Βοήθεια! Το μωρό ξαφνικά αρνείται να θηλάσει

Βοήθεια! Το μωρό ξαφνικά αρνείται να θηλάσει

Το 10,5 μηνών μωρό μου αρνείται τις τελευταίες 3 ημέρες να θηλάσει με πολύ έντονο κλάμα. Προηγήθηκε δάγκωμα θηλών όπου ήταν σχετικά έντονη η αντίδραση μου με αποτέλεσμα να αρχίσει να κλαίει.

Έκτοτε, παρότι έχω δοκιμάσει οτιδήποτε βρήκα σαν πληροφορία στο ιντερνέτ, δεν θέλει με τίποτα να μπει στο στήθος παρότι κάποιες φορές κάνει την κίνηση, όμως σταματάει σε δευτερόλεπτα και δείχνει να δυσανασχετεί έντονα.Ξεκίνησα να αντλώ και να του δίνω το γάλα μόνο το βράδυ καθώς όλες τις υπόλοιπες ώρες τρώει στερεά τροφή. Όμως θα ήθελα να συνεχίσω τον θηλασμό. Παρακαλώ για την βοήθεια σας.

Γιώτα, Ρόδος
13/2/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Το μωρό σου σύμφωνα με τις περιγραφές σου κάνει απεργία θηλασμού, αρνείται δηλαδή ξαφνικά να θηλάσει ενώ δεν είναι σε περίοδο αποθηλασμού.Κάποια μωρά μπορεί να διακόπτουν απότομα το θηλασμό επειδή τρόμαξαν από κάτι κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή όπως περιγράφετε όταν η μητέρα είχε κάποια έντονη αντίδραση π.χ. δυνατή φωνή όσο το μικρό θήλαζε.

Απότομες αλλαγές όπως ταξίδι, μετακόμιση, άφιξη νέου μέλους στην οικογένεια, απουσία του πατέρα ή ακόμα και μια μικρή ασήμαντη για μας λεπτομέρεια όπως νέο άρωμα και αποσμητικό της μητέρας, αποτελούν συνήθεις αιτίες απεργίας θηλασμού.

Η επιστροφή της εμμήνου ρύσεως στην θηλάζουσα μητέρα ή μια νέα εγκυμοσύνη μπορεί να κάνουν το μωρό να απέχει για λίγες μέρες από το στήθος. Ιατρικοί ακόμα λόγοι που αφορούν το μωρό, όπως είναι μια μπουκωμένη μύτη, πόνος στο λαιμό ή το αυτί αλλά και μια στοματίτιδα που κάνουν επώδυνη την κατάποση θα πρέπει να αποκλειστούν.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και η ανορεξία κατά την πορεία μιας ίωσης θα πρέπει να συζητηθούν με τον παιδίατρό σας.

Η μητέρα που βιώνει την εμπειρία αυτή συχνά νιώθει τύψεις και απογοήτευση καθώς πιστεύει ότι αυτή έχει κάνει κάποιο λάθος ή το μωρό την απορρίπτει.

Η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τυχόν τέτοια συναισθήματα, διότι δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και μην πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει, αλλά αφιερώστε του πολύ χρόνο μιλώντας του με αγάπη, κρατώντας το πολύ αγκαλιά.

Προσφέρετε το στήθος σας όταν αποκοιμιέται, όταν κοιμάται ή μόλις έχει ξυπνήσει. Ίσως είναι πιο εύκολο να το δεχτεί αν κάνετε μαζί μπάνιο, το έχετε βόλτα στο μάρσιππο ή λικνίζεστε μαζί σε κάποια κουνιστή πολυθρόνα ακούγοντας χαμηλή μουσική σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο.

Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις θηλασμού ή μοιραστείτε ένα απόγευμα με παιδάκια φίλων σας που θηλάζουν έτσι ώστε να ξαναθυμηθεί την εικόνα αυτή το μικρό σας!!

Αν παρόλα αυτά το μωρό σας δεν θηλάζει συνεχίστε όπως πολύ σωστά κάνετε τις αντλήσεις για να μην πάθετε μαστίτιδα και να μπορεί να διατηρηθεί η παραγωγή σας. Προσφέρετε το γάλα σας με σύριγγα, κουταλάκι, μικρό κύπελλο ή καλαμάκι και όχι με μπιμπερό!

Καλή συνέχεια!!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *