Διακοπή περιόδου. Τι μπορεί να φταίει;

Διακοπή περιόδου. Τι μπορεί να φταίει;

Είχα διακοπή περιόδου για 3 μήνες, ήρθε 1 φορά και έπειτα για 4 συνεχόμενους μήνες.

Έχω κάνει όλες τις εξετάσεις, ορμονολογικές και υπέρηχο και είναι φυσιολογικές. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι κάτω από 18.5 αλλά τόσο ήταν σε όλη μου την ζωή.

Είμαι 34, έχω ένα παιδάκι, 1.67 ύψος και 49 κιλά. Έχω υπάρξει και πιο αδύνατη! Πριν 4 χρόνια είχα διαγνωστεί με λευκοπλακία στις φωνητικές χορδές αλλά δεν χρειάστηκε χημειοθεραπεία η ακτινοβολία.

Βίκυ, Αγγλία

1/9/2017
Απαντά ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Αγαπητή φίλη,
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση. Σας συγχαίρω για την ωριμότητα σας να εμπιστεύεστε ειδικούς πάνω σε αυτά τα θέματα.

Όταν το σωματικό βάρος μιας γυναίκας είναι οριακό ή και κατώτερο του φυσιολογικού τότε οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον γυναικείο κύκλο και την περίοδο μπορεί να επηρεαστούν και να δημιουργηθούν ανωμαλίες. Η πιο συχνή ανωμαλία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διακοπή της περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νεκρογενής ανορεξία.

Επίσης, πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο και να σταματήσουν την περίοδο. Τα αίτια αυτά μπορεί να είναι ορμονικά (για αυτό ο έλεγχος πρέπει να είναι μακροσκελής και λεπτομερής) αλλά μπορεί να είναι και οργανικά, όπως για παράδειγμα μια κύστη ωοθήκης.

Καλό είναι λοιπόν, κάθε γυναίκα με παρόμοια προβλήματα να συμβουλεύεται από κοντά κάποιο γυναικολόγο με γνώσεις πάνω στον κύκλο και τα ορμονικά προβλήματα. Με προσεκτικό έλεγχο μπορούμε να προσεγγίσουμε την αίτια και να προσδιορίσουμε τη λύση.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *