Μόνο το 6-8% των Ελληνίδων καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους

Μόνο το 6-8% των Ελληνίδων καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους

To 90% των εγκύων στην Ελλάδα επιθυμεί να θηλάσει, αλλά μόλις το 8-10% καταφέρνει να το κάνει έως τον έκτο μήνα ζωής του βρέφους , ενώ 1 στους 3 μη καπνιστές (ανάμεσα στους οποίος βρέφη και παιδιά) εκτίθεται καθημερινά στον καπνό από τα τσιγάρα που καπνίζουν άλλοι στο σπίτι και 4 στους 10 στον εργασιακό χώρο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ευρεία μελέτη επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που αφορούσε 10.000 άτομα και πραγματοποιήθηκε με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης για συστηματική και ουσιαστική ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως των γονέων σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του μητρικού θηλασμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και της αποφυγής έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα. 

Τμήμα της μελέτης αυτής , το οποίο αφορά τη συχνότητα του μητρικού θηλασμού και του παθητικού καπνίσματος σε μαθητές αγροτικής περιοχής του Νομού Χαλκιδικής παρουσιάστηκε στο 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι ο πληθυσμός που μελετήθηκε, αν και αγροτικός, έχει μειωμένη συχνότητα μητρικού θηλασμού (45% των αγοριών και 43,5% των κοριτσιών), με ιδιαίτερα μειωμένη τη συχνότητα θηλασμού διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών, και συγχρόνως υψηλή συχνότητα παθητικού καπνίσματος. 

Συγκεκριμένα μοιράστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο σε 1428 μαθητές ηλικίας 13-15 ετών από διάφορα σχολεία του νομού Χαλκιδικής, για να συμπληρωθεί από τους γονείς τους. Έγκυρες απαντήσεις ελήφθησαν από 1183 (82,8%) μαθητές, από τους οποίους 563 (47,6%) ήταν αγόρια και 620 (52,4%) κορίτσια. Μόλις το 25,8% των αγοριών και το 27,4% των κοριτσιών θήλασαν από 1 έως 3 μήνες, το 12,8% των αγοριών και το 10,3% των κοριτσιών από 4 έως 6 μήνες, ενώ μόνο 6,4% των αγοριών και 7,3% των κοριτσιών θήλασαν περισσότερο από 6 μήνες. 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με το παθητικό κάπνισμα καθώς σχεδόν ένα στα δύο παιδιά είναι εκτεθειμένο στο καπνό από τα τσιγάρα που καπνίζουν οι γονείς τους. Συγκεκριμένα στο 56,8% των αγοριών και στο 55,2% των κοριτσιών καπνίζει ο πατέρας, στο 34,1% των αγοριών και στο 33,9% των κοριτσιών η μητέρα, ενώ στο 6,8% των αγοριών και στο 7,3% των κοριτσιών καπνίζουν άλλοι συγγενείς.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η Χαλκιδική είναι αγροτική περιοχή τα ποσοστά θηλασμού είναι χαμηλά ενώ τα ποσοστά καπνιστών υψηλά. Τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού οφείλονται στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης από τον μαιευτήρα ή τη μαία, στο ότι στα μαιευτήρια πέρα από το μητρικό γάλα τα βρέφη ταΐζονται με μπιμπερό , στο ότι δεν υπάρχει υποστήριξη της μητέρας από μαία στο σπίτι και στην έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για το θηλασμό» τόνισε η υποψήφια διδάκτωρ παθολόγος Νίκη Κατσίκη η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον εκλιπόντα καθηγητή Παιδιατρικής στο ΑΠΘ Χρήστο Νανά, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Απόστολο Χατζητόλιο και τον επιμελητής ΕΣΥ Γιώργο Τσουβελέκη. 

Η κ. Κατσίκη επισήμανε ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και κακοηθειών, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη νοητική, νευρολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αυξάνοντας το δείκτη νοημοσύνης του. 

Τέλος, ο μητρικός θηλασμός ενισχύει την δημιουργία υγιούς συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο θηλασμός ωφελεί και τη μητέρα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών, αιμορραγιών κατά τη διάρκεια της λοχείας και οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά και στην γρήγορη και ανέξοδη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.  

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται από τους παιδιάτρους η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μάλιστα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον για 12 μήνες» πρόσθεσε η κ. Κατσίκη.

Αναφερόμενη στο παθητικό κάπνισμα τόνισε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, βρογχικού άσθματος, μέσης ωτίτιδας, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κακοηθειών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη και ότι θεωρείται εξίσου επιβλαβές και καταστροφικό με το ενεργητικό κάπνισμα.

«Η λειτουργία προγραμμάτων προώθησης του μητρικού θηλασμού, τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και από κοινωνικούς φορείς, θα συμβάλλει στη σωστή καθοδήγηση και στήριξη των νέων μητέρων, αυξάνοντας το ποσοστό αυτών που θηλάζουν. Ανάλογης σημασίας είναι και η θέσπιση προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης του παθητικού καπνίσματος, σε συνδυασμό με την παραπομπή των καπνιστών σε ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που ευτυχώς ήδη λειτουργούν σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας. Τέλος, πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που θα τεθεί σε λειτουργία στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2009» πρόσθεσε η Κατσίκη.

ΠΗΓΗ: www.nooz.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *