Μειωμένη ροή σε μητρικό γάλα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας.
Έχω ένα μωράκι 12 ημερών. Γεννήθηκε 3680gr. Από το δεύτερο 24ωρο το βράδυ στο μαιευτήριο κατάλαβα ότι μάλλον δεν έχω πολύ γάλα. Το μωρό θήλαζε συνέχεια από τις 21.00 έως τις 04.00 αλλά δεν χόρταινε με τίποτα και έκλαιγε συνέχεια. Έτσι μου έδωσαν λίγο συμπλήρωμα για να μπορέσουμε και οι δύο να κοιμηθούμε. Την επόμενη ημέρα το ίδιο.

Δοκίμασα και με θήλαστρο αλλά δεν έβγαλα σχεδόν τίποτα. Μου έλεγαν να περιμένω να έρθει το γάλα από την 3η μέρα και μετά. Πήγαμε σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο για μεικτό θηλασμό γιατί το μωρό ήταν 3400gr. Πήρα και χειροκίνητο θήλαστρο αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω περισσότερο από 15 ml και από τα 2 στήθη (έχω προσπαθήσει τουλάχιστον 4 φορές).

Το γάλα μου ήρθε την 4η μέρα (γιατί το βλέπω άσπρο). Το παιδί πρώτα το θηλάζω και από τα 2 στήθη για αρκετή ώρα και μετά αφού δεν ηρεμεί του δίνω και συμπλήρωμα. Στην αρχή 30 ml, τώρα 60 ml.

Βέβαια αποκοιμιέται σχεδόν αμέσως στο στήθος παρότι προσπαθώ συνεχώς να το ξυπνήσω και κάνω και μαλάξεις στο στήθος όπως μου έδειξαν. Όταν τσιμπάω το στήθος μου βλέπω να βγαίνει σταγόνα γάλα αλλά με το ζόρι πίνει γιατί δεν κάνει δυνατές κινήσεις θηλασμού. Προσπαθώ να του δώσω πρώτα όσο έχω και μετά ξένο.

Με το συμπλήρωμα κοιμάται πολλές ώρες. Μου είπε η παιδίατρος να μην το ξυπνάω εκτός αν περάσουν 4 ώρες την ημέρα και 5 τη νύκτα. Και όντως κοιμάται τόσο και το ξυπνάω με το ζόρι μερικές φορές.

Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά αλλά αν δεν έχω γάλα να αφήσω το μωρό μου να κλαίει και να πεινάει; Τρώω πολύ και σούπες και πίνω πολλά υγρά, γάλα, χυμό και νερό αλλά δεν αυξάνεται η ροή. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Με έχει πάρει από κάτω και μερικές φορές κλαίω αλλά δεν σταματώ την προσπάθεια.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγνώμη αν έγινα κουραστική με όλα αυτά που έγραψα.
Αθανασία Β., Αθήνα

Χρειάζεστε οπωσδήποτε βοήθεια από κοντά. Ο θηλασμός του μωρού σας θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό. Αν το μωρό σας δεν θηλάζει ικανοποιητικά, δεν μπορείτε να έχετε αρκετό γάλα.

Οι οδηγίες που σας έδωσε ο παιδίατρος για σίτιση ανά 4ωρο και το βράδυ 5ωρο είναι λάθος και επικίνδυνες για την υγεία του μωρού σας. Τα μωρά πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 8-12 θηλασμούς το 24ωρο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών δεν τρέφεται ικανοποιητικά με 5-6 θηλασμούς και κινδυνεύει τουλάχιστον από αφυδάτωση.

Ζητήστε άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Καλή συνέχεια


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *