Θηλασμός, συν-κοίμηση και επιστροφή σε εργασία με 24ωρες βάρδιες

Θηλασμός, συν-κοίμηση και επιστροφή σε εργασία με 24ωρες βάρδιες

Καλημέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών το οποίο θηλάζω ελεύθερα και πλησιάζει ο καιρός που θα επιστρέψω στην εργασία μου. Είμαι στρατιωτικός και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελώ 24 ώρες βάρδιες 1 με 2 φορές το μήνα.

Το γεγονός αυτό με απασχολεί έντονα πολύ καιρό μια και εφαρμόζουμε το co-sleeping από τον πρώτο μήνα της και εξακολουθεί να ξυπνάει 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σκέφτομαι ότι η απουσία μου τόσες ώρες θα διαταράξει την ηρεμία της, ιδιαίτερα το βράδυ που κοιμάται στο στήθος μου. Θα επιδιώξω με προσωπική αναφορά στην Υπηρεσία μου να απαλλαχθώ από τις 24ωρες βάρδιες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα είναι εφικτό.

Παρακαλώ η συμβουλή σας θα είναι πολύτιμη.
Αλεξάνδρα, Καισαριανή

08/07/2015
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου

Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

 

Αγαπητή μαμά Αλεξάνδρα,
συγχαρητήρια για ότι καταφέρατε έως και σήμερα σχετικά με το θηλασμό της μικρής σας.

Αναφέρετε ότι εφαρμόζετε το co-sleeping (συν-κοίμηση). Οι ειδικοί σε μελέτες για τον ύπνο των έχουν βρει ότι η συν-κοίμηση αναπτύσσει στο παιδί θετικά στοιχεία όπως μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση αγάπης, πιο θετική και αισιόδοξη στάση ζωής, με μεγαλύτερη ικανότητα να μπορεί να μείνει μόνο του αργότερα.

Θα βοηθούσε σίγουρα η απαλλαγή σας από τις 24ωρες βάρδιες αλλά και αν δεν το πετύχετε δεν θα είναι τόσο τραγικό για το μωρό αφού είναι μόνο για μια με δύο φορές το μήνα.

Αναρωτιέστε αν θα διαταραχτεί η ηρεμία του μωρού σας με την απουσία σας ιδιαίτερα το βράδυ αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Φροντίστε το άτομο στο οποίο θα την αφήσετε να τη φροντίζει όσο λείπετε να της είναι οικείο, να νοιώθει ασφάλεια και να περνάει ευχάριστα μαζί του. Ξεκινήστε την εξοικείωση του μωρού με τον άνθρωπο αυτό από τώρα.

Αντλήστε μητρικό γάλα και αφήστε απόθεμα στο ψυγείο για το μωρό σας. Ο θηλασμός σας εξασφαλίζει την επαφή που χρειάζεται το μωρό με εσάς σας για να νοιώσει ασφαλές, να καταλαγιάσει το άγχος αποχωρισμού και να δημιουργήσει την ασφαλή προσκόλληση μαζί σας.

Η ασφαλής προσκόλληση με εσάς είναι πολύ σημαντικό να τη πετύχει σ’αυτή τη φάση ανάπτυξης της. Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά σας περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί. Θα δείτε ότι και εκείνη θα σας αποζητά και θα θέλει να θηλάσει περισσότερο από πριν.

Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη στην αρχή ωστόσο κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Θα πάρει το χρόνο που της χρειάζεται και θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η μικρή σας θηλάζει και έχει δεδομένη τη σχέση και την επαφή με τη μαμά της. Η προσαρμογή που της ζητάτε να κάνει γίνεται λιγότερο επώδυνη για εκείνη λόγω θηλασμού.

Συνεχίστε ότι κάνατε μέχρι σήμερα και όλα θα πάνε καλά.
Καλή συνέχεια.

 

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

 
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *