Λιποβαρές νεογνό – καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης

Λιποβαρές νεογνό – καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης

Αυτή η κατάσταση ακούγεται ανησυχητική, τις περισσότερες όμως φορές έχει καλή έκβαση

Η πλειοψηφία των παιδιών (εως 90%) ανακάμπτουν στην ανάπτυξη τους
μετά τη γέννηση γρήγορα και αναπτύσσονται φυσιολογικά

 

Λιποβαρές νεογνό-Καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε καθυστέρηση της αύξησης όσο το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα.

Αυτή η κατάσταση ακούγεται ανησυχητική, τις περισσότερες όμως φορές έχει καλή έκβαση και δεν έχει πάντοτε σχέση με οποιοδήποτε είδος διανοητικής ή σωματικής καθυστέρησης μετά τον τοκετό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών με καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης έχει φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης και νευρολογική λειτουργία.

Αυτή η καθυστέρηση δείχνει να είναι ο τρόπος της φύσης να εξασφαλίζει την επιβίωση ενός εμβρύου σε μία μήτρα, όπου για κάποιο λόγο, το έμβρυο δεν παίρνει μία επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών μέσω του πλακούντα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η μητέρα δεν τρέφεται καλά, καπνίζει ή υπάρχει κάποια ασθένεια ή κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας.

Ο εγκέφαλος του εμβρύου επίσης, προφυλάσσεται με αυτόν τον μηχανισμό επιβίωσης μεγαλώνοντας φυσιολογικά και λαμβάνοντας περισσότερα από τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά από τα άλλα συστήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μωρά με καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης έχουν κεφάλια που είναι μεγαλύτερα αναλογικά με το σώμα τους.

Το λιποβαρές μωρό διατρέχει κίνδυνο να παρουσιάσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής του, αν και τα περισσότερα θα τα βγάλουν πέρα με την κατάλληλη προγεννητική περίθαλψη.

Με μία καλή διατροφή, αρχίζοντας κατά προτίμηση με το μητρικό γάλα, μπορείτε να περιμένετε ότι το μωρό σας θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Και στο τέλος της πρώτης χρονιάς θα έχει πιθανόν φτάσει τα άλλα συνομήλικά του μωρά σε πολλούς, αν όχι σε όλους τους τομείς.

Ο όρος SGA (small for gestational age, μικρά για την ηλικία κύησης) περιγράφει τα νεογνά, που είναι μικρότερα ή ελαφρύτερα ανάλογα με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έως και 90% των παιδιών αυτών ανακάμπτουν και μέχρι την ηλικία των 2 ετών πετυχαίνουν να έχουν κανονικό για την ηλικία τους βάρος και ύψος. Αυτά τα παιδιά που δεν θα ανακάμψουν έχουν το ρίσκο να έχουν ένα χαμηλό τελικό ύψος και μπορεί αν υπάρχει ένδειξη να χορηγηθεί σε αυτά τα παιδιά αυξητική ορμόνη.

Αίτια

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μειωμένη τροφοδοσία του αγέννητου παιδιού από τον πλακούντα επισυμβαίνει το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επίσης, μια σοβαρή ασθένεια της μητέρας, η προεκλαμψία, λοιμώξεις σε πρώιμα στάδια της κύησης, γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου ή κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών από την εγκυμονούσα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή της ανάπτυξης. Η πιο κοινή αιτία του χαμηλού βάρους γέννησης στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι το κάπνισμα από τη μητέρα.

Συχνότητα

Περίπου 5% όλων των νεογέννητων πληρούν τον ορισμό SGA κατά τη γέννηση. Οι μητέρες που είχαν ήδη λιποβαρές παιδί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως επίσης οι πολύ νεαρές και οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα για: Συμπτώματα / Διάγνωση / Θεραπεία / Πρόγνωση

Δημοσίευση: 23/2/2017
ΠΗΓΗ: Νίκος Μακρίδης
Παιδίατρος MD, PhD, Λευκωσία
iliaktida.eu
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *