Θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά. Δεν θέλω να μάθει έτσι!

Θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά. Δεν θέλω να μάθει έτσι!

Καλησπέρα! Ο μικρός είναι 10 ημερών. Το βράδυ τα πάμε πολύ καλά, κοιμάται 4ωρο, μετά θηλάζω, μετά 3ωρο. 

Από εκείνη την  ώρα και μέχρι το βράδυ πάλι, ζητάει κάθε μία ώρα στήθος και δεν κάθεται στην κούνια του πάνω από 10 λεπτά. Θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά. 

Δεν θέλω να μάθει έτσι. Είναι νωρίς ακόμα; Να του προσφέρω απλά ότι ζητάει; 

Ευχαριστώ 

Αδαμαντία, Αθήνα
5/9/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Αδαμαντία,
Να σου ζήσει το μωράκι σου!

Σύμφωνα και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχεις δώσει, το μωρό σου έχει ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησης την έκτη μέρα της ζωής του με αποκλειστικό θηλασμό. Αυτό δείχνει ότι θηλάζει αποτελεσματικά, αλλά καθώς είναι ακόμα μικρός, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο στήθος ώστε να μπορέσει να πάρει το γάλα που χρειάζεται για να έχει τόσο καλή ανάπτυξη.

Ένα τόσο μικρό μωρό είναι φυσιολογικό να κάνει πολύ συχνά γεύματα και να προτιμά να κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του θηλάζοντας, καθώς μόνο έτσι νιώθει ασφάλεια.

Ανήκουμε στα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα μωρά μας από τη φύση είναι προγραμματισμένα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε στενή σωματική επαφή με τη μητέρα.

Με αυτό τον τρόπο έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, καθώς το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο σε σχέση με το γάλα άλλων θηλαστικών (χρειάζεται περίπου 45 λεπτά της ώρας για να χωνευθεί, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, μετά από μία ώρα έχει ήδη χωνέψει το γάλα που ήπιε στην αρχή του προηγούμενου θηλασμού και είναι φυσιολογικό για πολλά μωρά να θηλάζουν στην αρχή σε κύκλους διάρκειας μίας περίπου ώρας).

Με τη συνεχόμενη σωματική επαφή όμως, εκτός από τροφή, ικανοποιούν και άλλες βασικές τους ανάγκες, ώστε να ωριμάσουν και πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Η γνώριμη μητρική αγκαλιά, με τον χτύπο της καρδιάς που τα συνόδευε 9 μήνες στη μήτρα, με τη μυρωδιά της μαμάς που είναι ήδη γνωστή μέσω του αμνιακού υγρού, με τη ζεστασιά, τον γνώριμο ήχο της φωνής, τη σιγουριά ότι όλες του οι ανάγκες θα καλυφθούν, του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να επιτύχει τη ραγδαία σωματική, πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όσο θα μεγαλώνει, θα φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα θηλασμού, δραστηριότητας και ύπνου, το οποίο εάν φροντίσεις το σπίτι την ημέρα να έχει δραστηριότητα, ήχους και φως και τη νύχτα να είναι πιο ήσυχο, θα συμβαδίζει με τη ρουτίνα όλης της οικογένειας.

Ακόμα όμως είναι πολύ μικρό και αυτή η ανάγκη που παρουσιάζει δεν είναι μία συνήθεια που θα την μάθει αν ανταποκρίνεσαι σε αυτήν, αλλά ο φυσιολογικός τρόπος για ένα μωρό του ανθρώπινου είδους να μεγαλώσει και να εξασφαλίσει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ευημερία του.

Εφόσον το μωρό θηλάζει ικανοποιητικά, παίρνει καλό βάρος και αναπτύσσεται σωστά, μπορείς να το εμπιστευθείς και να ακολουθήσεις το ρυθμό του.

Καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *