Μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μόνο με θηλασμό ή είναι απαραίτητο και το θήλαστρο;

Μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μόνο με θηλασμό ή είναι απαραίτητο και το θήλαστρο;

Το μωρό μου είναι 2 μηνών. Τις πρώτες μέρες λόγω κάποιου οικογενειακού προβλήματος κατάλαβα ότι μειώθηκε πολύ το γάλα μου. Με μεγάλη προσπάθεια και θήλαστρο μπόρεσα να το επαναφέρω.

Όταν πια σταμάτησα τις αντλήσεις, για 10 μέρες προσπάθησα να κάνω ένα στήθος ανά γεύμα. Τρεις μέρες μετά τα στήθη μου ήταν υπερφορτωμένα και την επόμενη μέρα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ένιωθα να μην έχω πολύ γάλα, ενώ το μωρό πολλές φορές έκλαιγε πάνω στο στήθος, σταμάταγε μόλις έδινα το δεύτερο στήθος και μετά έκλαιγε πάλι.

Εξακολουθώ μετά από 2-3 μέρες να νιώθω πολύ μαλακό το στήθος μου. Μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μόνο με θηλασμό ή είναι απαραίτητο και το θήλαστρο; Το fenugreek θα με βοηθήσει ή θα ήταν επικίνδυνο για το μωρό να το χρησιμοποιήσω; 

Γνωρίζω ότι το βάρος που παίρνει είναι και πάνω από το κανονικό. Το πρόβλημα μου έγκειται στο ότι υπάρχουν στιγμές που το στήθος μου φαίνεται εντελώς άδειο, σε σημείο όπως πριν μείνω καν έγκυος. Παράλληλα από το μεσημέρι και μετά το μωρό μου είναι πολύ νευρικό στο στήθος, σαν να μην βρίσκει να φάει, γεγονός που μου καλλιεργεί ακόμα περισσότερο την εντύπωση ότι δεν βρίσκει γάλα. 

Μπορεί λόγω του ότι δεν εδραιώθηκε φυσιολογικά ο θηλασμός τις πρώτες 40 μέρες να συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο; να υπάρχουν δηλ. ανωμαλίες στην παραγωγή γάλακτος μέσα στην ημέρα;

Παναγιώτα, Πειραιάς

15/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Παναγιώτα,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάσεις το μωρό σου, τα πάτε πάρα πολύ καλά.

Η ερώτησή σου μου δίνει την ευκαιρία να αναφέρω κάποια πράγματα  και πέρα από την τελική σου ερώτηση, την ανησυχία σου δηλαδή ότι έχει μειωθεί το γάλα σου, επειδή το στήθος σου είναι μαλακό.

Να σου αναφέρω ότι μια στεναχώρια ή μια δύσκολη περίοδος δεν είναι ικανή συνθήκη για να μειωθεί η παραγωγή μιας μητέρας που θηλάζει το μωρό της με τους ίδιους ρυθμούς όπως και πριν. Η ψυχολογική πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του γάλακτος όχι όμως την ποσότητα, αυτό που μειώνει συχνά την ποσότητα όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις είναι ότι αμελούμε να θηλάζουμε το μωρό μας κατ’ απαίτηση λόγω της δύσκολης κατάστασης την οποία βιώνουμε.

Με το θήλαστρο αύξησες αρκετά την παραγωγή σου, πράγμα που μπορεί να μην χρειαζόταν αφού μετά προσπάθησες να την επαναφέρεις στις ανάγκες του μωρού σου.

Το γεγονός ότι πρέπει να ακολουθείτε πάντα η οδηγία γεύμα και στήθος επίσης δεν ισχύει. Καθώς όλα τα μωρά είναι διαφορετικά όπως και οι μαμάδες τους… Αυτό που θέλουμε είναι στο μωρό να προσφέρεται το ένα στήθος, να αδειάζει καλά και όταν το μωρό χάσει πια τελείως το ενδιαφέρον του από το ένα και θέλει να συνεχίζει το γεύμα προσφέρεται και το άλλο στήθος για όσο θέλει. Το επόμενο γεύμα ξεκινάει από το στήθος που ήπιε τελευταίο.

Με την εδραίωση του θηλασμού, περίπου στους 2 μήνες, το στήθος πια έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού και το στήθος είναι κυρίως μαλακό, μια κατάσταση που είναι και η επιθυμητή.

Ένα στήθος που πρήζεται μας δείχνει  είτε ότι δεν αδειάζει καλά (για πολλούς λόγους), είτε ότι ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί  στις ανάγκες του βρέφους και δίνει σήμα στον εγκέφαλο να μειώσει την παραγωγή.

Αντίθετα ένα μαλακό στήθος δείχνει ότι ο θηλασμός είναι αποτελεσματικός και δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται να παράχθεί γάλα, δεν έχει να κάνει με ανωμαλίες παραγωγής μέσα στην ημέρα.

Όσον αφορά την δυσφορία που μου αναφέρεις των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έχεις δώσει, το μωρό σου βρίσκεται στην 8η εβδομάδα ζωής και πιθανότατα περνάτε το άλμα ανάπτυξης της 8ης και 9ης εβδομάδας.

Έχε υπόψιν ότι στα άλματα το μωρό σου μπορεί να είναι πιο ανήσυχο, να θέλει να είναι συνεχώς στο στήθος, το στήθος σου να το νιώθεις άδειο. Υπομονή, πολλούς θηλαμούς, αγκαλιά  και βόλτα θα σας βοηθήσουν.

Η πρόσληψη βάρους του μωρού σου είναι εξαιρετική, οι πάνες του επίσης (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έστειλες), ακολούθησε το μωρό σου, θηλασμός κατ’ απαίτηση για όση ώρα και όσο συχνά θέλει, χωρίς περιορισμούς και παρεμβάσεις (πιπίλα, μπιμπερό κτλ) και η παραγωγή σου θα είναι πάντα ιδανική για τον μπέμπη σου.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για χρήση γαλακταγωγών και θηλάστρου για αύξηση της παραγωγής στη δική σας περίπτωση. Ακολούθησε το μωρό σου και καλούς θηλασμούς!!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *