Δυσκοιλιότητα σε θηλάζοντα μωρά

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Έχω μια κόρη 4.5 μηνών την οποία θηλάζω αποκλειστικά.

Κάποιες φορές έχει συμβεί να περάσουν πολλές μέρες μέχρι να έχει κένωση και δεν έχω ανησυχήσει, καθώς έχω διαβάσει ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε θηλάζοντα μωρά. Ο παιδίατρός μας, βέβαια, έχει συστήσει να δίνουμε χαμομήλι και υπόθετο γλυκερίνης στις 3 μέρες (!). Παρ όλα αυτά, εγώ δεν της δίνω, εφ’ όσον τη βλέπω να μην ταλαιπωρείται.

Πριν λίγες μέρες όμως συνέβη το εξής: πέρασαν 6 μέρες χωρίς κένωση και η μικρή έδειχνε να ταλαιπωρείται πάρα πολύ, δεν την έπαιρνε ο ύπνος το βράδυ, είχε μεγάλη ανησυχία και σφιγγόταν συχνά. Της έδωσα χαμομήλι, της έκανα μασάζ στην κοιλιά, της κουνούσα τα πόδια αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα. Τελικά της δώσαμε υπόθετο και φάνηκε ανακουφισμένη, μέχρι την επόμενη μέρα που ξεκίνησε πάλι μεγάλη ανησυχία και σφίξιμο. Πέρασαν άλλες 4 μέρες έτσι και της έδωσα τελικά πάλι υπόθετο. Από τότε δεν ξαναείχαμε θέμα αλλά έχω προβληματιστεί πάρα πολύ, σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει για τα μωρά που θηλάζουν. Πιο συγκεκριμένα:

1) Οι κενώσεις της δεν ήταν σκληρές, αυτό απ’ό,τι έχω διαβάσει σημαίνει ότι δεν είναι δυσκοίλια, παρ όλα αυτά σίγουρα πέρασε μεγάλη ταλαιπωρία και αναρωτιόμαστε αν θα έπρεπε τελικά να έχουμε ακούσει το γιατρό και να της έχουμε δώσει το πρώτο υπόθετο από την 3η μέρα, αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με όσα διαβάζω από εσάς. καθώς και από άλλους συμβούλους θηλασμού. Τι θα συμβουλεύατε να κάνω σε παρόμοια περίπτωση -3 μέρες χωρίς κένωση συνοδευόμενη από μεγάλη ανησυχία;

2) Υπάρχει περίπτωση να την πειράζει κάτι απ τη διατροφή μου; έπαιρνα συμπλήρωμα σιδήρου αλλά το είχα σταματήσει περίπου 10 μέρες πριν συμβούν όλα αυτά. Κατά τα άλλα τρώω τα πάντα!

Να συμπληρώσω ότι δεν τίθεται θέμα υποσίτισης, καθώς θηλάζει πολλές φορές την ημέρα και παίρνει πολύ καλό βάρος.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Αθηνά Ξ., Χαλάνδρι

Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί αν επηρεάζει τις κενώσεις του μωρού και εβδομάδες μετά από την διακοπή του.

Σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό βρέφος ο αποκλειστικός θηλασμός μετά τον πρώτο μήνα μπορεί να του φέρνει αραιές κενώσεις, πράγμα φυσιολογικό. Σε συμπληρωμένες πέντε ημέρες ενημερώνουμε τον γιατρό και εφόσον συνυπάρχει ανησυχία ή σκληρά κακά προηγούμενα, κάνουμε πρόσθετες ενέργειες όπως υπόθετο.

Υπόθετο στις 3 μέρες θα σήμαινε ότι χιλιάδες μωρά καθημερινά κατά τα άλλα εντελώς φυσιολογικά και που απολαμβάνουν τα οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού θα ταλαιπωρούνταν αναίτια με υπόθετα.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *