Πιθανή ημερομηνία τοκετού ή αλλιώς ΠΗΤ

Πιθανή ημερομηνία τοκετού ή αλλιώς ΠΗΤ

Τι είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι ένας πολύ σημαντικός υπολογισμός για πολλούς γονείς που αναμένουν τον ερχομό του μωρού τους!

Η ΠΗΤ όπως συνηθίζουμε να τη λέμε είναι η ΠΙΘΑΝΗ ημερομηνία τοκετού και ΟΧΙ η τελική και αντιστοιχεί στις 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο τοκετός ωστόσο μπορεί φυσιολογικά να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ της 37ης – 42ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού ονομάζεται έτσι διότι αποτελεί μια εκτίμηση της ημερομηνίας κατά την οποία είναι πιθανό να συμβεί ο τοκετός. Δεν πρόκειται για μια ακριβή πρόβλεψη, αλλά για έναν υπολογισμό βασισμένο σε γενικούς κανόνες και μέθοδο που λαμβάνει υπόψη την κανονική διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς υπολογίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού υπολογίζεται συνήθως με βάση τη μέθοδο Naegele, η οποία προσθέτει 280 ημέρες (περίπου 40 εβδομάδες) στην τελευταία ημέρα της περιόδου της γυναίκας.

Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην υπόθεση ότι ο μέσος κύκλος της γυναίκας είναι 28 ημέρες και ότι η ωορρηξία συμβαίνει γύρω στη μέση του κύκλου της γυναίκας.

Παρόλα αυτά, αυτή η ημερομηνία πρέπει να θεωρείται ως μια εκτίμηση με κάποιο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον ακριβή χρόνο του τοκετού!

Image by rawpixel.com on Freepik

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *