Ολική μαστεκτομή και θηλασμός από ένα στήθος

Ολική μαστεκτομή και θηλασμός από ένα στήθος

Είναι δυνατό να επιτευχθεί αποκλειστικός θηλασμός μόνο από έναν μαστό;

Εξαιτίας καρκίνου του μαστού έχω κάνει ολική μαστεκτομή στον ένα μαστό.
Γεωργία, Θεσσαλονίκη

26/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Γεωργία,

Αρχικά θέλω εκφράσω τον απεριόριστο θαυμασμό μου για τη δύναμη σου να ξεπεράσεις μια τόσο σοβαρή ασθένεια. Τώρα έχεις και άλλον ένα λόγο να είσαι πιο δυνατή: το καινούριο σου μωρό!

Ο μαστός που δεν έχει προσβληθεί από καρκίνο είναι ικανός για γαλουχία και το μωρό είναι ασφαλές να θηλάσει. Η μητέρα μετά από ετερόπλευρη μαστεκτομή είναι δυνατό να θηλάσει από το μη προσβεβλημένο μαστό.

Φαίνεται πως αρχικά η παραγωγή μπορεί να είναι μειωμένη αλλά με συχνό θηλασμό και αντλήσεις σε συνδυασμό με κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον, αλλά και από κάποιο σύμβουλο θηλασμού, είναι δυνατό να θηλάσεις επιτυχώς και αποκλειστικά, αν το θελήσεις.

Σε διάφορες περιπτώσεις είναι πιθανό ένα μωρό να χρειαστεί να σιτιστεί μόνο από το ένα στήθος ακόμα και για λόγους που δεν σχετίζονται με πρόβλημα στους μαστούς της μητέρας. Ο αποκλειστικός θηλασμός μόνο από τον ένα μαστό είναι εφικτός.

Αυτή τη στιγμή, αν κατάλαβα καλά από τα συμπληρωματικά στοιχεία, το μωρό λαμβάνει κυρίως συμπλήρωμα. Αν επιθυμείς να θηλάσεις αποκλειστικά να θυμάσαι πως ισχύει πάντα ο νόμος προσφοράς και ζήτησης: όσο πιο συχνά θηλάζεις τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να θηλάσεις αποκλειστικά με τον ένα μαστό θα πρέπει να εντατικοποίησεις την προσπάθεια για παραγωγή γάλακτος με τη βοήθεια μιας αντλίας (ηλεκτρικής και διπλής φάσης κατά προτίμηση).

Ακόμα θα μπορούσες, για να διεγερθεί περισσότερο η παραγωγή γάλακτος, να χορηγήσεις το συμπλήρωμα με το σύστημα συμπληρωματικής σίτισης (SNS). Με αυτό τον τρόπο ενώ χορηγείς το γάλα, το μωρό ταυτόχρονα κάνει θηλαστικών κινήσεις και διεγείρει τον μαστό.

Ο κος Παπαβέντσης έχει περιγράψει εξαιρετικά και διεξοδικά τη διαδικασία επαναγαλακτισμού εδώ: Πώς να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω αποκλειστικά: Πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού

Μην ξεχνάς πως ό,τι και αν συμβεί, είτε θηλάσεις αποκλειστικά είτε όχι, σημασία έχει να είσαι υγιής και να προσφέρεις στο μωρό σου την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζεται.

Καλή επιτυχία!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *