Ομαλός αποχωρισμός μαμάς-μωρού για την επιστροφή της στην εργασία

Ομαλός αποχωρισμός μαμάς-μωρού για την επιστροφή της στην εργασία

 

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψω στην εργασία μου και το μωρό θα κλείνει τον 8ο μήνα. Οι επιλογές μου είναι δύο: 1) Να αφήσω το μωρό στη μητέρα μου (καθημερινή μετακίνηση 45 λεπτών) και θα είναι 5 λεπτά από τη δουλειά μου, θα μένει 6-7 ώρες εκεί και 2) Να τον πάω σε βρεφικό δίπλα από το σπίτι σε “ομάδες των 3 βρεφών” ανά παιδαγωγό,αλλά θα πρέπει να μένει εκεί 8-9 ώρες την ημέρα.

Τα υπέρ και τα κατά στις δύο περιπτώσεις είναι ότι η μητέρα μου δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός άνθρωπος αλλά την εμπιστεύομαι ότι δε θα κάνει κάτι κακό στο παιδί και θα μένει λιγότερες ώρες μακριά μου το μωρό, έστω περνώντας χρόνο μαζί μου μέσα στο αυτοκίνητο… Αν πάει στον βρεφικό, θα είναι περισσότερες ώρες χωρίς εμένα, αλλά πιθανόν οι δραστηριότητες να είναι περισσότερες και καλύτερες;

Επίσης, πότε μπορεί το μωρό να αρχίσει να “αντιλαμβάνεται και να εκπαιδεύεται στην απουσία και την επιστροφή της μητέρας”;

Κατερίνα, Δροσιά

17/06/2015
Αγαπητή μαμά Κατερίνα,
πλησιάζει καινούρια περίοδος στη ζωή της οικογένειας σας, αυτής της επιστροφής σας στη δουλειά και σας απασχολούν κάποια θέματα.

Ας μιλήσουμε για το άγχος αποχωρισμού

Το μωρό 6-8 μηνών ξεκινάει να κατανοεί ότι τα αντικείμενα παρόλο που εξαφανίζονται υπάρχουν ακόμα (μονιμότητα του αντικειμένου). 8-12 μηνών αναπτύσσεται και η μνήμη και έτσι το μωρό μπορεί να θυμηθεί αν ένα αντικείμενο ή κάποιος άνθρωπος έχει εξαφανιστεί από τα μάτια του. Ακόμα υπάρχει για εκείνο και δείχνει να το αναζητά.

Εδώ ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού. Το μωρό γκρινιάζει ή κλαίει όταν η μαμά ή μπαμπάς -συνήθως το πρόσωπο της προσκόλλησης- φεύγει, γιατί καταλαβαίνει ότι το εγκαταλείπει. Όπως μαθαίνει ότι φεύγει η μαμά έτσι πρέπει να μάθει ότι θα γυρίσει για να μη διαταραχθεί το δέσιμο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε για να νοιώσει ασφάλεια;

Να του μάθετε ότι θα γυρίσετε και ότι η απουσία σας έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια. Θα φροντίσετε το άτομο που θα μείνει μαζί του να είναι γνωστό και να έχει αναπτυχθεί οικειότητα μεταξύ τους.

Όταν φεύγετε ο αποχαιρετισμός πρέπει να είναι σύντομος, στοργικός και με ένα σαφές και μικρό μήνυμα ότι θα γυρίσετε. Θα δείτε ότι όσο πιο συχνά γίνεται αυτό, το μωρό θα μάθει ότι δεν το εγκαταλείπετε και ότι πάντα επιστρέφετε όπως κάθε φορά το διαβεβαιώνετε.

Ζητήστε από το άτομο που θα μείνει με το μωρό να παίξει μαζί του για να είναι πιο ευχάριστη αυτή η δύσκολη στιγμή για εκείνο.

Μιλάτε για δύο εναλλακτικές επιλογές κατά τη διάρκεια της απουσίας σας στην εργασία. Το παιδικό σταθμό και τη γιαγιά. Το μωρό σας είναι μικρό για να μπορέσει να ακολουθήσει κάποια δραστηριότητα στο παιδικό σταθμό και επιπλέον θα βρίσκεται αρκετές ώρες χωρίς εσάς ή κάποιο από τα γνώριμα πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος. Η γιαγιά είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει το μωρό; Προσπαθήστε να εμπλακεί στη φροντίδα του μωρού σας, να γνωρίσει τις συνήθειες του, για να μπορέσει να την εμπιστευτεί.

Καλή προσαρμογή να ευχηθώ σε ότι επιλέξετε να ακολουθήσετε.

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

 
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *