Έρευνα: Το απαλό χάδι στα μωρά τα κάνει να πονάνε λιγότερο

Έρευνα: Το απαλό χάδι στα μωρά τα κάνει να πονάνε λιγότερο

Το απαλό χάδι στα μωρά μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με επώδυνες εμπειρίες.

Έρευνα: Το απαλό χάδι στα μωρά τα κάνει να πονάνε λιγότερο
Έρευνα: Το απαλό χάδι μειώνει τον πόνο στα μωρά

Το απαλό χάδι στα μωρά μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με επώδυνες εμπειρίες και επομένως λειτουργεί αναλγητικά, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ έλεγξαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 32 μωρών, ενώ παράλληλα λάμβαναν από αυτά δείγμα αίματος. Τα μισά από αυτά δέχονταν χάδια με μια απαλή βούρτσα πριν από τη διαδικασία και εμφάνισαν 40% μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο.

Η κύρια ερευνήτρια Rebeccah Slater δήλωσε: «Το χάδι φαίνεται να έχει αναλγητική δυναμική χωρίς φυσικά τον κίνδυνο παρενεργειών». Η έρευνα βρήκε ότι η βέλτιστη ταχύτητα χαδιών ήταν περίπου 3 cm ανά δευτερόλεπτο.

«Οι γονείς ενστικτωδώς χαϊδεύουν τα μωρά τους σε αυτή τη βέλτιστη ταχύτητα», δήλωσε η Slater. Και προσθέτει πως «αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς της τεχνικής όπως το βρεφικό μασάζ, μπορούμε να βελτιώσουμε και τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς για το πώς να ανακουφίσουν τα μωρά τους».

Αυτή η ταχύτητα χαδιών ενεργοποιεί μια τάξη αισθητηριακών νευρώνων στην επιδερμίδα, που παλαιότερα έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον πόνο στους ενήλικες. Όμως, δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα μωρά θα είχαν την ίδια απόκριση ή αν αυτοί οι νευρώνες αναπτύσσονται με το χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Ο μητρικός θηλασμός κατά την διάρκεια μιας επώδυνης για το παιδί διαδικασίας ή αμέσως μετά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και το κλάμα του παιδιού και πρέπει να ενθαρρύνεται από τους επαγγελματίες υγείας. Ο εμβολιασμός για παράδειγμα μπορεί να γίνεται με το μωρό αγκαλιά στο στήθος της μαμάς του. Περισσότερα ΕΔΩ

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology, εξηγούν την καταπραϋντική αυτή δύναμη των πρακτικών χαδιού που ήδη γνωρίζαμε εμπειρικά όλοι οι γονείς. Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει πως το άγγιγμα μπορεί να αυξήσει το δέσιμο ανάμεσα στους γονείς και το μωρό, άρα να μειώσει αισθητά το στρες, ακόμα και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να επαναλάβουν το πείραμά τους σε μωρά γεννημένα πρόωρα, των οποίων τα αισθητηριακά νευρωνικά μονοπάτια δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως.

Διαβάστε επίσης: Τα πρόωρα βρέφη πιο ευαίσθητα στον πόνο

Ευχόμενοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά, τονίζουν πως πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσες ιατρικές διαδικασίες περνούν ορισμένες φορές τα μωρά και ειδικά όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον πόνο ενός μωρού, είναι καλοδεχούμενο και μας πάει ένα βήμα μπροστά.

Λεπτομέρειες της έρευνας δείτε |> εδώ

Πηγή: Εναλλακτική Δράση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *