Linea Negra: Η σκούρα γραμμή στην κοιλιά της εγκύου

Linea Negra: Η σκούρα γραμμή στην κοιλιά της εγκύου

Τα περίεργα της εγκυμοσύνης!

 

Είστε έγκυος και έχετε παρατηρήσει μια σκούρα καφέ κάθετη γραμμή που ξεκινά από την ηβική σας περιοχή και συνεχίζει μέχρι και πάνω από τον αφαλό σας; Μην ανησυχείτε!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για τη γραμμή linea negra η οποία εμφανίζεται εξαιτίας των διαταραχών μελάγχρωσης του δέρματος, που είναι εξαιρετικά συχνές στην εγκυμοσύνη (περίπου στο 75% των εγκύων, ενώ στις πιο μελαχρινές γυναίκες εμφανίζεται εντονότερα η γραμμή αυτή λόγω του τύπου του δέρματός τους).

Η γραμμή linea negra οφείλεται σε μία ορμόνη που παράγει ο πλακούντας και προκαλεί διέγερση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη η οποία ευθύνεται επίσης και για το σκούρο χρώμα που παίρνουν σιγά-σιγά οι θηλές σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις «παλιές» αν η γραμμή αυτή φτάνει μέχρι τον αφαλό σας τότε το μωρό που περιμένετε είναι κορίτσι, αν όμως καταλήγει χαμηλά τότε θα κάνετε αγόρι.

Επίσης, ένας μύθος λέει πως η γραμμή αυτή στην κοιλιά αλλά και το σκούρημα των θηλών συμβαίνουν για να οδηγήσουν το μωρό (που έχει περιορισμένη όραση) αμέσως μετά τη γέννησή του στο στήθος της μητέρας και να θηλάσει για πρώτη φορά!

Και είναι εντυπωσιακό πως αυτό πράγματι μπορεί να συμβεί! Όταν υγιή μωρά τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά της μητέρας τους αμέσως μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ικανότητες! Βρίσκονται σε εγρήγορση. Μπορεί να μπουσουλήσουν και με την απαλή φροντίδα της μητέρας τους να φθάσουν από την κοιλιά στο στήθος της. (βλ. breast crawl).

Διαβάστε περισσότερα: Η ξεχωριστή σημασία του πρώτου θηλασμού

Η γραμμή linea negra εμφανίζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να παραμείνει εκεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει και μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μία δερματική αλλαγή που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Τι μπορώ να κάνω;

Όπως είπαμε και προηγουμένως αφού φέρετε το μωρό σας στον κόσμο, η γραμμή αυτή θα υποχωρήσει σταδιακά μόνη της. Αν όμως στο μεταξύ σας ενοχλεί και θέλετε να την κάνετε λιγότερο έντονη, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

• Καλυφθείτε! Αν είναι καλοκαίρι, η ηλιοθεραπεία μπορεί να εντείνει τον αποχρωματισμό του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό (τουλάχιστον SPF 15) ή κρατήστε την κοιλιά σας στον ίσκιο.

• Προσέξτε την διατροφή σας! Φροντίστε να τρώτε καλά. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι δυσχρωμίες του δέρματος σχετίζονται με έλλειψη του φυλλικού οξέος. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με άφθονο φυλλικό οξύ από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είτε αυτό πρόκειται να ελαχιστοποιήσει τη linea nigra είτε όχι. Το σίγουρο είναι ότι τρώγοντας σωστά κάνετε καλό στο μωρό σας. 

Δημοσίευση: 31/12/2016
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *