Σε πρόσφατο συνέδριο στο Rotterdam, διοργανωμένο από την European Lactation Consultants Association σε συνεργασία και με την Academy of Breastfeeding Medicine, υπήρχε παρουσία Έλληνα παιδιάτρου ο οποίος ανέπτυξε σημαντικά θέματα που αφορούν στην παιδιατρική παρακολούθηση θηλαζόντων νεογνών και βρεφών.
Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζουν την προσπάθεια των ζευγαριών στο θηλασμό έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια (και) στη χώρα μας και μάλιστα πλαισιώνεται από εθνική πρωτοβουλία, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των θηλαζόντων βρεφών.
Στο 10ο συνέδριο της ELACTA “Breastfeeding without borders” που διοργανώθηκε στις 17-19 Μαΐου στο Ρότερνταμ, ανάμεσα στους διακεκριμένους καλεσμένους ομιλητές ήταν και ο Παιδίατρος – Νεογνολόγος Παναγιώτης Μαυρίδης όπου και παρουσίασε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Το θέμα της πρώτης ομιλίας ήταν η περιγραφή καταστάσεων που συχνά θεωρούνται λόγοι για διακοπή του θηλασμού, ενώ στην πράξη και με βάση την τρέχουσα επιστημονική τεκμηρίωση, μπορούμε να υποστηρίξουμε το θηλασμό με ελάχιστες παρεμβάσεις.
Σχετικά με καταστάσεις όπως η Υπερχολερυθριναιμία, η ανάγκη νοσηλείας του νεογνού, η ύπαρξη υποκείμενης νόσου και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη μητέρα, περιγράφηκαν τα βήματα ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και αντίστοιχα η σίτιση του νεογνού με την κατάλληλη μέθοδο, ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση σε αποκλειστικό μητρικό θηλασμό.
Έγινε περιγραφή ανατομικών καταστάσεων του Νεογνού, όπως ή διαπίστωση βραχέος χαλινού, σχιστιών (λαγόχειλο – λυκόστομα), μακρογλωσσία οι οποίες προκαλούν ανησυχία στα ζευγάρια που επιθυμούν να θηλάσει το νεογνό τους και παρουσιάστηκαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπου αυτές είναι απαραίτητες.
Επιπλέον, ζητήματα τα οποία καθιστούν απαραίτητη τη νοσηλεία του νεογνού ή του βρέφους, όπως προωρότητα, λοίμωξη ή καρδιοπάθεια, συνήθως περιγράφονται ως καταστάσεις μη συμβατές με το θηλασμό.
Στην παρουσίαση έγινε ανάλυση των τρόπων με τους οποίους μπορεί ο Νεογνολόγος να εφαρμόσει τις απαραίτητες τεχνικές και παρεμβάσεις (ενίσχυση μητρικού γάλακτος με στόχο την τροποποίηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής περιεκτικότητάς του, υποστήριξη άντλησης και σίτιση με κατάλληλες τεχνικές).
Η ομιλία στα πλαίσια της Academy of Breastfeeding Medicine, με ακροατήριο Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με την υποστήριξη του θηλασμού, εστίασε σε θέματα παρακολούθησης της επάρκειας της σωματικής αύξησης των Νεογνών και των βρεφών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο, τα Νεογνά εμφανίζουν μικρή απώλεια βάρους, ενώ στη συνέχεια ανακτούν σωματικός βάρος τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχία στους γονείς.
Η ομάδα η οποία είναι επιφορτισμένη με τη φροντίδα των νεογνών (Μαία – Νεογνολόγος) πρέπει να παρέμβει, εφόσον είναι απαραίτητο, με εστιασμένη, επιπλέον φροντίδα και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει αυξημένος ρυθμός απώλειας βάρους.
Η εξατομίκευση της διαχείρισης των περιπτώσεων έχει ως πλεονέκτημα την αποτροπή των περιπτώσεων στις οποίες δεν έχουμε πετύχει την επάρκεια της σίτισης, ενώ παράλληλα εκμηδενίζεται η πιθανότητα άσκοπης χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος (formula).
Η χορήγηση υποκατάστατου του μητρικού γάλακτος πρέπει να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι Ιατρικά απαραίτητη, καθώς κατά το τελευταίο έτος έχει νομοθετηθεί η ανάγκη συμπλήρωσης ενυπόγραφης δήλωσης από το θεράποντα Νεογνολόγο.
Διαβάστε περισσότερα ⇒ Με έγγραφη συναίνεση της μητέρας η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά
Στη διάθεση των Νεογνολόγων είναι πλέον σημαντικά διαδικτυακά εργαλεία τα οποία διευκολύνουν την παρακολούθηση της απώλειας βάρους των Νεογνών, ανάλογα με τη διενέργεια Καισαρικής τομής ή κολπικού τοκετού, έτσι ώστε να διακρίνονται αφενός οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η υποστήριξη των μητέρων και των βρεφών, αφετέρου να ελαχιστοποιούνται οι παρεμβάσεις, όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση περιπτώσεων ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους σε βρέφη και η συζήτηση γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Παρουσιάστηκαν τα διαγράμματα αύξησης τα οποία είναι απαραίτητα κατά την παρακολούθηση των βρεφών και των νηπίων, και ιδιαίτερα τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O), όπως έχουν υιοθετηθεί κατά το τελευταίο έτος στο ελληνικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού. Ένα μείζον θέμα κατά την παρακολούθηση Νεογνών Βρεφών και νηπίων τα οποία θηλάζουν είναι η επάρκεια της σίτισης ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη σωματική αύξηση.
Στις περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους ή ακόμη και στασιμότητας βάρους, με την αποτύπωση των παιδιατρικών σωματομετρικών μετρήσεων σε κατάλληλα διαγράμματα, μπορεί ο παιδίατρος να διευκολυνθεί στη διάκριση των περιπτώσεων όπου είτε πιθανολογείται η ύπαρξη προβλήματος στο θηλασμό είτε υπάρχει η υποψία υποκείμενης νόσου στο βρέφος.
Η σημασία της διάκρισης αυτής, έγκειται στην αποφυγή άσκοπης χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος ή στερεών ενώ ταυτόχρονα, γίνεται έγκαιρα η αναγνώριση νοσηρών καταστάσεων οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους.
Τις παρουσιάσεις πλαισίωσαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις με την ενεργό συμμετοχή του κοινού όπου αναδείχθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι υποστηρίζουν τη δυάδα μητέρας – θηλάζοντος βρέφους κατά την αναζήτηση ασφαλών και επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων διάγνωσης και παρέμβασης επί των προβλημάτων της γαλουχίας.
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com