Θηλασμός και συχνό κλάμα μωρού. Που οφείλεται και τι κάνουμε;

Θηλασμός και συχνό κλάμα μωρού. Που οφείλεται και τι κάνουμε;

Από την 11η ημέρα της ζωής του ξεκίνησαν οι κολικοί. Έκανα αποχή με παρότρυνση του γιατρού σε πάρα πολλές ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, πολλά λαχανικά, όσπρια, αλλαντικά, μπαχαρικά, κάποια φρούτα, λαδερά) για να βελτιώσω την κατάσταση του…

Αφ’ ενός δεν βελτιώθηκε, αφ’ έτερου ξεκίνησαν εμετοί, ανεξήγητοι. Κάναμε υπέρηχο και δεν είχε ΓΟΠ. Τα βράδια δεν κοιμόταν, έκλαιγε συνεχώς και έδειχνε να πονάει πολύ. Τα 3 τελευταία δε, με λυγμούς έκλαιγε και δεν τον παρηγορούσε τίποτα. Έδειχνε να ζορίζεται να κενωσει, αλλά οι κενώσεις του ήταν φυσιολογικές. Εκ του αποτελέσματος ξέρω πως είχε ερεθιστεί το έντερό του γι αυτό παραπονιόταν.

Ο γιατρός μου είπε να του κόψω τη φαρμακευτική αγωγή και το μητρικό γάλα και να πιει υποαλλεργικό, για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί, και να ψάξουμε τι τον πειράζει. Στην απόγνωση μου το έδωσα και αντλώ το γάλα μου που το αποθηκεύω.

Το ερώτημα μου είναι, επειδή δε θέλω να του δίνω ξένο γάλα αλλά θέλω να του προσφέρω το δώρο της φύσης – το μητρικό γάλα, τί αποχή πρέπει να κάνω για να δω τι τον πειράζει ώστε να μη το τρώω; Έχω κόψει σχεδόν τα πάντα και το παιδί υποφέρει. Δε θέλω να σταματήσω να θηλάζω… πως μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Μαριλένα, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

30/09/2015
Απαντά ο Εμμανουήλ ΣταματίουΠαιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ανάπτυξη του μωρού σας (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε) στη διάρκεια του πρώτου μήνα είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και μάλιστα σε ανοδική πορεία τέμνοντας προς τα πάνω τις καμπύλες ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύει την πολύ καλή φυσική του κατάσταση και ότι εκμεταλλεύεται το αυξητικό του δυναμικό με τον καλύτερο τρόπο μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν αποτελεί αιτία επίμονου κλάματος στα μωρά τους πρώτους 2 μήνες. Οι συχνές αναγωγές και 1-2 έμετοι στη διάρκεια της ημέρας είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια εφόσον το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά και κορυφώνονται στη διάρκεια του τον 3ο ή και 4ο μήνα. Επειδή το γάλα έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα οξέα, οι αναγωγές τις δύο ώρες μετά τα γεύματα δεν ερεθίζουν ή δημιουργούν πρόβλημα στο μωρό.

Εφόσον δεν εμφανίζει πυρετό και αίμα στις αναγωγές ή στις κενώσεις, δεν απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ούρων για πιθανή ουρολοίμωξη ή αλλεργία.

Στα μωρά με συχνό κλάμα ανεξάρτητα αν οφείλεται σε αλλεργική προδιάθεση ή σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδος, συνιστάται στη μητέρα να αποφεύγει στη διατροφή της τα γαλακτοκομικά ή και τους ξηρούς καρπούς, σιτάλευρο, προϊόντα σόγιας, επί 2 εβδομάδες. Αν υπάρξει βελτίωση η δίαιτα συνεχίζεται. Στην αντίθετη περίπτωση ακολουθείται πλήρης διατροφή χωρίς περιορισμούς.

Το συχνό κλάμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερφόρτωση του μωρού με λακτόζη, από υπερπαραγωγή γάλακτος και έντονο αντανακλαστικό ροής της μητέρας. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Πέραν από τις παθολογικές καταστάσεις που αναφέρθηκαν, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η σωστή τοποθέτηση και σύλληψη του στήθους από το μωρό, να ελεγχθεί η καλή λειτουργία των μυών του στόματος και ή ύπαρξη κοντού χαλινού της γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης ανατομικής ανωμαλίας στο στόμα του μωρού (σχιστία σκληρής ή μαλθακής υπερώας).

Κάθε μητέρα πρέπει να γνωρίζει ότι τις πρώτες 6-8 εβδομάδες, ο θηλασμός είναι απεριόριστος σε διάρκεια και συχνότητα, ημέρα και νύχτα. Κάθε μωρό έχει διαφορετικό μέγεθος στομάχου και κάθε μαστός τη δική του αποθηκευτική ικανότητα και εκπαιδεύεται από τις ενδείξεις πείνας του και τα θηλάσματα του μωρού για να ικανοποιήσει τις μοναδικές για κάθε μωρό μεταβολικές και διατροφικές ανάγκες.

Για να διατηρηθεί φυσιολογική η παραγωγή στο γάλα απαιτούνται τουλάχιστον 8-18 θηλασμοί το 24ωρο (από 6-18) και κατά διαστήματα Μαραθώνιοι θηλασμού κάθε 30΄-60΄ επί 2-4 ώρες, ιδιαίτερα τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

Τα μωρά επίσης χρειάζονται πολλές ευκαιρίες άμεσης σωματικής επαφής από τη γέννηση και οι μητέρες να ανταποκρίνονται στις πρώτες ενδείξεις πείνας το μωρού τους ήρεμα και χαλαρά πριν στρεσαριστεί και δυσκολευτεί μετά να ησυχάσει. Αν κλαίει υπερβολικά πάντα να το κρατά στην αγκαλιά της με ηρεμία ή σε άμεση δερματικά επαφή.

Όσον αφορά τον ύπνο κυμαίνεται από 19 ώρες το 24ωρο στη γέννηση και από 12-21 ώρες τους πρώτους 2 μήνες, με μεγάλες καθημερινές αποκλείσεις σε κάθε μωρό. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το 50% του ύπνου στα μωρά είναι επιφανειακός ύπνος στη διάρκεια του οποίου ξυπνάνε πολύ εύκολα.

Η παραγωγή γάλακτος στη διάρκεια της νύχτας είναι τόσο σημαντική όσο και στη διάρκεια της ημέρας. Όσο μικρότερο το μωρό τόσο η ποσότητα του γάλακτος που πίνει στη διάρκεια της νύχτας πλησιάζει το 50% της συνολικής ημερήσιας. Συνήθως το μεγαλύτερο γεύμα του 24ώρου γίνεται τη νύχτα και αποτελεί το 20% από τη συνολική πρόσληψη του 24ώρου.

Αν στη διάρκεια της νύχτας ελαττώνουμε την όρεξη του μωρού προσφέροντάς του μπιμπερό, το αποτέλεσμα θα είναι η διόγκωση του στήθους, η καταστολή της γαλακτοφορίας και η αποτυχία του θηλασμού, ο οποίος τη νύχτα προκαλεί υπνηλία στη μητέρα. Αυτό είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα για ευκολότερο και καλύτερο ύπνο.

Ένα θέμα που πρέπει να ελεγχθεί είναι η ύπαρξη άγχους ή καταθλιπτικής διάθεσης της μητέρας που αντανακλούν τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μωρό της.

Εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα σίτισης και το μωρό χορταίνει και αναπτύσσεται φυσιολογικά, κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει ότι τα νυχτερινά ξυπνήματα και κλάματα του μωρού αποτελούν φυσιολογική κατάσταση και αποτελεί παροδική αναπτυξιακή διαταραχή με αιχμή τις 6 εβδομάδες που βελτιώνεται στον 3-4 μήνα. Τον 4-6 μήνα όλα τα μωρά έχουν καλή διάθεση, ανταποκρίνονται με ευχαρίστηση στην κοινωνική επαφή και μας χαρίζουν πλέρια το χαμόγελό τους.

Το κλάμα του μωρού είναι εκδήλωση προσαρμογής και το πρώτο στάδιο λεκτικής επικοινωνίας. Με το κλάμα επιθυμούν να επικοινωνήσουν και να μας πουν κάτι, π.χ.:

  • να παρηγορηθούν, για αγκαλιά, από ανασφάλεια, να τραβήξουν την προσοχή μας, να εκφράσουν μια ανάγκη τους
  • για βρεμένες, λερωμένες πάνες
  • πόνο, ενοχλήσεις στην κοιλιά
  • φόβο
  • πείνα, δίψα

και το κάνουν με τη γλώσσα του σώματος, κινήσεις των ματιών, με συστρoφή του σώματος, με μορφασμούς και με φωνητική επικοινωνία.

Καλή επιτυχία

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *