Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που θηλάζει ασταμάτητα από την πρώτη στιγμή. Έχω λίγο κουραστεί και θα ήθελα να μπορώ να της αρνηθώ μερικές φορές το θηλασμό ιδίως όταν είμαστε σε άλλο σπίτι για επίσκεψη πχ. και δεν μπορώ να θηλάσω εκείνη την ώρα, άλλα χωρίς να την ακυρώνω.
Έχω παρατηρήσει ότι δεν μου ζητάει να θηλάσω αν είναι απασχολημένη με κάτι, αλλά και πάλι όταν δοκιμάζω να την απασχολήσω για να μη θηλάσει, ως απόσπαση προσοχής, δεν πιάνει.Να σημειώσω ότι καταλαβαίνει τα πάντα και μιλάει πολύ καλά και η ίδια, ενώ έχει κόψει πλήρως την πάνα.Σας ευχαριστώ.Μελίνα, Καλαμάτα
Αγαπητή Μελίνα,
να σου ζήσει η κορούλα σου και συγχαρητήρια που φτάσατε ως εδώ με τον θηλασμό!
Το να θηλάζουν πολύ συχνά τα παιδιά, ακόμα και αυτής της ηλικίας, είναι κάτι φυσιολογικό, ιδιαίτερα σε περιόδους που αντιμετωπίζουν “προκλήσεις”, δυσκολίες και κατακτούν νέες δεξιότητες.
Γύρω στα δυόμιση έτη, ολοκληρώνεται η οδοντοφυΐα των νεογιλών δοντιών, οπότε είναι λογικό να θηλάζει πολύ συχνά μέχρι τότε, και για λόγους ανακούφισης από τον πόνο.
Είναι επίσης μία περίοδος που το μωρό γίνεται νήπιο και κατακτά συνεχώς νέες δεξιότητες και ικανότητες, τόσο κινητικά, όσο και κοινωνικά και πνευματικά. Ο θηλασμός εδώ λειτουργεί σαν η σταθερά που δίνει στο παιδί την απαραίτητη ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση για να τα πετύχει όλα αυτά!
Είναι όμως πλέον και μια ηλικία όπου έχουν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν από τους γονείς και όρια, τα οποία και αυτά είναι απαραίτητα για να μεγαλώσει το παιδί σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να μπορέσει να αυτονομηθεί χωρίς να καταβάλλεται από άγχος. Όρια λοιπόν σε αυτή την ηλικία μπορούν να μπουν και στον θηλασμό.
Πολύ σωστά έχεις παρατηρήσει πως όταν είναι απασχολημένη με κάτι δεν ζητάει να θηλάσει, οπότε ένας εύκολος τρόπος για να μην θηλάζει σε στιγμές που εσύ δεν επιθυμείς, είναι να την απασχολείς με παιχνίδια ή με κάτι που την ενδιαφέρει.
Όμως σε μία επίσκεψη σε ένα ξένο σπίτι είναι πιθανόν να μην είναι εφικτό να την απασχολήσεις πάντα με κάτι που θα της κέντριζε το ενδιαφέρον, ενώ μόνο και μόνο το ότι βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον και το ότι εσύ είσαι καθιστή, είναι πιθανόν να την κάνει να ζητά να θηλάσει, ώστε να νιώσει ασφαλής στο νέο αυτό περιβάλλον.
Σε ένα παιδί όμως 2,5 ετών που καταλαβαίνει και που εκφράζεται το ίδιο καλά (αλλά ακόμα και σε μικρότερα παιδιά που δεν εκφράζονται πολύ καλά ακόμα), μπορείς να μιλήσεις, να εξηγήσεις ότι όταν θα είστε πχ σε ένα άλλο σπίτι και όχι στο δικό σας δεν θα θηλάζετε. Μπορείς δηλαδή να θέσεις εδώ ένα όριο σε σχέση με τον θηλασμό.
Είναι πιθανό, ιδιαίτερα αν το παιδί βρίσκεται σε περίοδο αναστάτωσης (πχ. λόγω οδοντοφυΐας, ίωσης, άλματος ανάπτυξης, αλλαγών στο περιβάλλον κλπ), να μην αποδεχτεί εύκολα αυτό τον νέο κανόνα.
Χρειάζεται σταθερότητα, με αγάπη και ηρεμία, με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του παιδιού ώστε να τεθούν οι νέοι όροι σε μια σχέση που μέχρι τώρα ήταν τελείως ελεύθερη και που η ανταπόκριση στις ανάγκες του παιδιού ήταν άμεση.
Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να γίνουν εξαιρέσεις, όπως πχ στις περιόδους που αναφέρθηκαν πιο πάνω ή αν έχετε περάσει πολλές ώρες εκτός σπιτιού και το παιδί είναι ιδιαίτερα κουρασμένο, ενώ κάποιες άλλες μπορείτε να είστε σταθερή, αλλά πάντα με ενσυναίσθηση ως προς τις ανάγκες του παιδιού και μιλώντας ήρεμα μαζί του.
Είναι καλό να γίνει μια σχετική προεργασία, να μιλήσετε με το παιδί πριν την επίσκεψη, να το προετοιμάσετε, να έχετε μαζί σας σνακ που του αρέσουν και παιχνίδια για να απασχοληθεί.
Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι για το παιδί σας μια θετική εμπειρία οριοθέτησης με αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό.
Καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!
Σχετικά άρθρα:
Μαία, Εκπαιδευτικός, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό