Το μητρικό γάλα είναι ανεπαρκές σε σίδηρο για το μωρό;

Το μητρικό γάλα είναι ανεπαρκές σε σίδηρο για το μωρό;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλή χρονιά σε όλους μας. Έχω ένα κοριτσάκι 1 έτους. Το τελευταίο δίμηνο, από 10 σε 12 μηνών δηλ., δεν έχει μεταβολή στο βάρος της.

Η μικρή θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε και μέχρι τώρα έτρωγε κρέμα μόνο με μητρικό γάλα,
καθώς έτσι μου συνέστησε η παιδίατρος, στην όποια οφείλω το ότι θήλασα αποκλειστικά και το πρώτο μου παιδί.

Η παιδίατρος συνέστησε εξετάσεις για έλεγχο σιδηροπενίας ή αλλεργιών ή κοιλιοκάκης. Ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά το μητρικό γάλα είναι ανεπαρκές σε σίδηρο για το μωρό και αν είναι έτσι, πως μπορούμε να το εμπλουτίσουμε; Επίσης, πόσο μπορεί να επηρεάσει το ότι εγώ πίνω καφέ κατά την διάρκεια του θηλασμού;

Η παιδίατρος η οποία είναι υπέρ του θηλασμού, μου διευκρίνισε ότι ίσως τελικά χρειαστεί να δώσουμε συμπλήρωμα στο μωρό εγώ όμως δεν θέλω, αλλά ταυτόχρονα, μήπως έτσι κάνω κακό στο μωρό;

Τι μπορώ να κάνω εναλλακτικά; Και αν τελικά δώσω συμπλήρωμα, είναι καλύτερο το κατσικίσιο σε σκόνη ή υγρό από το αγελαδινό.

Στο πρώτο μου παιδί έκανα τεράστια προσπάθεια και τελικά κατάφερα να το θηλάσω 18 μήνες, έπειτα σταμάτησε μόνο του. Στο δεύτερο, τα πράγματα ήταν πανεύκολα, γάλα υπήρχε από την αρχή και ήλπιζα τουλάχιστον να φτάσουμε τα 2 χρόνια.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Κατερίνα, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
03/02/2015
Aγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια που θηλάζετε και το δεύτερο σας παιδί και που σε αυτό το όμορφο ταξίδι έχετε τη πολύτιμη βοήθεια της παιδιάτρου σας. O ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι πολύ σημαντικός τόσο στην εδραίωση όσο και στη συνέχιση του θηλασμού.

Το μητρικό γάλα αποτελεί πλήρη τροφή για το κάθε παιδί τους πρώτους 6 μήνες και στη συνέχεια αναπληρώνονται τα στοιχεία -στα οποία ενδεχομένως δεν επαρκεί πλήρως- με συμπληρωματική στερεή τροφή.

Ένα από τα στοιχεία που δεν καλύπτεται ενδεχομένως με το γάλα σας μετά τον 6ο μήνα (υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα) είναι ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας, συκώτι κλπ.

Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή του μωρού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και αν αυτό δεν είναι εφικτό προχωράμε στον εργαστηριακό έλεγχο που ορθά σας συνέστησε η συνάδελφος.

Αντί για ξένο γάλα, το οποίο είναι πιο κατάλληλο για μοσχαράκια και όχι για ανθρωπάκια, θα σύστηνα αύξηση στη συχνότητα των θηλασμών και στις τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

  • Το μητρικό γάλα παρέχει αρκετό σίδηρο στο μωρό;
  • Το ξένο γάλα έχει περισσότερο σίδηρο από το μητρικό;
  • Σχετίζεται ο θηλασμός άνω του έτους με έλλειψη σιδήρου;
  • Έλλειψη σιδήρου νηπίου και θηλασμός
  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *