Ο θηλασμός μπορεί κυριολεκτικά να βοηθήσει το μωρό σας να αναπνέει πιο εύκολα

Ο θηλασμός μπορεί κυριολεκτικά να βοηθήσει το μωρό σας να αναπνέει πιο εύκολα

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού για άσθμα

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού για άσθμα

Ο θηλασμός μπορεί κυριολεκτικά να βοηθήσει το μωρό σας να αναπνέει πιο εύκολα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο ένα βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες του μωρού να αναπτύξει άσθμα.

«Ο θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες ήταν ο πιο προστατευτικός, αλλά, κυρίως, είναι πιθανό ότι μικρότερες ποσότητες επίσης παρέχουν κάποια προστασία από το άσθμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Keadrea Wilson, επίκουρη καθηγήτρια νεογνολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί, στο Μέμφις.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου έξι μήνες, ακολουθούμενο από συνέχιση του θηλασμού καθώς εισάγονται τρόφιμα για το πρώτο έτος ή περισσότερο, λόγω της μεγάλης λίστας των πιθανών οφελών για την υγεία που σχετίζονται με το θηλασμό.

«Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, ο θηλασμός περιέχει πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα», σημείωσε η Wilson.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 2.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από τρεις μελέτες. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για το θηλασμό και τυχόν συμπτώματα άσθματος όταν τα παιδιά τους ήταν ηλικίας 4 έως 6 ετών. Όσο περισσότερο θήλαζε μια μαμά αποκλειστικά, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν το παιδί της να παρουσιάσει αποτελέσματα που σχετίζονται με το άσθμα, όπως συριγμό, διάγνωση άσθματος ή/και χρήση φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του άσθματος τα τελευταία ένα έως δύο χρόνια.

Τι έδειξαν τα ποσοστά της μελέτης

Σε σύγκριση με τα μωρά που θήλασαν για λιγότερο από δύο μήνες, εκείνα που θήλασαν για δύο έως τέσσερις μήνες μείωσαν κατά 36% τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος ή συριγμού μεταξύ 4 και 6 ετών. Τα μωρά που θήλασαν για πέντε έως έξι μήνες είχαν 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και όσα θήλαζαν για περισσότερους από έξι μήνες μείωσαν τις πιθανότητές τους κατά 48%, διαπίστωσε η μελέτη.

Ο θηλασμός σε συνδυασμό με φόρμουλα ή χυμό δεν παρείχε την ίδια προστασία από το άσθμα με τον αποκλειστικό θηλασμό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο στο Annals of Allergy, Asthma, and Immunology.

Τα ευρήματα εξέτασε η Η Δρ Angela Hogan είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άσθματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) και παιδοαλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο The King’s Daughters στο Norfolk, Va. και εξήγησε:

«Στο μητρικό γάλα, υπάρχουν πολλά καλά βακτήρια για να αποικίσουν το έντερο και άλλες προστατευτικές πρωτεΐνες που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να ανέβει και να γίνει αλλεργικό και να προκαλέσει άσθμα».

Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην πρόληψη του άσθματος

Εάν δεν μπορείτε να θηλάσετε, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην πρόληψη του άσθματος, όπως η ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών και η λήψη μέτρων για την αποφυγή ιογενών λοιμώξεων, όπως το να κρατάτε το νεογέννητό σας μακριά από άρρωστα άτομα και να φροντίζετε να πλένετε συχνά τα χέρια σας, είπε η Hogan.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου και να δημιουργήσει το έδαφος για το άσθμα, σημείωσε.

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

ΠΗΓΕΣ: Keadrea Wilson, MD, επίκουρη καθηγήτρια, νεογνολογία, Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Μέμφις. Angela Hogan, MD, παιδοαλλεργιολόγος, ανοσολόγος, Children’s Hospital of The King’s Daughters, Norfolk, Va., και αντιπρόεδρος, ACAAI Asthma Committee. Annals of Allergy, Asthma and Immunology, 9 Μαΐου 2022.

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *