Τα πρόωρα βρέφη πιο ευαίσθητα στον πόνο

Τα πρόωρα βρέφη πιο ευαίσθητα στον πόνο

Ειδικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα βιώνουν τον πόνο πιο έντονα από ότι τα μωρά που γεννήθηκαν υγιή, κάτι που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις παρεμβατικές θεραπείες που δέχονται στο νοσοκομείο.

Τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο University College στο Λονδίνο (UCL) υποστηρίζουν ότι διαδικασίες όπως είναι η διατροφή από σωλήνες, οι ενέσεις, και οι συχνοί αιματολογικοί έλεγχοι κάνουν τα πρόωρα μωρά να είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας χρήζουν καλύτερων μεθόδων ανακούφισης του πόνου. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage.

Η ερευνητική ομάδα του UCL κατά τη διάρκεια της μελέτης χρησιμοποίησε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να μετρήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών κατά τη διάρκεια της τυπικής λήψης αίματος από τη φτέρνα τους.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των πρόωρων μωρών που είχαν μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 40 ημέρες, ήταν πολύ πιο έντονη σε σύγκριση με άλλα υγιή μωρά της ίδιας ηλικίας. Αυτό υποδεικνύει ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Όταν, ωστόσο, άγγιξαν και τις δύο ομάδες μωρών απαλά στη φτέρνα, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν παρόμοια, κάτι που υποδηλώνει ότι η ευαισθησία των μωρών αφορά συγκεκριμένα τον πόνο και όχι το άγγιγμα. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει ότι τα πρόωρα μωρά ωφελούνται εξίσου από το άγγιγμα της μητέρας τους, από ένα χάδι ή μια αγκαλιά, όπως και τα υπόλοιπα μωρά.

Ανακούφιση του πόνου 
 Αυτή η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, έρχεται να υποστηρίξει παλαιότερες μελέτες που αναφέρουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά τα οποία είχαν γεννηθεί πρόωρα. 

Η Dr Rebeccah Slater, βασική ερευνήτρια της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το University College στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι το να έχει γεννηθεί πρόωρα και να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας επηρεάζει την επεξεργασία του πόνου από τον εγκέφαλο του μωρού.

Η ικανότητά μας να μετρήσουμε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στον πόνο θα μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση στη χορήγηση αναλγητικών, και έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε καλύτερους τρόπους να ανακουφίζουμε τον πόνο σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο πληθυσμό».

Ο Andy Cole, επικεφαλής της ειδικής μονάδας φροντίδας βρεφών Bliss αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται πολύ καλής ποιότητας φροντίδα για τον πόνο στα μωρά για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. 

«Τα μωρά που βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι σοβαρά άρρωστα και συχνά χρειάζονται παρεμβάσεις για να σωθεί η ζωή τους. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εφαρμόζουν αρκετές τεχνικές για να διασφαλίσουν ότι ο πόνος των μωρών είναι ελάχιστος».

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *