύ περισσότερο όταν το θηλάζει!!

Θυμάμαι το δικό μου άγχος από τη μέρα που γέννησα ακόμη! Δεν ήθελα ούτε να το σκέφτομαι! Δεν μπορούσα να φανταστώ να αφήνω το ψυχάκι μου για να πάω στο γραφείο… Και ήμουν από τις τυχερές γιατί θα τον άφηνα στις γιαγιάδες του και όχι με κάποιο ξένο άτομο… Τουλάχιστον είχα μια στεναχώρια λιγότερη!

Θήλαζα, και μάλιστα αποκλειστικά. Έπρεπε να γυρίσω στη δουλειά όταν το μωρό μου θα ήταν 4,5 μηνών. Έψαξα κι έμαθα τί μπορούσα να κάνω για να μη σταματήσουμε τον θηλασμό που τόσο μας ευχαριστούσε και τους δύο…

Μίλησα με την παιδίατρό μου, αν και μέχρι τότε φιλική προς τον θηλασμό με συμβούλεψε κανένα 15νθήμερο πριν να ξεκινήσω να δίνω κάποια γεύματα ξένο για να συνηθίζει το μωρό στην αλλαγή… θεωρούσε αδύνατο να καταφέρω να διατηρήσω τον θηλασμό ενώ θα έλλειπα σχεδόν 8 ώρες… κι έτσι ήθελε να σιγουρέψει πως το μωρό θα δεχτεί το ξένο γάλα χωρίς να έχουμε παρατράγουδα της τελευταίας στιγμής!

Γύρισα σπίτι κι έβραζα… δεν ήθελα με τίποτα, μα με τίποτα να δεχτώ πως πλησίαζε το τέλος του θηλασμού! Τόσες μάνες τα είχαν καταφέρει! Γιατί όχι κι εγώ;;; Είχα και τον σύζυγο με τις δικές του ανασφάλειες που στάθηκε περισσότερο στα επιχειρήματα της γιατρού…  

Η απόφαση…
Σκέψεις, στεναχώρια, κακό… όταν ήμουν μόνη έκλαιγα! Αλλά… πείσμωσα! Το αποφάσισα! Θα το πάλευα με νύχια και με δόντια! Κόντρα σε όλους που ήθελαν να με πείσουν πως ΟΚ ήδη θήλασε αρκετά (είχαμε ξεπεράσει το 1ο 3μηνο) πως δεν έγινε και τίποτα το τρομερό…

Βέβαια… υποσυνείδητα μου πέρασε η ιδέα πως στ΄αλήθεια μπορεί και να μην τα καταφέρω κι έτσι δεν διέθεσα κανένα τρομερό ποσό για να αγοράσω θήλαστρο… 20-25 μέρες προτού να επιστρέψω στη δουλειά, πήγα και πήρα ένα τελείως της πλάκας έτσι για να αρχίσω να μαζεύω γάλα για την τράπεζα γάλακτος που ήθελα να φτιάξω!

Για να μην έχω τη μουρμούρα ούτε του άντρα μου, ούτε των δικών μας, που με θεωρούσαν υπερβολική που ήθελα να συνεχίσω με τον θηλασμό εν όψη εργασίας, επέτρεψα στον άντρα μου να φέρει στο σπίτι ένα κουτί γάλα σκόνη, να υπάρχει για ώρα ανάγκης… μήπως και δεν κατάφερνα εγώ να μαζέψω γάλα… μήπως δεν έπινε αργότερα το μωρό το αποψυγμένο… κι ας ήξερα ότι τσάμπα πήγαν τα λεφτά!! Μάλιστα ακόμη το έχω! Δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του και δεν έχω βρει και κάποιον να του το χαρίσω!! 

Η προσπάθεια…
Η πρώτη φορά είχε μεν πλάκα αλλά ήταν και απογοήτευση! Πλάκα γιατί ένιωθα πολύ περίεργα με το θήλαστρο στο βυζί και απογοήτευση γιατί μέσα στο πρώτο 15λεπτο δεν κατάφερα να βγάλω περισσότερο από 10-20ml αν θυμάμαι καλά!

Φοβόμουν να το βάλω μπροστά!! Κι αν ρούφαγε με δύναμη; Κι αν με πονούσε; κι αν… κι αν… Tο ξεκίνησα! Δεν ήταν τόσο τρομαχτικό τελικά, περισσότερο περίεργο θα έλεγα!! Μεσ΄τα χaχανιτά μου γούρλωσα τα μάτια μου όταν είδα πόσο πολύ μπορούσε να επιμηκυνθεί η θηλή μου!!! Και τα ξαναγούρλωσα με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όταν είδα γάλα να ψεκάζεται από περισσότερες από μια τρύπες!! Η ανίδεη!! Νόμιζα πως μια τρυπούλα υπήρχε όλη κι όλη ακριβώς στο κέντρο της θηλής κι έπαθα πλάκα όταν τελικά είδα πως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα!!!

Τελικά σιγά σιγά κατάφερα να συλλέγω γάλα και να το αποθηκεύω. Έδωσα και κάποια γεύματα από το μπουκάλι στον μικρό για να σιγουρέψω πως θα δεχτεί τη θηλή του μπιμπερό. Συνήθως με μια άντληση μόνο την ημέρα, έφτασα να έχω μαζέψει 20 γεύματα στην κατάψυξη και το τελευταίο βράδυ (από το άγχος μου) 3 στο ψυγείο! 

Η πρώτη μέρα…
Ψυχολογικά ήμουν χάλια… δεν ήθελα να ξημερώσει! Στο μυαλό μου όλα φάνταζαν βουνό! 4,5 μήνες είχαν περάσει από τη γέννα κι όμως νόμιζα πως ήταν μόλις 2-3 μέρες… το μωρό είχε μεγαλώσει κι επικοινωνούσε πια κανονικότατα κι εγώ ακόμη ένιωθα πως είναι το πιο εύθραυστο πλασματάκι που μόνο εγώ καταλάβαινα τις ανάγκες του και τα καλέσματά του…

Τι κι αν ήταν να έρθει να τον κρατήσει η μαμά μου; Τι κι αν ήξερα πως τον υπεραγαπούσε και είναι αυτό που λένε «του παιδιού μου το παιδί, δύο φορές παιδί μου»; Εγώ, θα ήμουν μακριά του; Τότε δεν υπήρχε και ο νέος νόμος… που η μαμά γυρνά στη δουλειά όταν το βλαστάρι της έχει γίνει παιδάκι και δεν είναι τόσο δα μωρό! όχι πως και τότε θα ένοιωθα καλύτερα… αλλά λέμε τώρα!

Ευτυχώς στην πράξη τα πράγματα ήταν πιο εύκολα! Ο μικρός μια χαρά τα πέρασε με τη γιαγιά και για μένα πέρασαν πιο γρήγορα οι ώρες απ’ όσο νόμιζα. Βέβαια είχα ένα θέμα με το στήθος μου. Αν και άντλησα τα χαράματα, και θήλασα πριν φύγω, πρήστηκε και άρχισε να με πονά έντονα τόσο που δεν μπορούσα ούτε να το ακουμπήσω… κάποια στιγμή άρχισε πια να τρέχει και πήγα στην τουαλέτα να αδειάσω λίγο με το χέρι για να ανακουφιστώ…

Την επόμενη μέρα δεν το ξέχασα! Πήρα μαζί μου το θήλαστρο για να βολέψω λίγο την κατάσταση! Βέβαια όλοι… όλες… με κοιτούσαν σαν ούφο!! Άρχισε το γνώριμο σκηνικό… μα θηλάζεις ακόμη; Κι έχεις γάλα; κλπ κλπ κλπ… καλά ήμουν τόσο καιρό στην ησυχία μου!

Τον θήλαζα προτού να φύγω κι ας μην είχε ξυπνήσει εκείνος… τον σήκωνα κοιμισμένο και τον έβαζα στο στήθος! Καλόβολο παιδί! Ποτέ δε με δυσκόλεψε στο θέμα αυτό!! Τον ξαναέβαζα μετά στην κούνια του και αυτός κοιμόταν σαν πουλάκι κι εγώ έφευγα με ένα χαζό χαμόγελο στα χείλη!!

Στο γραφείο δεν χρειάστηκε να αντλήσω περισσότερο από 2 μέρες και η παραγωγή άρχισε να προσαρμόζετε στα νέα δεδομένα. Φυσικά όταν πια γυρνούσα σπίτι ήμουν σαν την Πάμελα Άντερσον!!! (ας σημειωθεί πως μόνο τότε είχα την τύχη να με καμαρώσω με τέτοιο μπούστο!!!) 

Με τον δικό μου τρόπο…
Έτσι μόλις έμπαινα σπίτι, πλενόμουν, άλλαζα και αν κοιμόταν ο μικρός ξεκινούσα την άντληση από το ένα στήθος (η μαμά μου, είχε πάντα έτοιμο και αποστειρωμένο τον εξοπλισμό!!) και μόλις ξυπνούσε τον θήλαζα από το άλλο ή γινόντουσαν τα πράγματα με αντίστροφη σειρά αν τον έβρισκα ξύπνιο.

Πριν κοιμηθεί το βράδυ τον θήλαζα και έπειτα μέχρι να ξημερώσει, τον θήλαζα μόνο από το ίδιο στήθος κι άφηνα το άλλο για την πρωινή άντληση τότε που ήταν πια παραφορτωμένο… Όχι και τόσο σωστή αντιμετώπιση, αλλά έτσι είχα βολέψει τα πράγματα!! Έτσι εξοικονομούσα ένα γεύμα με την απογευματινή άντληση κι άλλο ένα με την πρωινή! Πολλές φορές έκανα και κάποια επιπλέον άντληση μέσα στην ημέρα αν ένοιωθα το στήθος μου βαρύ… (ποιά μέρα δηλαδή… αυτό γινόταν μεσ΄τη μαύρη νύχα συνήθως! αλλά είχα συνηθίσει πιά το ξενυχτι αφού ο μικρός μέχρι πριν λίγο καιρό έκανε 14 γεύματα το 24ωρο ήτοι κάθε 1,5 ώρα!)

Τις ώρες που έλλειπα το μωρό χρειαζόταν 2 γεύματα! Οπότε, καθημερινά άφηνα ένα πρωινό μπουκάλι, ένα κατεψυγμένο (το πιο παλιό) κι ένα χθεσινό-απογευματινό! Το κατεψυγμένο για να ανανεώνω την τράπεζα, το χθεσινό για το 2ο γεύμα του και το πρωινό σε περίπτωση που χρειαζόταν 3ο γεύμα! Αν όχι, τότε έμπαινε στην κατάψυξη, τελευταίο στη σειρά!  

Τα προβλήματα…
Υπήρξαν φορές που το άγχος με κατέτρωγε! Να ξυπνά πιο συχνά το μωρό για να θηλάσει και να χρειάζεται να του δώσω και από τα δύο στήθη… ή να ξυπνά λίγη ώρα πριν την άντληση και να με ρουφά με μανία (άτιμα άλματα ανάπτυξης!!!) και να πολεμάω μέχρι να φύγω για τη δουλειά να συμπληρώσω τα απαιτούμενα ml και το στήθος να μην ανταποκρίνεται πάντα στο χαζοθήλαστρο που είχα… ή…

Άλλες πάλι φορές, να μπλοκάρει το θήλαστρο και να μη δουλεύει καθόλου… με το χειροκίνητο να μη μπορώ να κάνω δουλειά ή να έχω ξεχάσει τα χαράματα να βάλω την αποστείρωση… ή να μου πέφτουν κάτω εξαρτήματα και να πρέπει να αποστειρώσω πάλι και να με κυνηγά ο χρόνος… Πω πωωωω αγχώθηκα και που τα θυμήθηκα μόνο!! 

Τα κατάφερα…
Με τα πολλά πέρασε ο καιρός και ήρθαν τα στέρεα γεύματα! Και όχι μόνο ήρθαν, αλλά μπήκαν ακριβώς στις ώρες που έλλειπα, έτσι δε χρειαζόταν πια να αντλώ για να αφήνω γεύματα!! Στο τέλος μου περίσσεψαν και μπουκαλάκια στην κατάψυξη και λυπόμουν να τα πετάξω!!

Και κάπως έτσι, σταμάτησε η παιδίατρος να με ρωτά «τί γάλα δίνεις τώρα;» σε κάθε μας συνάντηση… και άρχισε ο άντρας μου να με εμπιστεύεται στο θέμα του θηλασμού και να με υποστηρίζει! Χαλάρωσα κι εγώ αφού τα δύσκολα είχαν περάσει και συνεχίσαμε χωρίς άγχος και χωρίς άλλους στόχους!

 
Photo: www.sxc.hu

14 Σχόλια

 1. Συγχαρητήρια για την δουλεία που κάνετε !
  Το μωράκι μου είναι 40 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά , όμως θα επιστρέψω στη δουλειά όταν θα είναι 3 μηνών . Θέλω να συνεχίσω το θηλασμό και να δημιουργήσω τράπεζα γάλακτος . πότε πρέπει να ξεκινήσω τις αντλήσεις? Στην εργασία μου δεν έχω την δυνατότητα να αντλώ γάλα , υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η παραγωγή? τι πρέπει να κάνω? ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 2. Σημερα ήταν η πρωτη μέρα στην δουλεια. Ενοιωσα απαισια! Μου έλειπε ο μικρουλης μου συνέχεια . Εχω όμως ενα σοβαρό πρόβλημα. Στο γραφείο δεν μπορω να βγάζω γαλα καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χόρος. Δουλεύω καθημερινά 9 ώρες κ η απόσταση μεταξύ της πρωινής άντλησης κ της επόμενης θα ειναι 13 ώρες. Υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρω ; Θέλω να κρατήσω αν οχι όλα κάποια γεύματα με μητρικό γαλα.

 3. καλημερα και συγχαρητηρια σε ολες τις μανουλες που προσπαθουν να θηλασουν.εχω μα απορια.επεστρψα στη δουλεια οταν η μικρη μου ηταν μολις 3 εβδομαδων,ασε που δουλευα μεχρι τις πρωτες ημερες του μηνα μου…εννοειται οτι θηλαζω ακομα και τωρα που κλεισαμε τους 3 μηνες αποκλειστικου θηλασμου.ολοι με ενθαρρυνουν να δωσω σκονη για να μην παιδευομαι τις ωρες που λειπω στη δουλεια(4- 6 ωρεςημερησιως) αλλα εγω εχω φαει κολλημα και δεν θελω με τιποτα να το κανω.αφου μπορω!και την μεγαλη μου κορη την θηλασα ως 6 μηνων αποκλειστικα,εμαθα πολλα πραματα και τωρα νιωθω οτι μπορω να το κανω καλυτερα και για περισσοτερο διαστημα!εχω δημιουργησει τραπεζα στην καταψυξη για παν εδεχομενο γιατι οντως παντα με το θηλαστρο δεν γινεται σωστη δουλεια.διαβασα την ιστορια σου και πραγματικα κανουμε τα ιδια πραματα,μονο που εγω στη δουλεια δεν μπορω να αντλησω γιατι δεν εχω δικο μπου γραφειο κ η τουαλετα ειναι καπως..δε θελω να μου κοπει αλλα παρατηρω μειωση στη ροη του γαλακτος…υπαρχει τροπος να βοηθησω την κατασταση η οχι?ευχαριστω εκ των προτερων!συγνωμη αν σας κουρασα αλλα θελω πολυ να συνεχισω

 4. Συγκινητικό, σε νιώθω πραγματικά… Επιλέξτε σωστό θήλαστρο…

 5. Θεωρητικά όχι! Επειδή σε αυτή την ηλικία μεσολαβούν και γεύματα τροφών οι συχνότητα των θηλασμών είναι πιο μειωμένη οπότε το στήθος και η παραγωγή είναι πια προσαρμοσμένα !

  Αν όμως νιώσεις δυσφορία κάποια φορά, να πρήζεσαι ή να πονάς, μπορείς να βγάλεις λίγο γάλα με το χέρι ή εν ανάγκη να κάνεις άντληση!

  Όσο για το παιδί δεν χρειάζεσαι τράπεζα, μπορεί κατά την απουσία σου να τρώει οτιδήποτε άλλο και να απολαμβάνει γαλατάκι μαμάς όταν θα σε έχει κοντά 🙂

  Φιλικά,
  Μαρία Π.

 6. Kαι αν το μωρο μας ειναι ηδη 16μηνων…πρεπει στα μεσοδιαστηματα να αντλουμε γαλα?

 7. Ένα tip που κανείς δε σας το λέει. Αν όταν θηλάζει το παιδί, στο άλλο στήθος βάλεις το θήλαστρο, η παραγωγή του γάλακτος είναι πολύ πολύ μεγάλη.
  Δοκιμάστε το, θα εκπλαγείτε.
  Και δε χρειάζεται να θηλάζουμε το παιδί κι από τα δύο. Εγώ έκανα αποκλειστικό θηλασμό για ένα χρόνο, με ένα στήθος τη φορά. Το πρώτο γάλα που βγαίνει είναι πιο νερουλό και είναι περισσότερο για να ξεδιψάσει το παιδί, το επόμενο είναι που το χορταίνει. Αν ακολουθήσει κανείς τη συμβουλή των 15 λεπτά απο το ένα και μετά το άλλο, ρισκάρει να φουσκώνει το παιδί με λεπτόρευστο γαλα, να πεινάει το παιδί συχνά, και μετά να νομίζει η μαμά ότι δεν έχει γαλα και να καταλήγει στο ξένο, με αποτέλεσμα να τελειώνει ο θηλασμός πριν της ώρας του.

 8. Εγω γύρισα στη δουλειά 2 μόλις μήνες μετά τη γέννησή του και κατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά το γιο μου με τη βοήθεια του θήλαστρου φυσικά για παραπάνω από 12 μήνες.
  Αν κάτι το θες πραγματικά, θα το καταφέρεις, αρκει να προσπαθήσεις πολύ!

 9. To ίδιο κάνω και εγώ καθημερινά. Το μωρό μου είναι 5 μηνών. Μόνο που την τελευταία βδομάδα έχω γάλα για τη μικρή μου δεν έχω όμως γάλα για το θήλαστρο και αναγκαστηκά πέρνω κάποιες βιταμίνες που βοηθούν στην παραγωγή περισσότερου γάλατος.

 10. Δεν είναι τρομερό;

  Εμένα μου έκανε εντύπωση την πρώτη φορά που το είδα στο ψυγείο… διαχωρισμένο σε 3 επίπεδα!! σαν κοκτέιλ ήταν!! :)))

 11. Εγώ επέστρεψα στη δουλειά μετά τους 6 μήνες και τις δύο φορές. Στο πρώτο παιδί, έβγαζα μια φορά γάλα στη δουλειά και το αποθήκευα στο ψυγείο. Ευτυχώς τα γραφεία διέθεταν ιατρείο και έκανα εκεί ήσυχα τη δουλειά μου. Στο δεύτερο παιδί δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος 🙁 και δεν έβγαζα γάλα. Θες από την κούραση, εργαζόμενη με δύο παιδιά 2+ χρονών και 6 μηνών, θες από την μείωση της παραγωγής, ο μικρός εγκατέλειψε το θηλασμό στους 8,5 μήνες. Μια χαρά με βόλεψε το mini της Medela αν και τώρα θα προτιμούσα κάτι πιο καλό (διπλή άντληση, ισχυρότερη αντλία) αν επέστρεφα στους 4,5 μήνες όπως εσύ. Αντλούσα γάλα μέχρι το στήθος να στάζει αμυδρά και μου έκανε εντύπωση η σύστασή του κατά τη διάρκεια της άντλησης: αραιό και διάφανο στην αρχή και πλούσιο και λευκό στο τέλος!

 12. Όταν έρθει η ώρα… Όρεξη και θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται!
  Αν υπάρχει και υποστήριξη από την οικογένεια… ακόμη καλύτερα!
  Μόνο να μην την πατήσετε σαν εμένα με το χαζοθήλαστρο!! Να φροντίσετε να έχετε ένα της προκοπής, κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες!!

 13. συγχαρητηρια απλα, καταπληκτικη!! παιρνουμε ιδεες για να ξερουμε τι μας περιμενει..οταν επιστρεψουμε στη δουλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *