Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Από τη θεωρία στην πράξη!

Έφτασε η μεγάλη μέρα! Το μωράκι μας γεννήθηκε και περιχαρείς το έχουμε μέσα στην αγκαλιά μας. Μαζί με όλα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα ήρθε και η στιγμή του πρώτου θηλασμού. Είτε είναι αμέσως μετά από τον τοκετό, είτε έχουν περάσει κάποιες ώρες, δεν παύει να είναι η πρώτη μας φορά!

Για όλες μας (ειδικά τις πρωτότοκες) η στιγμή αυτή είναι μοναδική! Καλές και οι θεωρίες… όμως στην πράξη, άλλες αγχωμένες και άλλες χαλαρές, ανίδεες και συχνά αδέξιες ξεκινάμε να θηλάσουμε το μωρό μας! Περιπτώσεις και ιστορίες άπειρες! Κάθε μανούλα έχει να εξιστορήσει τη δική της…

Λίγο ως πολύ μπορεί από πριν να έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τον θηλασμό, για τις τεχνικές του, τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, τις διάφορες στάσεις, τί να προσέξουμε και τί να αποφύγουμε…

Στην πραγματικότητα όμως ο θηλασμός δεν είναι κάτι που το ξέρουμε από τα γεννοφάσκια μας! Ναι, μπορεί να είναι γραμμένο στο DNA μας αλλά στην ουσία είναι κάτι που θα το μάθουμε παρέα με το μωράκι μας. Μάλιστα αν εμπιστευτούμε τόσο το ένστικτό μας όσο και το μωρό μας, έχουμε θέληση και δείξουμε υπομονή και επιμονή η επιτυχία του θηλασμού δεν θα αργήσει να έρθει!

Κι επειδή ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ξεκινάμε με το να βάλουμε το μωράκι μας στο στήθος! Η πρώτη επαφή, η μοναδική αυτή εμπειρία, θα γίνει ο δρόμος για έναν σωστό θηλασμό και μιας υπέροχης σχέσης με το μικρό μας πλασματάκι!

Συχνά λέμε «κάθε αρχή και δύσκολη». Πράγματι, μπορεί τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως τα έχουμε φανταστεί… Μπορεί να μην είναι όλα ρόδινα και να συναντήσουμε δυσκολίες και προβλήματα που όμως δεν θα πρέπει να μας απογοητεύσουν!

Για όλα υπάρχει η λύση, αρκεί να είμαστε ήρεμες κι αν χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό (μια μαία, μία σύμβουλο μητρικού θηλασμού…), να μη διστάσουμε να ξαναπροσπαθήσουμε και φυσικά να μην καταφύγουμε με την πρώτη δυσκολία στη λύση του ξένου γάλακτος (εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι). Σιγά σιγά όλα θα γίνονται αυτόματα χωρίς κόπο και προσπάθεια!

Ειδικά τις πρώτες μέρες το πρωτόγαλα που παράγει ο οργανισμός μας είναι όπως λέμε δώρο ζωής για το μωρό μας και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να του το χαρίσουμε!

Παπαποστόλου Μαρία


Δημοσίευση: 17/09/2009
photo: mybreastfeedingphotos

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *