Δυσκολία μωρού κατά την κένωση (δυσχεσία) και διατροφή θηλάζουσας

Δυσκολία μωρού κατά την κένωση (δυσχεσία) και διατροφή θηλάζουσας

 

Έχω ένα μωράκι 3 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά και αφού περάσαμε μια περίοδο με έντονους κολικούς έως 40 ημερών, αυτή τη στιγμή ζοριζόμαστε με τα κακά μας.

Κάνει πέντε κενώσεις την ημέρα αλλά για να τα καταφέρει σφίγγεται πάρα πολύ και τις περισσότερες φορές τον βοηθάω και εγώ πιέζοντας του τα ποδαράκια στην κοιλίτσα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ μου έκανε 5ωρους ύπνους πλέον ξυπνάει στο 2ωρο και σφίγγεται και κλαίει.Τα κακά του έχουν κανονική υφή (κίτρινα και υδαρή), με ελάχιστες κενώσεις πράσινου χρώματος ανά διαστήματα. Η διατροφή μου περιέχει τα πάντα (και ιδιαίτερα γαλακτοκομικά) εκτός από πρασινάδες και όσπρια. Δοκίμασα να κόψω τα γαλακτοκομικά για ένα διάστημα 2 εβδομάδων αλλά δεν είδα διαφορά στο παιδί.

Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο πρόβλημα με το εντεράκι του; Θα χρειαστεί να μας δει παιδογαστρεντερολόγος;

Γενοβεφα, Κατερίνη
20/6/17
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για τον επιτυχή θηλασμό σας.

Η πρόσληψη βάρους (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε) είναι εξαιρετική και αν και ξεκινήσατε από χαμηλό βάρος γέννησης και οριακή προωρότητα η συνέχεια είναι θεαματική.

Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάζουν “δυσχεσία” δηλαδή δυσκολία κατά την κένωση αλλά εφόσον η σύσταση των κοπράνων είναι φυσιολογική, όπως συμβαίνει και στο δικό σας μωράκι, δεν υπάρχει δυσκοιλιότητα.

Δε θα ήθελα να αποκλείετε από το διαιτολόγιο σας τροφές που είναι πολύ βασικές για την καλή λειτουργία του δικού σας πεπτικού συστήματος, βασιζόμενη σε ευρέως διαδεδομένες αλλά επιστημονικά αβάσιμες απόψεις ότι μπορεί να προκαλέσουν κολικούς στο μωρό.

Η δίαιτα της θηλάζουσες μητέρας πρέπει να είναι ισορροπημένη, να περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και μόνο εφόσον διαπιστωθεί κάποια επίπτωση στο βρέφος όπως αιματηρές κενώσεις, έντονοι κολικοί, έμετοι ή διάρροιες και η μητέρα συσχετίσει αυτά τα συμπτώματα με την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, να προχωρήσει σε αποκλεισμό για ένα χρονικό διάστημα και μετά επανεισαγωγή της ύποπτης τροφής για επιβεβαίωση της διάγνωσης της δυσανεξίας του βρέφους στην ύποπτη τροφή που κατανάλωσε η μαμά.

Βέβαια για όλα αυτά καλό είναι να υπάρχει καθοδήγηση της μητέρας από τον παιδίατρο ή τον σύμβουλο γαλουχίας που συμβουλεύεται.

Ωστόσο υπάρχει μια κατηγορία τροφών για την οποία είμαστε επιφυλακτικοί και αυτή είναι τα γαλακτοκομικά. Η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος περνάει στο μητρικό γάλα και μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα του βρέφους.

Θα σας πρότεινα να προβείτε εκ νέου σε αποκλεισμό των γαλακτοκομικών και ίσως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη φορά και να παρακολουθήσετε την πιθανή βελτίωση στα συμπτώματα του βρέφους.

Ο αποκλεισμός πρέπει να είναι πλήρης τόσο στην αμιγή μορφή τους όσο και στην “κρυφή” μορφή τους μέσα σε άλλες τροφές. Αν δείτε βελτίωση μπορείτε να παγιώσετε τον αποκλεισμό τους για ένα μεγαλύτερο διάστημα πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο ή τον σύμβουλο γαλουχίας.

Επίσης, αποφύγετε απογευματινές ώρες την κατανάλωση καφέ, σοκολατούχων τροφών, τσαγιού (εκτός του ειδικού για τον θηλασμό αν χρησιμοποιείτε) γιατί μπορεί να επηρεάσουν το βρέφος λόγω των διεγερτικών ουσιών που περιέχουν.

Η επιτυχημένη πορεία σας στο θηλασμό και μάλιστα με ένα μικρό στη γέννηση του μωρό, αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του θηλασμού και όποια δυσκολία υπάρχει γρήγορα θα αντιμετωπιστεί!

Να χαίρεστε το μωράκι και καλή συνέχεια στην όμορφη διαδρομή του μητρικού θηλασμού!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *