Παγκόσμια ημέρα άντλησης μητρικού γάλακτος

Παγκόσμια ημέρα άντλησης μητρικού γάλακτος

Μητρικό γάλα, κάθε σταγόνα μετρά

 άντληση μητρικού γάλακτος: 27 Ιανουαρίου Παγκόσμια ημέρα εορτασμού

Στις 27 Ιανουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος» ως αναγνώριση του χρόνου, της προσπάθειας και αφοσίωσης που απαιτείται από τις θηλάζουσες μαμάδες για να προσφέρουν στα μωρά τους τον καταλληλότερο τρόπο διατροφής.

Πολλές μητέρες θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωπες με το ερώτημα αν θα δώσουν στο μωρό τους μητρικό ή τεχνητό γάλα. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά και γνωστά. Αποτελεί την καταλληλότερη διατροφή για το παιδί και βοηθά στο «χτίσιμο» ενός υγιέστερου οργανισμού. Ας μη ξεχνάμε ότι βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ανάπτυξη του εγκέφαλου και την ωριμότητα της εντερικής χλωρίδας. Επίσης, είναι ασφαλής και ανέξοδος και βοηθά στο ψυχικό «δέσιμο» μεταξύ μαμάς και παιδιού.

Άντληση μητρικού γάλακτος

Πολλές από τις μητέρες που θα επιλέξουν το μητρικό θηλασμό θα χρειαστεί να αντλήσουν το γάλα από το μαστό τους, για να λύσουν ανατομικά προβλήματα των θηλών τους ή για να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος που παράγουν και να εξασφαλίσουν τράπεζα γάλακτος για το μωρό (καθώς επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους). Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί έως και 5 ημέρες στο ψυγείο και ως 12 μήνες σε βαθιά κατάψυξη.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος αποτελεί μεγάλη δέσμευση και είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Η μαμά πρέπει να μάθει πώς να χρησιμοποιεί σωστά το θήλαστρο. Οι περισσότερες όμως μητέρες θα επιβραβευτούν για την προσπάθεια τους, που θα είναι επιτυχημένη και θα τις κάνει να νοιώσουν υπερήφανες.
Ας μη ξεχνάμε ότι περίπου 8 στις 10 μητέρες αμέσως μετά τον τοκετό, έχουν την επιθυμία να θηλάσουν. Ας τις ενθαρρύνουμε, ας τις υποστηρίξουμε και ας τις επιβραβεύσουμε για την προσπάθεια τους!

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *