Συμβουλές για τον ύπνο των μικρών παιδιών

Συμβουλές για τον ύπνο των μικρών παιδιών

Πώς να εφαρμόσετε υγιή ύπνο στο παιδί σας

 

Για τους γονείς των μικρών παιδιών η ώρα του ύπνου είναι συχνά η πιο δύσκολη στιγμή της ημέρας. Τα παιδιά συνήθως αντιστέκονται να πάνε για ύπνο, ειδικά εάν οι υπόλοιποι στο σπίτι είναι ξύπνιοι.Γράφει ο Αλέξανδρος Κονταλέκας Παιδίατρος, Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
  • Υιοθετήστε μία νυχτερινή ρουτίνα έτσι ώστε το παιδί σας να έχει αρκετή ώρα πριν την ώρα του ύπνου και να καταλαβαίνει ότι σύντομα θα έρθει η ώρα για να κοιμηθεί. Η ρουτίνα πρέπει να είναι η ίδια κάθε βράδυ, ώστε να τη συνηθίσουν τα παιδιά.Κάντε του μπάνιο, διαβάστε του μία ιστορία ή ακούστε απαλή μουσική. Αποφύγετε το έντονο παιχνίδι, που θα το ξεσηκώσει και θα κοιμηθεί πιο δύσκολα.
  • Να είστε συνεπής. Η ώρα του ύπνου πρέπει να είναι η ίδια κάθε βράδυ. Κάνοντάς το αυτό, το παιδί σας θα ξέρει τι να περιμένει και έτσι θα βοηθηθεί να αποκτήσει καλές συνήθειες.
  • Αφήστε το παιδί σας να πάρει ένα αγαπημένο αντικείμενο του στο κρεβάτι το βράδυ, όπως ένα αρκουδάκι, μία ξεχωριστή κουβέρτα, ή ένα αγαπημένο παιχνίδι. Αυτό θα το βοηθήσει να πέσει για ύπνο και να ξανακοιμηθεί εάν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σιγουρευτείτε ότι το αντικείμενο δεν έχει κουμπιά ή κορδέλες που μπορεί να το πνίξουν.
  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι άνετο. Εάν θέλει ένα ποτήρι νερό ή ένα φωτάκι νυχτός, κάντε το και πείτε του ότι είναι η ώρα να κοιμηθεί.
  • Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Κάνοντάς το δυσκολεύεται να κοιμηθεί όταν είναι μόνο του.
  • Καθυστερείστε μερικά δευτερόλεπτα πριν μπείτε στο δωμάτιό του όταν σας παραπονιέται για κάτι ή σας φωνάζει. Μετά όταν σας φωνάζει καθυστερείστε λίγο ακόμα πριν απαντήσετε. Επιβεβαιώστε το παιδί σας ότι είστε εκεί ακόμα και αν δεν σας βλέπει. Κάθε φορά που απαντάτε, υπενθυμίστε του ότι είναι ώρα για ύπνο. Μην επιβραβεύετε το παιδί σας επειδή σας κάλεσε.
  • Δώστε του χρόνο. Είναι φυσιολογικό να εκνευρίζεστε εάν το παιδί σας σας ξυπνάει το βράδυ. Αλλά προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί, αλλιώς θα χειροτερέψετε το πρόβλημα. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας και άλλους ενήλικες ξανά όταν το παιδί σας έχει διαταραχές στον ύπνο.

 

Πώς να εφαρμόσετε υγιή ύπνο στο παιδί σας

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου στο παιδί σας. Όταν βλέπετε ότι είναι κουρασμένο, κάντε το ώρα του ύπνου. Μετά κτίστε μία ρουτίνα ύπνου περίπου εκείνη την ώρα. Μπορείτε να του κάνετε μπάνιο να του διαβάσετε μία ιστορία και στη συνέχεια να υπάρχει ησυχία πριν φύγετε από το δωμάτιο ώστε να μπορεί να κοιμηθεί.

Αλλά ακόμα και αν το πρόγραμμα του ύπνου σταθεροποιηθεί, δεν μπορείτε πάντα να βασίζεστε στο παιδί σας ότι θα κοιμάται όταν είναι η ώρα του ύπνου. Εκτός το ότι είναι απρόβλεπτο στην παιδική του ηλικία, ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί από γεγονότα όπως αλλαγή δωματίων ή κρεβατιών, χάνοντας μία αγαπημένη κουβέρτα, ή παιχνίδι, ή πηγαίνοντας οικογενειακές διακοπές.

Κρατώντας το παιδί σε μία συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου, θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τυχόν περιστασιακές εξαιρέσεις στο πρόγραμμα του. Όταν η ώρα του ύπνου καθυστερείται, κάντε πιο μικρή την ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Δημοσίευση: 27/1/17
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *