Διανύω τον 7ο μήνα κύησης και από αυτά που διαβάζω συνειδητοποιώ, πως καθώς οι θηλές μου είναι επίπεδες, αυτό μπορεί να δυσχεράνει τον θηλασμό, να οδηγήσει σε πληγωμένες θηλές με όλα τα παρελκόμενα.
Πώς μπορώ να προετοιμάσω από τώρα το στήθος μου ώστε να μην έχω δυσάρεστα αποτελέσματα; Διαβάζω για διαμορφωτές θηλών και για καθημερινή επάλειψη των θηλών με λανολίνη. Θα βοηθούσε κάτι τέτοιο και αν ναι, σε τι βαθμό;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας
Ελένη, Αθήνα
Αγαπητή Ελένη,
με το καλό να φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου!
Κάθε μαμά, το στήθος της, όπως και κάθε μωρό είναι διαφορετικό.
Έχοντας επίπεδες ή ακόμα και ανεστραμμένες θηλές αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να θηλάσεις το μωρό σου.
Πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι τα μωρά θηλάζουν τη θηλή άλλα και τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή, αυτό σημαίνει ότι αν το μωρό μπορεί να πιάσει μεγάλο μέρος του στήθους, θα μπορέσει να θηλάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Πολλές φορές βέβαια το σχήμα της θηλής μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες που όμως δεν είναι αξεπέραστες.
Το σχήμα και η ελαστικότητα των θηλών σου θα αλλάζει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σου. Να θυμάσαι ότι η σωστή προσκόλληση του μωρού στο στήθος θα σχηματίσει τη θηλή σου και θα την επιμηκύνει δίνοντας της το σωστό σχήμα για αποτελεσματικό θηλασμό.
Παλιότερα, οι επαγγελματίες υγείας προέτρεπαν τις μητέρες με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα προετοιμασίας για το στήθος τους προκειμένου να θηλάσουν. Τα τελευταία δεδομένα μας δείχνουν ότι η προετοιμασία στις περισσότερες περιπτώσεις είχε τα αντίθετα αποτελέσματα και οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας δεν συστήνουν πλέον καμία προετοιμασία ως απαραίτητη.
Μετά τον τοκετό, ένα ενεργοποιημένο μωρό έτοιμο να θηλάσει, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τις επίπεδες ή τις εισέχουσες θηλές. Όσο λιγότερες παρεμβάσεις υπάρξουν στον τοκετό, η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα και ο πρώτος θηλασμός είναι ακόμα πιο σημαντικά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η ανεμπόδιστη πρόσβαση του μωρού στο στήθος και το rooming in είναι επίσης σημαντικά. Οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό είναι σημαντικές, πιθανότατα να χρειαστείς εξειδικευμένη βοήθεια για να σε βοηθήσει στην τοποθέτηση, γι’ αυτό καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένη ώστε να έχεις άμεσα βοήθεια.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις προβλήματα:
- Αξιολόγηση του θηλασμού από σύμβουλο θηλασμού, επανατοποθέτηση στο στήθος και αλλαγή στάσης
- Δώσε σχήμα στη θηλή με το χέρι σου ώστε να είναι πιο εύκολο στο μωρό να τη συλλάβει
- Χρήση κοχυλιών θηλασμού, βοηθούν στον αερισμό των θηλών και στο σχηματισμό τους, χρήση για 30 λεπτά πριν το θηλασμό
- Χρήση θηλάστρου για λίγη ώρα πριν το θηλασμό προκειμένου να σχηματιστεί η θηλή και να βγει προς τα έξω
- Χρήση διαμορφωτή θηλών
- Χρήση θηλών σιλικόνης, αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο επιθυμητή και καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν σε συνεννόηση με το σύμβουλο θηλασμού.
Απόλαυσε την εγκυμοσύνη σου χωρίς περιττές διαδικασίες, ζήτα βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό για το θηλασμό και το μωρό σου και όλα θα πάνε υπέροχα.
Πηγες:
– Mohrbacher, N. (2010). Breastfeeding Answers Made Simple. Amarillo, TX: Hale Publishing.
– La Leche League International. (2010). The Womanly Art of Breastfeeding. 8th ed. New York: Ballantine Books.
– https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/inverted-and-flat-nipples
– http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/common-problems/flat-or-inverted-nipples
Σχετικά άρθρα:
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com