ΜΕΛΕΤΗ: Οι επιπτώσεις του θηλασμού και της φόρμουλας στην ανάπτυξη των βρεφών

ΜΕΛΕΤΗ: Οι επιπτώσεις του θηλασμού και της φόρμουλας στην ανάπτυξη των βρεφών

Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης από ό, τι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.


Η διατροφή με φόρμουλα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καθυστερημένη ανάπτυξη της επικοινωνίας, επίλυση προβλημάτων και προσωπικές-κοινωνικές δεξιότητες σε βρέφη 3 μηνών συγκριτικά με τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη κινέζων ερευνητών που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2020 διαδικτυακά στο liebertpub και προσεχώς θα δημοσιευτεί και στο Breastfeeding Medicine.

Η μελέτη

Κινέζοι ερευνητές με στόχο να εξεταστεί η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού στην βρεφική ανάπτυξη μεταξύ βρεφών 3 μηνών μελέτησαν έναν κινεζικό πληθυσμό 417 μητέρων και βρεφών από τέσσερα νοσοκομεία, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019.

Με βάση τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, οι δυάδες μητέρων-βρεφών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα του αποκλειστικού θηλασμού και στην ομάδα διατροφής με φόρμουλα.

Η ανάπτυξη των βρεφών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την κινεζική έκδοση των ερωτηματολογίων Ηλικίες & Στάδια, 3η έκδοση (ASQ-C), ενώ η μητρική κατάθλιψη, η εμπιστοσύνη των γονέων και η ιδιοσυγκρασία του βρέφους αξιολογήθηκαν επίσης χρησιμοποιώντας τις σχετικές κλίμακες / ερωτηματολόγια. Διεξήχθη ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών λογιστικής αποτυχίας για να διερευνηθούν οι επιδράσεις των προτύπων διατροφής στην ανάπτυξη των βρεφών στους 3 μήνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Αναλύθηκαν τα δεδομένα των 417 δυάδων μητέρων-βρεφών για την ομάδα αποκλειστικού θηλασμού και την ομάδα σίτισης με φόρμουλα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος καθυστερημένης ανάπτυξης που μετρήθηκε από το ASQ-C ήταν 4,1% (10/244) και 9,3% (16/173) αντίστοιχα για τον τομέα επικοινωνίας, 5,7% (14/244) και 8,1% (14/173) για τον τομέα επίλυσης προβλημάτων και 6,2% (15/244) και 12,1% (21/173) για τον προσωπικό-κοινωνικό τομέα, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με τον αποκλειστικό θηλασμό, η διατροφή με φόρμουλα αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για καθυστερημένη ανάπτυξη της επικοινωνίας (προσαρμοσμένη περιττή αναλογία [aOR] = 2,60, διάστημα εμπιστοσύνης 95% [CI] = 1,42-4,75] επίλυση προβλημάτων (aOR = 1,91, 95% CI = 1.06–3.45) και προσωπικές-κοινωνικές δεξιότητες (aOR = 1,96, 95% CI = 1,12–3,42).

Συμπεράσματα της μελέτης

Συμπεραματικά, ο αποκλειστικός θηλασμός είναι σημαντικός για την επικοινωνία των βρεφών, την επίλυση προβλημάτων και την κοινωνική αλληλεπίδραση στην ηλικία των 3 μηνών. Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης από ό, τι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν οι μητέρες να εδραιώσουν τον μητρικό θηλασμό και να συνεχίζουν να θηλάζουν.

 

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *