Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο

Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, ΣύμβουλοςΠεριγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Καλησπέρα σας.
Έχω μία κόρη 2½ χρονών. Μέχρι τώρα ήταν ένα πολύ ήσυχο και συνεργάσιμο κορίτσι. Πριν ένα μήνα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τρεις μέρες στο νοσοκομείο λόγω γαστρεντερίτιδας. Από τη μέρα που επιστρέψαμε στο σπίτι, ξαφνικά άλλαξε εντελώς συμπεριφορά. Έγινε αρκετά ζωηρή.

Άρχισε να σπάει κάποια μπιμπελά, να χύνει το νερό από το ποτήρι στο πάτωμα, να προσπαθεί να πετάει αντικείμενα μέσα στο ποτήρι με τον καφέ μας και να ανοίγει τα συρτάρια με τα ρούχα της και να τα πετάει κάτω. Μέχρι τώρα ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Στην αρχή θεώρησα πως αυτό οφείλεται στην αδράνεια που είχε όσο νοσηλευόταν και πως θα κρατούσε λίγες μέρες. Αλλά έχει περάσει ένας μήνας και συνεχίζει.

Στην αρχή τη ρωτούσα γιατί κάνει κάτι τέτοιο και πως με αυτή τη συμπεριφορά της μας στενοχωρεί, αλλά δεν μου απαντούσε κάτι συγκεκριμένο. Στη συνέχεια δοκίμασα να τη βάλω τιμωρία για 5 λεπτά στο δωμάτιό της μόνη της, αλλά το είδε σαν παιχνίδι. Ούτε επειδή τη μάλωσα άλλαξε, αντιθέτως γελούσε.

Δεν της στέρησα ποτέ το χρόνο. Σχεδόν όλη μέρα παίζουμε μαζί με τα παιχνίδια της από τότε που ήταν μικρή. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω και δεν ξέρω που να αποδώσω αυτή τη συμπεριφορά.Χαρά, Νέο Ηράκλειο
02/02/2015
Αγαπητή Μαρία,

Λυπάμαι που για τεχνικούς λόγους καθυστέρησα να απαντήσω.

Η συμπεριφορά που εκδηλώνει η κορούλα σου είναι συνήθης συμπεριφορά παιδιού σε αυτή την ηλικία μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Δεν μας περιγράφεις καθόλου τις συνθήκες της νοσηλείας της. Όσο ιδανικές και να υπήρξαν δεν παύει να αποτέλεσαν μια απρόσμενη και δυσάρεστη ρήξη της καθημερινότητάς της και να περιείχε πρακτικές που είναι βίαιες, όπως αιμοληψίες, οροί, κακόγευστα φάρμακα, επαφή με άγνωστους ανθρώπους κ.λ.π.

Όλα αυτά διαταράσσουν ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία, το φοβίζουν και το αναγκάζουν να αποσυρθεί συναισθηματικά αν δεν είναι αρκετά σφριγηλό ενώ στη αντίθετη περίπτωση με τον φόβο μαζί έρχεται ο θυμός.

Το παιδάκι σας με όλη αυτή την ανεξήγητη συμπεριφορά προσπαθεί να εκφορτήσει την ένταση που συσσώρευσε από την παραμονή του στο νοσοκομείο!

Το ίδιο δεν δρα συνειδητά ούτε μπορεί να κάνει αυτόματα την σύνδεση γι αυτό και δεν έχει νόημα να το ρωτάτε γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Ούτε φυσικά έχει νόημα να το μαλώνετε ή να το τιμωρείτε. Ευτυχώς γελάει με αυτά, αυτό δείχνει πως η σχέση σας είναι σχέση εμπιστοσύνης και στέρεη.

Επιτρέψετέ του να ξεσπάσει προσπαθώντας να το κατευθύνετε μαλακά για να αισθάνεστε καλά με αυτό που γίνεται. Να είστε σχετικά σοβαρή όταν συμβαίνουν αυτά. Μπορείτε μάλιστα να της πείτε κάποιες φορές μαλακά “μου φαίνεσαι θυμωμένη!”.

Δώστε της την ευκαιρία να κινηθεί όσο περισσότερο γίνεται και ίσως θα μπορούσατε να παίξετε το νοσοκομείο είτε με την ίδια ασθενή ή γιατρό ή με κούκλες, ας επιλέξει εκείνη πως θα ήθελε να παίξει και πόσες φορές, μπορεί να το θέλει πολλές φορές μέχρι να το ξεπεράσει. Αν το κάνετε αυτό να την ακολουθείτε όσο γίνεται.

Κάτι που βοηθάει επιπλέον, είναι από τα ιάματα του Μπαχ το rescue remedy, 4 σταγόνες τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα στο νεράκι.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *