Θηλασμός: Πότε και πόσο;

Θηλασμός: Πότε και πόσο;

Από το χθες στο σήμερα υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πότε και το πόσο πρέπει να θηλάζει ένα μωρό.

Η άποψη του γεύματος αυστηρά ανά 3ωρα-4ωρα και η εναλλαγή στα στήθη ανά 5λεπτα και 10λεπτα τις πρώτες μέρες, πλέον δεν ευσταθεί! Δεν είναι ρομπότ τα βρέφη να λειτουργούν με on-off! τώρα φάε… και τώρα σταμάτα!

Είναι κατάλοιπο του παρελθόντος που δυστυχώς, εσφαλμένα υποδεικνύεται και σήμερα συχνά πυκνά τόσο από το νοσηλευτικό όσο και από το ιατρικό προσωπικό και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλές μανούλες έχουν οδηγηθεί πρόωρα σε αποθηλασμό…

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ο θηλασμός ακολουθεί τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης! Όσο πιο συχνά θηλάζουμε τόσο περισσότερο γάλα παράγεται ικανό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μωρού που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.

Σεβόμαστε τους ρυθμούς και τις ανάγκες του μωρού, εμπιστευόμαστε τα σημάδια πείνας που δείχνει και θηλάζουμε ανεμπόδιστα και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Δηλαδή το αφήνουμε να φάει όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει!

Ας μην ξεχνάμε πως το κάθε μωρό έχει τις ιδιαιτερότητες του κι έτσι παρατηρούνται σημαντικές διαφορές! Άλλο μπορεί να θηλάζει ανά 3ωρο, άλλο ανά 1 ώρα και άλλο να χρειάζεται μαραθώνιους θηλασμούς τόσο ώστε να βρίσκεται στο στήθος μέχρι και 23 ώρες το 24ωρο τον πρώτο καιρό!

Επίσης το πόση ώρα κάθεται ένα μωρό στο στήθος διαφέρει. Αυτό που φροντίζουμε εμείς είναι να μην κάνουμε γρήγορη αλλαγή μεριάς για να προλαβαίνει να παίρνει και το λιπαρό γάλα που είναι και το πιό θρεπτικό!

Αν παρ΄όλα αυτά, το στυλ του μωρού είναι να κάθεται για πολύ λίγο στο ένα στήθος, τότε απλά φροντίζουμε το επόμενο γεύμα να ξεκινά από το ίδιο στήθος!

Περιμένουμε λοιπόν μέχρι να δούμε το βρέφος ικανοποιημένο και χορτάτο! Τότε που κουρασμένο από την προσπάθειά του να θηλάσει, αποκοιμιέται στο στήθος και το αφήνει από μόνο του! (Αν δεν το αφήσει, τότε βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι ανάμεσα στη γλώσσα του και στη θηλή, έτσι ώστε να περάσει μέσα αέρας και να την αφήσει χωρίς πόνους και τραβήγματα!)

Όταν λοιπόν σταματήσει να θηλάζει, το βάζουμε όρθιο στον ώμο μας για να ρευτεί. Κάνουμε ελαφρά χτυπηματάκια στην πλάτη του και περιμένουμε λίγα λεπτά, αν δεν ρευτεί το βάζουμε στο άλλο στήθος για να σιγουρευτούμε αν χόρτασε. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, το βάζουμε για ύπνο!

Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι απόλυτο να ρευτεί ένα μωρό! συχνά πολλά μωράκια δεν ρεύονται μετά το γεύμα τους και αυτό είναι φυσιολογικό μιας και με τον θηλασμό δεν ρουφάνε παραπανίσιο αέρα όπως συμβαίνει με το μπιμπερό κι έτσι δεν έχουν κάτι να αποβάλλουν!

Όταν θηλάζουμε ανεμπόδιστα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ακολουθώντας τα σημάδια του μωρού, η εδραίωση της γαλουχίας (6 εβδομάδες) γίνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Και να θυμάστε πως ο πόνος που παρουσιάζεται στις θηλές κατά τους πρώτους θηλασμούς δεν είναι από τα συχνά ή παρατεταμένα γεύματα αλλά από λάθος στάση και τοποθέτηση του μωρού στο στήθος!

Παπαποστόλου Μαρία
Δημοσίευση: 13/09/2009
Image: paidia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *