Μην κοιμάστε ανάσκελα οι έγκυες, είναι επικίνδυνο για το μωρό σας!

Μην κοιμάστε ανάσκελα οι έγκυες, είναι επικίνδυνο για το μωρό σας!

Προσοχή στη θέση ύπνου σας αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη!

 

Οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό, γι’ αυτό είναι καλύτερα να κοιμούνται με το πλευρό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη, με την ονομασία MiNESS, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα μικρότερων ερευνών που είχαν γίνει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξάντερ Χίζελ του Νοσοκομείου St.Mary του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας “British Journal of Obstetrics & Gynaecology”, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.000 γυναίκες, από τις οποίες 291 γέννησαν νεκρό παιδί.

Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει στη γέννηση νεκρού μωρού και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυες κοιμούνταν πάντα στο πλευρό, αρκετά μωρά θα σώζονταν. Όπως είπαν, ένα «κόλπο» για να κοιμάται μια έγκυος στο πλευρό, είναι να βάζει ένα ή περισσότερα μαζιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης νεκρού μωρού, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτής της μελέτης

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτής της μελέτης, ο Δρ. Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος αναφέρει: “Είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν τους περιορισμούς της. Μπορεί να υπάρχουν ανακρίβειες στις πληροφορίες που έδωσαν οι γυναίκες, αφού τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν τουλάχιστον 1 μήνα μετά το δυστυχές συμβάν. Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, όπως τα προβλήματα του πλακούντα. Τέλος, αναρωτιέται κανείς πόσο ακριβής μπορεί να είναι κανείς σχετικά με τη θέση που κοιμάται και κατά πόσο δεν αλλάζει θέσεις – ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη!
 
Από την άλλη μεριά, η διαπίστωση, ότι η αριστερή πλάγια θέση είναι και η καλύτερη θέση στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, είναι ήδη ιατρικά αποδεκτή, αφού διευκολύνει τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά της γυναίκας και, κατ’ επέκταση, του μωρού της. Αντίθετα, όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, η μήτρα μπορεί να συμπιέσει τα αγγεία που περνούν μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, ελαττώνοντας παροδικά την παροχή αίματος στον εγκέφαλο της γυναίκας αλλά και στο έμβρυο. Βέβαια, όταν η γυναίκα είναι ξύπνια, η συμπίεση των αγγείων προκαλεί άμεσα ζάλη και τάση προς λιποθυμία, με αποτέλεσμα η έγκυος να αλλάζει άμεσα θέση. Είναι πιθανόν ότι τέτοιοι διορθωτικοί χειρισμοί υπολειτουργούν όταν η γυναίκα κοιμάται, με δυσμενή επιρροή στην καλή υγεία του εμβρύου.
 
Αναμένονται επιπλέον μελέτες σε αυτό το σημαντικό θέμα, ώστε να έχουμε έγκυρες απαντήσεις και σωστές συμβουλές για όλες τις εγκυμονούσες”.
Δημοσίευση: 15/12/17
ΠΗΓΕΣ: nooz.grzougla.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *